Mindenmentes gránátalmás csoki ganache torta - a csokifüggők mannája

Így karácsony előtt mindenki rohan, vásárol és süt! Én általában 1-2 receptet kreálok meg, hiszen az én munkámban is az egyik főszezon ez, így nekem jóval kevesebb időm jut mindezekre! Viszont vannak csokifüggő barátaim, akiknek néha elő "kell" rukkolnom új receptekkel. 

Tudom, hogy nagyon sokan rajonganak a csokitortáért, én viszont mindig is azért rajongtam legkevésbé, viszont ha igazán ízletes krémmel készítik el, tényleg lehet szeretni! Egy biztos, hogy ha én csokitorta függő lennék, biztosan ezt a gránátalmás csoki ganache tortát enném minden nap! 

Amennyire egyszerű, annyira isteni finom! A tömör, mégis olvadós tészta, a lágy krém, egyszerűen szétomlik a szánkban! Elég vicces, hogy első körben a ganache krém felét elkóstolgattam - volt is bűntudat rendesen-, így még egy fél adagot készítenem kellett a tortához! 😅 Ritka az ilyen, általában tudok nemet mondani... de úgy tűnik vannak kivételek! 😏 Ha pedig már közeleg a karácsony, jól esik a fárasztó év után behuppanni a kanapéra és csak egyszerűen élvezni az ízeket pihenés közben! 



Cukor-, tej- és gluténmentes gránátalámás csokoládé ganache torta
(kb. 18 cm-es tortához)

Tésztához:

  • 2 db egész tojás
  • 50 g eritrit
  • 30 g olvasztott kókuszzsír
  • 40 g olvasztott cukormentes étcsoki (70 %-os)
  • 50 g natúr darált dió
  • 15 g mandulaliszt
  • 15 g gluténmentes zabliszt
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • csipet só

Csoki ganache krémhez:

  • 300 ml Delcoco kókuszkrém
  • 15 g kókuszzsír
  • 150 g 70 %-os cukormentes étcsoki
  • 45 g eritrit

A gránátalma szószhoz és a díszítéshez:

  • 1 db közepes gránátalma
  • 100 ml víz
  • 40 g eritrit
  • 1 lapos tk. tápióka keményítő


A csokis tésztalaphoz először is habosra keverem a tojásokat az eritrittel és egy csipet sóval. Apránként hozzáöntöm az olvasztott kókuszzsírt, majd a darált diót, a mandulalisztet, az olvasztott étcsokit és legvégül a szódabikarbónával elkevert zablisztet. A tortaforma aljára zsírpapírt vágok, az oldalait kikenem kókuszzsírral és 180 °C-os sütőben készre sütöm. 

A csoki ganache-hoz a kókuszkrémet a kókuszzsírral felforrósítom, de nem forralom, majd az étcsokira öntöm. Habverővel alaposan elkeverem, mikor a csoki teljesen felolvadt, hozzákeverem az eritritet is. Hűtőben teljesen kihűtöm. 

A gránátalámát megtisztítom, egy kevés magot elteszek a díszítéshez, a többit pedig egy forraló edényben 100 ml vízzel felfőzök. Amikor már csak éppen ellepi a víz, akkor összeturmixolom, majd az egészet leszűröm. Visszateszem forralni, eritritet adok hozzá, s végül a tápióka keményítőt is csomómentesre keverem benne. Ez sűríti be a szószt. Hagyom kihűlni és összekeverem a ganache-al. 

Mikor minden hozzávalónk, köztük a tészta is alaposan kihűlt, a krémet a tortaformában a tésztára terítem és egy éjszakára hűtőbe dugom. Tálalás előtt gránátalma szemekkel tálalom. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)