Sütőben sült almafánk (cukor-, glutén- és tejmentes)
Nemsokkal így karácsony és szilveszter után máris itt a farsangi időszak, ahol még a húsvéti böjt előtt kimulatozhatja magát az ember. A régi időkben számos nagyszabású bált ilyenkor tartottak, ugyanis a téli hidegben a szabadban dolgozni még nem lehetett, viszont addig is ki kellett "húzni" valamivel...
Mindenki nagyon készült ezekre a bálokra, általában ez volt az egyetlen lehetőségük a szingli fiataloknak is a pártalálásra.
Ha farsangi ételekre gondolunk, akkor pedig rögtön a fánk jut eszünkbe. Ugyan az eredetét több mende-monda övezi, még
sincs kiforrott álláspont arra vonatkozóan, miért is az egyik legelterjedtebb
édesség ez idő tájt.
Valljuk be a kelesztett változatok, bő zsírban megsütve, porcukorral meghintve nem éppen a legideálisabb változatok, pláne, ha az ember még éppen tartja a szilveszteri fogadalmát a diéta terén. Mutatok most nektek egy igazán könnyű, pihe-puha, glutén-, tej- és cukormentes, egészséges változatot, amelyet akár sütőben, akár kókuszzsírban kisütve is elkészíthettek.
Sütőben sült almafánk (cukor-, glutén- és tejmentes)
- 2 db nagyobb alma (kb. fél kg) - meghámozva, lereszelve kb. 350 g
- 100 g kölesliszt
- 50 g barna rizsliszt
- 50 g eritrit
- 2 db tojás
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1/2 tk. almaecet
- csipet só
- kókuszzsír a forma kikenéséhez
Az almákat meghámozom és lereszelem. A legjobb ha közepesen leveses almát használunk, hiszen az sem jó, ha túl sok levet ereszt, de az sem, ha nagyon száraz fajtát használunk, hiszen éppen az alma adja a tészta szaftosságát. A reszelt almához adom a két egész tojást, az eritritet, az almaecetet, végül a fahéjjal, egy csipet sóval és a szódabikarbónával elkevert köles- és barna rizslisztet. Alaposan elkeverem, majd kókuszzsírral kikent szilikonos fánkformákba adagolom. 180 °C-os sütőben 15-20 perc alatt megsütöm. Ki lehet sütni bő kókuszzsírban is, ekkor érdemes evőkanalanként adagolni a zsiradékba. Mindkét esetben több napig is puha marad.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése