Glutén-, tej és cukormentes házi csokis perec (IR barát)
Kicsit kezdem azt gondolni mostanában, hogy az élet újabb és újabb feladatokat állít a konyhatudományom elé... és örülök, hogy ennek ezt a pozitív oldalát emeltem ki elsőként.
Nos az történt, hogy orvosi javaslatra már nem elég, hogy mindenféle szénhidrátokat számolgatok, javasolják a glutén és a tej teljes elhagyását is. Mi más ez, ha nem kihívás, hogy még izgalmasabb recepteket kísérletezzek ki? 😊
Töretlen kísérletező kedvem pedig nem hagy alább, az egyébként is mindenféle ezer más egészséges mag- és gabonaliszt mellé a hétvégén bevásároltam még ezer félét... nemrég pedig szereztem egy új nyomóformát, szóval adott volt a perec kikísérletezése. Anyu gyerekkorunkban sokszor készített ilyen falatnyi finomságot.
Mivel szerintem szuperül sikert, gondoltam megosztom most veletek is.
Glutén-, tej és cukormentes házi csokis perec (IR barát)
Hozzávalók:
- 80 g kölesliszt + 5-10 g a nyújtáshoz, szóráshoz
- 70 g barna rizsliszt
- 20 g nyílgyökérliszt
- 10 g bambuszrostliszt
- csipet só
- 100 g porrá őrölt eritrit
- 90 g kókuszzsír vagy laktózmentes növényi margarin (+ 1/2 tk. a csoki olvasztásához)
- 1 db M-es tojás
- 1 tk. színezék- és cukormentes vaníliakivonat
- 50 g cukormentes, 70 %-os étcsoki
A liszteket összekeverem egy csipet sóval és elmorzsolom benne a növényi zsiradékot. Hozzáadom az eritritet, majd egy felvert tojáshoz keverem a vaníliakivonatot és úgy adom hozzá azt. Alaposan összegyúrom, majd kb. fél órát a hűtőben pihentetem. Vékonyan kilisztezett szilikon lapon kb. 3-4 mm vastagra nyújtom és perec formával kiszaggatom. 180 °C-on kb. 15 perc alatt ropogósra sütöm őket. Amikor kihűltek, vízgőz felett megolvasztom az étcsokit egy kevés kókuszzsírral és a pereceket tetejükkel lefelé belemártogatom. Hagyom a csokit megszilárdulni rajta fogyasztás előtt, hacsak nem akarjuk összekenni magunkat teljesen 😁
Megjegyzések
Megjegyzés küldése