Egy régi klasszikus újragondolva - Paleo rozmaringos RAKOTT (édes)KRUMPLI
Korábban imádtam a rakott krumplit, de gondolom nem egyedül vagyok így ezzel... aztán a sok diéta miatt évekig egy falatot sem ettem.... Viszont a múltkor az egyik munkahelyemhez közeli menzán ettem egy paleo rakott édesburgonyát, ami megadta az ihletet az alábbi recepthez.
Most, hogy letiltottak a tejről és a gluténról is, egyre több időt töltök a konyhában... Egyébként is a kedvenc helyem a lakásban, de bevallom néha nehézséget okoz előre gondoskodni az egész napi kajámról úgy, hogy közben a szénhidrátok mennyiségére és minőségére is figyelnem kell.
Az alábbi recept abszolút beleillik a cukor-, glutén-, tejmentes, IR barát és paleo diétába is, így aki nem idegenkedik a jós és kissé édes ízektől, bátran ajánlom neki. Új felfedezésemet, a gluténmentes sörélesztőpelyhet is szintén jól tudtam használni a receptben, aminek külön örülök.
Paleo rozmaringos rakott édesburgonya és karalábé
Hozzávalók 4 főre:
- 3 fej karalábé
- kb. 500 g édesburgonya (meghámozva)
- 100 g chorizo vagy bármilyen szárazkolbász
- 3 db főtt tojás
- 200 ml kókusztejszín
- 100 ml víz
- 2 púpozott tk. útifűmaghéj
- 2 púpozott tk. sörélesztőpehely (5 g)
- himalája só, őrölt bors, szárított rozmaring ízlés szerint
A tojásokat keményre főzöm, majd kihűtöm. Én jénaiban rétegeztem ezt az ételt, de normál tepsiben is működik, csak akkor egy picit ki kell olajozni az alját. A karalábét és az édesburgonyát meghámozom és vékony szeletekre vágom. Jöhet egy réteg ezekből a zöldségekből az aljára, sózom, borsozom és megszórom kevés szárított rozmaringgal, majd erre jönnek a főtt tojásszeletek. Következik még egy réteg édesburgonya és karalábé, ismét fűszerezem. A következő réteg a kolbász, majd egy újabb zöldséges réteg. A kókusztejszínt egy kevés vízzel hígítom és belekeverem a 2 púpozott tk. útifűmaghéjat. Picit hagyom állni és az egészet leöntöm ezzel. A tetejét megszórom a sörélesztő pehellyel. Lefedve sütöm kb. egy órát, majd még 10-15 percet fedő nélkül.
Isteni finom, próbáljátok ki! 😉
Megjegyzések
Megjegyzés küldése