Egyszerű és gyors hummusz házilag, saját készítésű tahinivel

Ha azt kérdezné valaki tőlem, hogy melyik a kedvenc hüvelyesem, gondolkozás nélkül vágnám rá, hogy a csicseriborsó. Ez már csak azon is látszik, hogy hetente 2-3 alkalommal biztosan fogyasztom valamilyen formában, ha mást nem, a szokásos soccámat, ami tulajdonképpen egy csicseriborsólisztből készült lepény, friss rukkolával, prosciutto-val és koktélparadicsommal, a receptjét ITT találjátok. Egyébként újabban én is csak serpenyőben sütöm meg ropogósra mindkét oldalát, ez egy gyorsabb megoldás! 😉

Ahogy korábban főként Indiában, Marokkóban, Dél-Amerikában, a Közel-Keleten és Afrika számos országában volt közkedvelt ez a növény, úgy a reform táplálkozás elterjedésével hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend – teszem hozzá nagyon helyesen, hiszen remek élettani hatással bír és a gluténmentes étrendek egyik mentő alapanyaga.


Ha bárki a Közel-keleten jár, biztosan úton-útfélen belebotlik egy-egy falafelt, kebabot és hummuszt kínáló étterembe, bódéba, de már itthon is egyre közkedveltebbek ezek a helyek. A csicseriborsó krémet én is nagyon szeretem és Ani barátnőm is, aki mindig a boltban készen veszi. De sajnos a bolti változatok tele vannak ízfokozókkal, tartósítókkal és cukorral. Mindig mondom neki, hogy ezt házilag is nagyon egyszerű elkészíteni és akkor megmenekül a rettegett „adalékoktól”. Mivel én a dobozos bolti változatot nem fogyasztom, inkább otthon magamnak készítem vagy olyan étteremben eszek, ahol biztosan tudom, mi kerül bele. De higgyétek el, a házinak nincs párja! Pár perc csupán az elkészítése és egy egész nagy adagot el lehet egyszerre készíteni belőle. Zöldséghasábokkal egy bulira és vendégváró falatoknak is tökéletes. Sokan a pitát mártogatják bele, nekem az úgy már túl sok a szénhidrátból, de ízlések és pofonok… na meg „diéták” vagy étrendek… 😊 Én mindig adok hozzá otthon egy „titkos” fűszert, amit még valamelyik kinti utazásom alatt szereztem be, ez pedig az ún. „sumac”, ami egy kis pluszt ad hozzá citrusos-borsos ízével. Egyébként tudtátok, hogy konkrétan maga a „hummusz” szó is csicseriborsót jelent? Nos, mutatom a sokak által kedvelt krém receptjét! 😊


Hummusz házi tahinivel
(cukor-, glutén- és tejmentes)

Hozzávalók:
  • 500 g csicseriborsó főzve (ha konzerv lecsöpögtetve)
  • 60 g szezámmag
  • ¼ citrom leve
  • 1 tk. őrölt fehérbors
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • ¼ tk. sumac
  • 3 ek + 5-6 tk. extra szűz olívaolaj

Általában szeretek száraz csicseriborsót használni, amit beáztatok kb. egy nappal korábban és így a főzési idő is jóval rövidebb. A beáztatott csicseriborsóról a vizet leöntöm és egy edénybe felöntöm annyi friss vízzel, hogy ellepje. A vízhez sót is adok és puhára főzöm a hüvelyest. A főzőlevében hűtöm ki. Természetesen egyszerűbb a konzerv csicseriborsó és így az egész folyamat is gyorsabb. Mindkét esetben a vizet leöntöm a csicseriborsóról, de nem öntöm ki, erre még később szükségem lesz. Egy serpenyőben szárazon aranybarnára pirítom a szezámmagot. Nem szabad, hogy megbarnuljon, mert keserű lesz. Amikor kihűlt, egy robotgépben megőrlöm, majd apránként hozzáadok kb. 5-6 tk. olívaolajat, míg pépes nem lesz. Ezt követően adom hozzá a puha csicseriborsót kb. 5 ek. főzővízzel. Ezt is pépesítem, majd apróra zúzott fokhagymát adok hozzá. Frissen facsart citromlével és kb. 3 ek. olívaolajjal tovább pépesítem. Aki hígabban szereti, ízlés szerint adhat még hozzá ezekből. A legvégén fűszerezem sóval, fehérborssal, római köménnyel és sumaccal.

Hűtőben lefedve tárolom fogyasztásig. Répa, szárzeller, kaliforniai paprika és uborka hasábokkal tálalom.



További csicseriborsós receptjeimet itt találjátok:



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)