Boldogító függőségek: Cukormentes almás-gyömbéres-fahéjas muffin mascarpone krémmel töltve ideális repülőjegy foglalás közben...
Újabban van egy nagyon "rossz" és nem éppen olcsó szokásom... ha borzalmas napom vagy kedvem van, foglalok egy repjegyet... általában új helyekre, de van 1-2 helyszín, amit annyira szeretek, hogy minden évben meg kell, hogy látogassam. Az egyik ilyen kedvenc európai városom Barcelona, a másik pedig London. Mindkettő sokszínű, változatos, élénk... pont olyan mint én! :) Sokan mondhatjátok, hogy ez a megoldás menekülés a problémák elől. Gondolkoztam ezen, de szerintem nem így van... egyrészt sosem menekülök feladatok elől, másrészt mivel tudom, hogy a problémák zöme saját magunkból ered, ha nem oldom meg, máshol is jelen lesz, nem csak Magyarországon. Én egyszerűen csak imádok utazni - mondhatni függő vagyok - és mindig boldogságot okoz maga a folyamat. Kiválasztani a helyszínt, lefoglalni a jegyet, esetlegesen utastársat "találni" és megélni, átélni az utazás örömét. Imádom a repülőtereket, amikor ki kell odáig utazni, a fel- és a leszállást... bámulni a felhőket a magasból. Nyugtató és igazán "freedom" érzést kelt bennem. Remek dolog ülni a teraszokon és csak úgy "turistáskodni", amikor nincs a hétköznapok rohanása, amikor bármi megtörténhet és még a diétára sem kell annyira figyelni :)
Szóval utóbb volt néhány rosszabb és húzósabb napom, amikor minden szinten teljesítenem kellett, így most picit bevásároltam a "repjegyekből" egészen a nyár elejéig, szóval le kellett "állnom", de a tánccal talán átvészelem a fennmaradó időszakot :)
Van még valami, ami számomra igazán nagy boldogságot tud okozni: a fahéj íze és illata...
Biztosan említettem már, hogy a chili mellett a másik kedvenc fűszerem a fahéj. Fahéj a kajába, a süteménybe, újabban a kávét is azzal főzöm le, a kávé tetejére, a reggeli joghurtomba, a teába és az illatosítóba is! Most is több csomaggal áll a konyhaszekrényben, sosem történhet meg az, hogy kifogyjak belőle!
A mostani receptem egy igazi boldogító süti recept. Mivel cukor és gluténmentes, így bűntudatot sem okoz, ráadásul tele van olyan alapanyagokkal, melyek a boldogságérzetünket fokozzák azáltal, hogy nyugtató hatásuk van és segítik az endorfin termelődését: fahéj, gyömbér, vanília... és még sok más összetevő. A zabtól ropogós külső belül lágy, fűszeres krémet rejt... egyszerűen mesés!
Cukor- és gluténmentes almás-fahéjas-gyömbéres muffin lágy, fűszeres mascarpone krémmel töltve
(12 darabhoz)
A muffinhoz:
- 10 dkg zabpehely
- 5 dkg kukoricaliszt
- 5 dkg rizsliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1/4 tk. szódabikarbóna
- 2 db nagyobb, lédús alma
- 2 tojás
- 3 ek. natúr joghurt
- 1 tk. vanília aroma
- 2 tk. őrölt fahéj
- 1/2 tk. őrölt gyömbér
- 1/2 tk. őrölt ánizs
- 1 csipet szegfűbors
- 1 citrom reszelt héja
- 5 ek. eritrit
- 1 tk. kókuszzsír
A krémhez:
- 100 g light mascarpone
- 1/4 tk. őrölt gyömbér
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- 1/2 tk. vanília aroma
- 5-6 tk. eritrit, ízlés szerint
Mint általában a muffin recepteknél, elkészítjük külön a "nedves", majd a száraz hozzávalókat. Ez most is így történik. Folyékony hozzávalók: az almákat lereszelem, majd a kifacsarom a levüket, ha túl sokat engedne. Nem öntöm ki, mert a végén még elképzelhető, hogy szükséges lazítani a masszán. Hozzáadom a tojásokat, a joghurtot, az eritritet, a kókuszzsírt és a vanília aromát, majd alaposan elkeverem. Jöhet egy másik tál és a száraz hozzávalók: a zabpelyhet a kukorica- és rizsliszttel, a sütőporral, a szódabikarbónával, a citrom reszelt héjával és a fűszerekkel elkeverem. Most jön az összeöntés, keverés... és már kész is a massza. Ahogy azt pár sorral feljebb jeleztem, ha a massza túl sűrű, adjunk az alma kifacsart levéből hozzá, a többit pedig igyuk meg! :)
A mascarponét a fűszerekkel és az eritrittel alaposan kikeverem. A muffin sütőformát kibélelem, majd a muffin massza 1/3-át félre teszem. A maradékkal kb. félig töltöm a muffinformákat, majd pici mélyedéseket csinálok a közepükbe és kb. 1/2 tk. mascarpone krémet halmozok mindegyikbe. Ha ezzel megvagyok, a maradék muffin tésztamasszát eloszlatom egyenlő arányban minden forma tetején. Előmelegített 180 °C-os sütőben, kb. 30-40 perc alatt megsütöm.
Isteni lesz, ahogy a lágy krém a közepén elolvad a szánkban! Ideálisan elfogyasztható egy repülőjegy-foglalás közben! :)
Tudjátok egyébként hogy a gyömbér, az ánizs és a fahéj is serkenti az emésztést, ezáltal elősegíti a fogyást? Ráadásul mindhárom növény kiváló gyulladáscsökkentő és antioxidáns, de a fahéj még fájdalomcsillapítóként is remekül szerepel.
Szóval érdemes beilleszteni az étrendünkbe, még ha nem is olyan "töményen", mint én! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése