Egyszerű és gyors hummusz házilag, saját készítésű tahinivel
Ha azt kérdezné valaki tőlem, hogy melyik a kedvenc hüvelyesem, gondolkozás nélkül vágnám rá, hogy a csicseriborsó. Ez már csak azon is látszik, hogy hetente 2-3 alkalommal biztosan fogyasztom valamilyen formában, ha mást nem, a szokásos soccámat, ami tulajdonképpen egy csicseriborsólisztből készült lepény, friss rukkolával, prosciutto-val és koktélparadicsommal, a receptjét ITT találjátok. Egyébként újabban én is csak serpenyőben sütöm meg ropogósra mindkét oldalát, ez egy gyorsabb megoldás! 😉
Ahogy korábban főként Indiában,
Marokkóban, Dél-Amerikában, a Közel-Keleten és Afrika számos országában volt közkedvelt
ez a növény, úgy a reform táplálkozás elterjedésével hazánkban is egyre nagyobb
népszerűségnek örvend – teszem hozzá nagyon helyesen, hiszen remek élettani
hatással bír és a gluténmentes étrendek egyik mentő alapanyaga.
Ha bárki a Közel-keleten jár,
biztosan úton-útfélen belebotlik egy-egy falafelt, kebabot és hummuszt kínáló
étterembe, bódéba, de már itthon is egyre közkedveltebbek ezek a helyek. A csicseriborsó krémet én is
nagyon szeretem és Ani barátnőm is, aki mindig a boltban készen veszi. De
sajnos a bolti változatok tele vannak ízfokozókkal, tartósítókkal és cukorral.
Mindig mondom neki, hogy ezt házilag is nagyon egyszerű elkészíteni és akkor
megmenekül a rettegett „adalékoktól”. Mivel én a dobozos bolti változatot nem
fogyasztom, inkább otthon magamnak készítem vagy olyan étteremben eszek, ahol
biztosan tudom, mi kerül bele. De higgyétek el, a házinak nincs párja! Pár perc
csupán az elkészítése és egy egész nagy adagot el lehet egyszerre készíteni belőle.
Zöldséghasábokkal egy bulira és vendégváró falatoknak is tökéletes. Sokan a
pitát mártogatják bele, nekem az úgy már túl sok a szénhidrátból, de ízlések és
pofonok… na meg „diéták” vagy étrendek… 😊 Én mindig adok hozzá otthon egy „titkos” fűszert,
amit még valamelyik kinti utazásom alatt szereztem be, ez pedig az ún. „sumac”,
ami egy kis pluszt ad hozzá citrusos-borsos ízével. Egyébként tudtátok, hogy konkrétan
maga a „hummusz” szó is csicseriborsót jelent? Nos, mutatom a sokak által
kedvelt krém receptjét! 😊
Hummusz házi tahinivel
(cukor-, glutén- és
tejmentes)
Hozzávalók:
- 500 g csicseriborsó főzve (ha konzerv lecsöpögtetve)
- 60 g szezámmag
- ¼ citrom leve
- 1 tk. őrölt fehérbors
- 1 tk. őrölt római kömény
- 1-2 gerezd fokhagyma
- ¼ tk. sumac
- 3 ek + 5-6 tk. extra szűz olívaolaj
- só
Általában szeretek száraz
csicseriborsót használni, amit beáztatok kb. egy nappal korábban és így a
főzési idő is jóval rövidebb. A beáztatott csicseriborsóról a vizet leöntöm és
egy edénybe felöntöm annyi friss vízzel, hogy ellepje. A vízhez sót is adok és puhára
főzöm a hüvelyest. A főzőlevében hűtöm ki. Természetesen egyszerűbb a konzerv
csicseriborsó és így az egész folyamat is gyorsabb. Mindkét esetben a vizet
leöntöm a csicseriborsóról, de nem öntöm ki, erre még később szükségem lesz.
Egy serpenyőben szárazon aranybarnára pirítom a szezámmagot. Nem szabad, hogy
megbarnuljon, mert keserű lesz. Amikor kihűlt, egy robotgépben megőrlöm, majd
apránként hozzáadok kb. 5-6 tk. olívaolajat, míg pépes nem lesz. Ezt követően
adom hozzá a puha csicseriborsót kb. 5 ek. főzővízzel. Ezt is pépesítem, majd
apróra zúzott fokhagymát adok hozzá. Frissen facsart citromlével és kb. 3 ek.
olívaolajjal tovább pépesítem. Aki hígabban szereti, ízlés szerint adhat még hozzá ezekből. A legvégén
fűszerezem sóval, fehérborssal, római köménnyel és sumaccal.
Hűtőben lefedve tárolom
fogyasztásig. Répa, szárzeller, kaliforniai paprika és uborka hasábokkal tálalom.
További csicseriborsós receptjeimet itt találjátok:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése