Narancsos - chilis étcsokoládé trüffelgolyók cukor-, tej- és gluténmentesen - kényeztetés az utolsó pillanatokra
Karácsony, karácsony... mire az ember tényleg leül szenteste a karácsonyfa mellé a családjával, addigra mindenkinek "tele a töke" az egésszel. Elég sokan tudják a környezetemben, hogy mindennemű lelkesedésem ellenére a karácsony nem hoz mostanában lázba. Nem mondom, hogy nem szeretem, de szerintem régen nem arról szól, amiről kellene. Mindenki rohan, ideges, türelmetlen, fáradt és kimerült, a legnagyobb feladata mindenkinek ilyenkor nem a ráhangolódás, hanem az ajándékok reményvesztett vagy épp eszeveszett beszerzése. Tényleg ez lenne a fontos? Nem végre kipihenni az egész évet, együtt lenni, enni és inni finomakat a családdal, barátokkal? Számomra valahogy ezek miatt vesztett a varázsából a "várakozás" és a készülődés is az ünnepre.
Azonban magamhoz képest idén elég sok karácsonyi recept látott napvilágot a konyhámban annak ellenére, hogy szinte alig volt időm. Éppen ezért a leggyorsabb megoldásokhoz folyamodtam. Nem mindig a legbonyolultabb dolgok a legjobbak. Valahogy a csoki dominált mostanában, úgy tűnik a végén még beállok a csokirajongók táborába. 😊
Nos, van az úgy, hogy már mindenki unja a bejglit és a zserbót (bár utóbbit szerintem nem lehet 😀), most még az ünnepek is elég hosszan kitartanak a hétvégével, így nem árthat némi utánpótlás. Egyéb iránt szerintem szaloncukor helyett is vagy ajándékként is tökéletes lehet, ha valakit véletlenül kihagytunk volna vásárlás közben a nagy rohanásban. 😂 Elég rég volt étcsokis - chilis receptem, de nálam szinte már klasszikusnak számít az étcsoki mellé... így természetesen a trüffel golyóimat is ezzel ízesítettem.
Jó hír, hogy egy golyó kb. 2,5 g IR diétában számolós szénhidrátot tartalmaz.
Narancsos - chilis étcsokoládé trüffelgolyók
(Cukor-, glutén- és tejmentes)
Hozzávalók kb. 30 golyóhoz:
- 200 g 70 %-os cukormentes étcsoki (Wawel)
- 200 ml Cocomas kókusztejszín
- 50 g eritrit
- 40 g kókuszzsír
- 1 db narancs reszelt héja
- 1/2 tk. őrölt chili (ízlés szerint változhat az aránya)
- kb. 20 g 20-22 %-os cukrozatlan holland kakaópor
Egy edényben a kókusztejszínt, a kókuszzsírt és az eritritet felforrósítom. Nem szabad, hogy forrjon, de az eritrit és a kókuszzsír olvadjon el benne. Egy fém edénybe összetöröm az étcsokit, belereszelem a narancs héját és adok hozzá őrölt chilit, majd hozzáöntöm a felforrósított kókusztejszínt és egy habverővel addig keverem, míg be nem sűrűsödik a massza. Hagyom kihűlni, majd mikor már langyos, hűtőbe teszem pár órára. Amikor a massza már teljesen kihűlt és megkeményedett (gyúrható állaga lett), apró gombócokat formálok belőle és cukormentes holland kakaóporba forgatom. Nem árt fogyasztásig hűtőben tartani.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése