Piros vagy sárga? Az én pikáns, diétás - Frankfurti levesből indult - majdnem kelkáposzta főzelékem...
Ki szereti a Frankfurti levest és ki szereti a kelkáposzta főzeléket? Én mindkettőt... :)
A minap épp repülőjegyet nézegettem Frankfurtba és eszembe jutott, hogy a frankfurti levest mennyire szeretem és ez az étel volt gyermekkorom egyik nagy kedvence a menzán, de otthon szinte sosem főzött anyu, mert a család nem igényelte, én pedig inkább már csak felnőttként mondogattam néha, hogy megenném...
Nekem egyébként ha valamiben van virsli, egyből társul hozzá a mustár íze is. Tökéletes páros és imádom a mustárt, főleg ha kicsit erősebb, csípősebb, mint egy jó dijoni. Szintén gyermekkorom nagy kedvence, még a sült krumplihoz és a pizzához is azt ettem... Furcsa ugye? Húgom volt a ’ketchup’-os én pedig a ’mustáros’, ráadásul korábban semmit sem tudtam volna megenni, ami paradicsomos. Mosolyra derít mindig, mikor eszembe jut, hogy a húgommal folyamatosan azon poénkodtunk, hogy ő a "Ketchup" én pedig a "Mustár", mert bármiben színt kellett választani én a sárgát szerettem, ő pedig a pirosat választotta. Felnőttünk, a sárga szín és a mustár szeretete megmaradt, de már imádom a ketchup és a paradicsomos dolgok ízét is és a piros színt is... sőt! :)
Szóval most éppen egy újabb diétán vagyok, gyors kalória számolgatás után ki is derült, hogy tökéletesen beleillik a napba ez a nem éppen leves, de nem is főzeléknek mondható étel, ami fejben kezdett összeállni reggel, majd aztán a fazékban vált véglegessé a délután folyamán, természetesen szinte bármelyik diétába beleilleszthető, hiszen zsírszegény, lisztet sem tartalmaz, krumpli sincs benne. A kelkáposzta roppant egészséges, alacsony kalóriatartalmú, kalciumban, káliumban és magnéziumban gazdag, lugosit, kiváló A- és B-vitamin forrás is.
Pikáns (mustáros) kelkáposzta Frankfurti módra (2 főre)
- 500 g kelkáposzta
- 2 pár zsírszegény, magas hústartalmú pulykavirsli
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott tk. kukorica keményítő
- 1 ek. dijoni mustár
- 1/2 tk. őrölt köménymag
- 1 tk. kókuszzsír
- 1 tk. szárított majoránna
- 0,5 l húsleves alaplé
- 1/2 tk. cayenne bors
- 1/4 tk. kurkuma
- 2 ek. zsírszegény natúr joghurt
- só
A kelkáposztát csíkokra vágom, hidegvízzel átöblítem, majd alaposan lecsöpögtetem. A vöröshagymát apró kockákra vágom és a kókuszzsíron megdinsztelem. Erre teszem rá a kelkáposztát, amit fűszerezek köménymaggal, majoránnával, cayenne borssal, sóval, felöntöm a húsleves alaplével, majd fedő alatt alaposan megpárolom úgy, hogy ne essen össze teljesen. Szeretem, ha a zöldség picit ropog a fogam alatt. Ha megpárolódott, hozzáadom a mustárt és a kurkumát, majd kiveszek a léből kb. 2 kanálnyit és elkeverem benne a kukorica keményítőt. Ezt adom hozzá újra, mikor felforrt, hozzáteszem a natúr joghurtot, a zúzott fokhagymát és a karikákra vágott virslit, melyet előzőleg már meggrilleztem. Egy gyors forralás és már tálalható is.
Néhány chili szállal díszitem, hogy meglegyen a kontraszt a piros és sárga között... :)
Néhány chili szállal díszitem, hogy meglegyen a kontraszt a piros és sárga között... :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése