Spárgás - baconös rizskoch muffin barnarizsből - Egyszerű és gyors glutén-, cukor- és tejmentes, IR barát falatok, mert nem kell minden muffinnak édesnek lennie...

Mióta IR diétát folytatok, néha úgy érzem folyamatosan ennem kell... na ez nem is nagy baj, most hogy már így hozzászokott az egyébként kevés táplálékhoz jutó testem, hiszen imádom a finom falatokat. Viszont mióta glutén- és tejmentes diétát is kell tartanom emellett, néha úgy érzem még nekem is fel van adva a lecke. Talán a kreativitással nincs is gond, hiszen mindig eszembe jut valami új recept, amit igyekszem gyorsan ki is próbálni vagy kísérletezni, inkább az időtényező, ami meghatározó. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem reggel és délelőtt valahogy nehezemre esik "édeset" fogyasztani és a tízórai mentő Korpovit kekszem is elmaradt a fenti okok miatt... Folyamatos fejtörés, hogy mivel pótoljam, amit az irodába és ha rendezvényem van, akár a kis táskámba is bedobhatok, hogy ne maradjak kaja nélkül, ráadásul néha tényleg gyorsnak kell lennie az elkészítésnek, mert sokszor este esek haza és hajnalban indulok tovább, a kajáról pedig már házilag kell gondoskodnom. Na pont erre találtam ki ezt a receptet. Picike is, muffin is, rizskoch is, lassú felszívódású szénhidrátokkal, a tavasz nagy slágerével, zöld spárgával megspékelve. Vannak, akik nem tudják elképzelni, hogy lehet egy muffin sós és fűszeres, pláne nem egy rizsfelfújt.... Nekik ajánlom, hogy minél előbb készítsék el, tutira megszűnik ezen sztereotípiájuk. Ezen felül szerintem tökéletes reggelire vagy vacsorára is. 



Spárgás - baconös rizskoch muffin barnarizsből
(kb. 9 db nagyobb vagy 12 db kisebb muffinhoz)

Hozzávalók:
  • 125 g barna rizs
  • 350 ml víz
  • 350 ml natúr, cukormentes mandulatej
  • 125 g kockázott bacon szalonna
  • 125 g roppanós zöld spárga
  • 3 db tojás
  • 10 g tápióka keményítő
  • 20 g kókuszolaj
  • só, frissen őrölt bors ízlés szerint
  • kevés gluténmentes sörélesztőpehely

A 125 g barna rizst a 350 ml vízzel, kb. 1/2 tk. himalája sóval odateszem főni, majd mikor már a víz teljesen elfőtt róla, hozzáadom a cukormentes mandulatejet és így párolom tovább, míg teljesen puha nem lesz. A barna rizs sokkal több folyadékot képes felvenni, mint a normál változata. Teljesen kihűtöm a rizst. A felkockázott bacont egy serpenyőben kisütöm, a friss spárgát kb. fél centis karikákra vágom. A spárgát is és a bacont is a kisült zsírjával hozzáadom a kihűlt rizshez, ha szükséges még ízlés szerint sózom és borsozom. Kerül bele 100 ml cukormentes mandulatej, ami kissé lazítja az egészet, majd 20 g kókuszolaj és 10 g átszitált tápióka keményítő is, valamint a 3 db tojás sárgája. A tojások fehérjéit kemény habbá verem és apránként adagolom végül az elegyhez. Muffin formákba töltöm, a tetejét megszórom sörélesztőpehellyel és 180 °C-os sütőben készre sütöm őket. 


Az egész 99 g szénhidrátot tartalmaz. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)