Sütőben sült almafánk (cukor-, glutén- és tejmentes)


Nemsokkal így karácsony és szilveszter után máris itt a farsangi időszak, ahol még a húsvéti böjt előtt kimulatozhatja magát az ember. A régi időkben számos nagyszabású bált ilyenkor tartottak, ugyanis a téli hidegben a szabadban dolgozni még nem lehetett, viszont addig is ki kellett "húzni" valamivel... 
Mindenki nagyon készült ezekre a bálokra, általában ez volt az egyetlen lehetőségük a szingli fiataloknak is a pártalálásra. 

Ha farsangi ételekre gondolunk, akkor pedig rögtön a fánk jut eszünkbe. Ugyan az eredetét több mende-monda övezi, még sincs kiforrott álláspont arra vonatkozóan, miért is az egyik legelterjedtebb édesség ez idő tájt.

Valljuk be a kelesztett változatok, bő zsírban megsütve, porcukorral meghintve nem éppen a legideálisabb változatok, pláne, ha az ember még éppen tartja a szilveszteri fogadalmát a diéta terén. Mutatok most nektek egy igazán könnyű, pihe-puha, glutén-, tej- és cukormentes, egészséges változatot, amelyet akár sütőben, akár kókuszzsírban kisütve is elkészíthettek. 



Sütőben sült almafánk (cukor-, glutén- és tejmentes)

Hozzávalók kb. 8-10 db-hoz:

  • 2 db nagyobb alma (kb. fél kg) - meghámozva, lereszelve kb. 350 g
  • 100 g kölesliszt
  • 50 g barna rizsliszt
  • 50 g eritrit
  • 2 db tojás
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1/2 tk. almaecet
  • csipet só
  • kókuszzsír a forma kikenéséhez

Az almákat meghámozom és lereszelem. A legjobb ha közepesen leveses almát használunk, hiszen az sem jó, ha túl sok levet ereszt, de az sem, ha nagyon száraz fajtát használunk, hiszen éppen az alma adja a tészta szaftosságát. A reszelt almához adom a két egész tojást, az eritritet, az almaecetet, végül a fahéjjal, egy csipet sóval és a szódabikarbónával elkevert köles- és barna rizslisztet. Alaposan elkeverem, majd kókuszzsírral kikent szilikonos fánkformákba adagolom. 180 °C-os sütőben 15-20 perc alatt megsütöm. Ki lehet sütni bő kókuszzsírban is, ekkor érdemes evőkanalanként adagolni a zsiradékba. Mindkét esetben több napig is puha marad. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)