Indiába mennék... - Egészséges fűszeres "snack"-ek a keleti konyhák kedvelőinek...

Valaki repítsen el Indiába! :)

Korábban sosem vágytam oda és mindig is azt mondogattam, maximum dobjanak ki a gépből a Taj Mahal elé, ha megnéztem ott vegyenek is rögtön fel... és a körülötte lévő dolgokat már nem akarom látni! Viszont azt is megtanultam már: "Soha ne mondd, hogy soha!" Az élet, a gondolkozásom és én is változok, manapság már mindent akarok látni, még ha nem is biztos hogy tetszeni fog, de biztos vagyok abban, hogy mindenképpen egy újabb tapasztalattal lehetek gazdagabb.

Aztán jött néhány film, ami teljesen elvarázsolt (bár azt is tudom, hogy nem az a valóság) és nem csak a kultúra tett kíváncsivá, hanem az ételeik, a fűszereik, az indiai konyha. Egyre jobban rajongok a keleti konyhákért, de az minél jobban indiai valami, annál inkább jöhet és annál inkább "csípjen"! :)

Számos indiai receptet készítettem már el itthon is... a naan kenyér, a csicseriborsós csirkés curry-k, a jalfrezi... hmmm bárhol, bármikor! Mivel általában törekszem arra hogy kerüljem a felesleges szénhidrátbevitelt, azért néha megkívánok valami igazán "harapni" valót és a fűszereket, többek között a chilit! Általában a boltban kapható "egészségesnek" nyilvánított rágcsák összetevői is rengeteg káros összetevőt tartalmaznak, felesleges ízfokozókkal, így jobban szeretem ezeket is inkább magam készíteni, a saját ízvilágomra szabva. Szerintem ha  már az ember ropogtatna valamit a csokin kívül (bár az is inkább cukormentes chilis, narancsos étcsoki!😃), akkor az valami valóban egészséges legyen... Tényleg gyorsan és pofonegyszerűen elkészülnek és máris jöhet egy jó film vagy egy baráti borozgatás. Vagy együtt a kettő? :)


"Oriental" chia magos ropogós kréker

  • 50 g zabliszt
  • 70 g kukoricaliszt
  • 70 g rizsliszt
  • 50 g zabpehely
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 3 ek. chia mag
  • 2 tk. egész kömény
  • 1/4 tk. őrölt csípős chilipor
  • 1/4 tk. cayenne bors
  • 1/4 tk. kurkuma
  • 2 ek. kókuszzsír
  • 1 tojás
  • 1 dl víz
  • só ízlés szerint


A zab-, kukorica és rizslisztet egy nagyobb tányérba kimérem, összekeverem a zabpehellyel, chia maggal, szódabikarbónával és a fűszerekkel, valamint a sóval. Ezt követően megy bele a tojás, a kókuszzsír. Elkezdem összedolgozni és a vizet adagolva öntöm hozzá. Ha összegyúrtam a tésztát, kinyújtom egy zsírpapírra, majd felvágom tetszés szerinti formákra és megsütöm. Kb. 15 perc kell neki 170 °C-on. Ugye hogy egyszerű? Megkóstolva pedig nagyszerű! 


Ugyan a chia mag nem ázsiából, hanem éppen Dél-Amerikából származik élettani hatásai és állaga miatt nagyon szeretem használni. Igaz újabban felröppent mindenféle rémhír is, na de ha nekem bevált, miért kéne hinnem ezeknek? :)
Erős antioxidáns és az a 'durva' benne még, hogy ha sütjük vagy főzzük, akkor is megtartja ezt a hatását. Rostban gazdag; magnéziumot, kalciumot, káliumot, vasat és omega 3-6 zsírsavakat is bőven tartalmaz, ezen kívül fehérje tartalma is kimagasló. Tehát rendbe teszi immunrendszerünket, szív- és érrendszeri betegek, cukorbetegek és túlsúlyosak számára is hasznos. Hát nem zseniális? :)

De ha már az indiai ízekről és konyháról van szó, ételeikben gyakran használnak csicseriborsót. Ki szereti még rajtam kívül? Bevallom, nálam kétség kívül hatalmas "best". A házi csicseriborsó chips szerintem remek választás lehet, mert amellett hogy remek rost- és vitaminforrás, segíti az emésztést és a vércukorszintet normalizálását, természetesen még sok egyéb más mellett. 
Na szóval igazi vendégváró, ízesíthető sokféleképpen és szinte semmi sem kell hozzá. De hogyan készül?

Indiai csicseriborsó chips házilag
200 g szárított csicseriborsó
1/2 tk. őrölt chili
1/2 tk. currypor
1 fél citrom leve
1 tk. kókuszzsír
só, bors


A megfelelő - ami jó nagy :) - adag csicseriborsót beáztatom néhány órára sós vízbe, majd alaposan megszárítom és egy nagy serpenyőbe teszem egy rétegben egy zsírpapírral. A sütőt 180 °C-ra előmelegítem és kb. 20 percig sütjük, időnként kicsit megrázogatom. Mikor látom, hogy már szépen pirulnak, nagyon kevés olvasztott kókuszzsírral és a fél citrom kifacsart levével összekeverem, majd alaposan fűszerezem a chilivel, curry porral és borssal. Ez után dugom be a sütőbe még kb. 10-15 percre. Tényleg alaposan süssük meg, ha úgy érezzük lehet tovább is, hiszen ha idő előtt kivesszük a chips kb. 1-2 órát marad ropogós, utána megpuhul. Sütőfüggő, hogy mennyi ez az idő, ezt érdemes mindenkinek saját magának kikísérleteznie. 

Szóval... mikorra foglaljam a repjegyet? ;)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)