Túrázásaink és nassolásaink legegészségesebb barátja: házi müzliszelet goji bogyóval és étcsokival (cukor- és gluténmentes, IR-barát)
Mostanság új hobbim van... úgy a 100. a többi mellé... 😋 Na jó ez így nem teljesen igaz, hiszen gyermekkoromban nagyon sokat kirándultunk a nagypapámmal az erdőben és a mostani kirándulások, túrázások is azt az időszakot idézik vissza nekem. 😇 Imádom a természetet és néha jó kiszabadulni a "csendbe", ráadásul a túra közbeni nagy beszélgetések is igen jól tudnak esni az embernek.
A minap egy ismerősöm kinevetett, hogy egy túra alatt ugyan mi lehet az, ami kulináris örömöt okozhat az embernek... Szerintem egy-egy szalámis szendvics vagy egy alma is hatalmas gasztro élvezetet nyújthat ilyenkor, mikor energiára van szüksége az embernek... a müzli-, zab- és energiaszeletek pedig előszeretettel kerülnek elő mindenki hátizsákjából. Sajnos én nem találok a boltokban egészséges, cukormentes változatot, vagy amit annak mondanak, az általában puffasztott gabonából készül, így kénytelen voltam megalkotni a saját, IR-diéta barát, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó, cukormentes változatomat. Roppant finom lett és nagyon gyorsan összeállítható, így akár a túra előtti este is elkészíthetitek. Légmentesen lezárva jó pár napig eláll.
Én most feldobtam némi cukormentes étcsokival és aszalt goji bogyóval, amiről köztudott, hogy remek immunerősítő és antioxidáns hatású, ráadásul jót tesz a szívnek, a bőrnek és a cukorbetegek számára is javasolják rendszeres fogyasztását.
Goji bogyós - étcsokis házi müzliszelet cukormentesen
(kb. 16 szelethez)
Hozzávalók:
- 150 g finom szemű gluténmentes zabpehely
- 30 g lenmag
- 20 g chia mag
- 50 g kókuszreszelék
- 20 g szelelt mandula apróra törve
- 30 g tökmag apróra törve
- 20 g napraforgómag megtörve
- 40 g dió apróra törve
- 40 g aszalt goji bogyó
- 50 g cukormentes étcsoki
- 50 g eritrit
- 2 db közepes alma pürésítve (kb. 300 g)
- 1 db tojás fehérje
- őrölt fahéj ízlés szerint
- 2 ek. olvasztott kókuszzsír
- 1 tk. vaníliaaroma
- csipet só
A müzliszelet elkészítése igen egyszerű. Először is megpirítom szárazon az apróra tört diót, mandulát, napraforgómagot és tökmagot, majd hagyom kihűlni. Az almákat megpucolom és pépesítem, majd hozzáadom az eritritet, a tojás fehérjét, a fahéjat, az olvasztott kókuszzsírt, a vaníliaaromát és egy csipet sót, végül hozzáöntöm az összes többi hozzávalót, a goji bogyó és az étcsoki kivételével. Kézzel összegyúrom, hagyom állni 5-10 percig, míg az alapanyagok magukba szívják a nedvességet. A végén adom hozzá az aszalt goji bogyót és az étcsokit, amit apró darabokra vágtam előzőleg. Ez akár el is hagyható, úgy is nagyon finom lesz vagy kiegészíthető más, aszalt gyümölccsel, esetleg kevés karob porral. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a masszát, jól belenyomkodom, kb. 1-1,5 cm vastagon. 160 °C-ra előmelegített sütőben, 20-25 percig sütöm, majd lekapcsolva a sütőt kb. 15 percig szárítom még. Sütés után szeletekre vágom.
A teljes mennyiség az étcsokival és a goji bogyóval 163,43 g szénhidrátot tartalmaz, így egy szelet 10,21 g CH, így IR-diétában tízóraira vagy uzsonnára is kiváló.
![]() |
Sütés előtt... |
![]() |
...és után |
Mozduljatok ki ti is a szabadba! 😉
Megjegyzések
Megjegyzés küldése