Céklamánoknak sok szeretettel: WELLINGTON CÉKLA - A 21 nap győztesei...

Hmm... ez jó! Azt hiszem új szót alkottam a mai nappal.. "CÉKLAMÁN", tudjátok, azok akik imádják a céklát, mint én! :) De erről már írtam egy korábbi bejegyzésemben is... ha érdekel titeket ITT tudjátok visszanézni!

Wellington cékla

Hol is kezdjem? Talán itt... 
Van aki már tudja rólam, van aki még nem...néhány éve a sok stressz, az egyéb életkörülmények miatt arra kényszerültem, hogy elkezdjek foglalkozni magammal... mélyebben, lelkileg is. Számos technikát, módszert próbáltam, amelynek most sincs vége... Talán majd egyszer, egy másik bejegyzésemben elmesélem ezt az életszakaszt, a lényeg, hogy ebből kifolyólag kezdtem el a tudatosabb életmód felé nyitni. Mivel mindig is gyűlöltem a gyógyszereket - fájdalomcsillapítót is csak nagyon ritkán veszek be, ezért a gyógynövények, vitaminok egyre inkább érdekelni kezdtek, azt leszámítva, hogy anno egy természetgyógyász tanfolyam már régen elindította ezeket a dolgokat bennem. Majd jöttek emberek, még durvább életszituációk és egyre inkább rájöttem magamat, illetve a környezetemben élőket is szemlélve arra, hogy minden betegségnek lelki eredete van. Persze ez nem újdonság, előttem az okosok már erre rég rájöttek, de én korábban nem így véltem...ahogy szerintem az átlag emberek többsége sem. Tehát ekkor kezdtem el foglalkozni, olvasgatni az emberi pszichéről, az egyéb alternatív gyógyászatokról, az energetikai gyógymódokról, a csakrákról, a színek és meditáció hatásáról az emberre. Néhány év alatt a gondolkozásmódomat egy sokkal pozitívabb irányba tereltem, sajnos még nagyon a változás elején vagyok, de sokkal könnyedebben veszek dolgokat az életben, sokkal több dolgot ki merek próbálni és ez szerintem fantasztikus! 
Hiszem, hogy minden ami történik annak oka van és minden rossz ami jön, valami nagyobb jóért alakul úgy és azért, hogy tanuljunk belőle. Azt is tudom, hogy muszáj a MOSTban élnünk, mert az élet olyan rövid, hogy ha folyamatosan rágódunk a múlton és a jövőn, sosem éljük meg a jelent igazán. Képzeljétek, van egy "pozitív" falam is, bent a cégnél ha nagy a baj, csak hátranézek és erőt merítek belőle... :) De erről annyit és annyit lehetne még mesélni... Januárban elvégeztem egy tanfolyamot, ami után 21 napig gyakorolnom kellett az adott kezelési technikát magamon és másokon is. Ezen kívül nem ihattam kávét, nem ehettem húst és nem ihattam alkoholt... Vicces mi? Aki ismert tudja, hogy a legnagyobb kávérajongó vagyok és hogy ne egyek húsokat??? Na neee...! De kibírtam, sőt, azóta egyre több húsmentes napot tartok. De azért az is kell a szervezetnek :)


Kétség kívül ez a receptem lett a legjobb a 21 nap alatt. Anyukám hozott otthonról céklát, amit imádok - ugye még nem említettem? :) Gondoltam végre valami új receptet kellene kipróbálni vele. Épp egy főzős műsor ment a TV-ben (pedig azt is elég ritkán nézek), ahol Wellington bélszínt készített a szakács és ekkor jött az ötlet... 

Wellington cékla, ami simán leveri ízében a húsos változatot...
  • light (zsírcsökkentett) levelestészta
  • 1 hosszúkás cékla
  • 5-6 db nagyobb fej gomba
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 ek. spenótpüré
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. kókuszzsír
  • só, frissen őrölt bors
  • rozmaring
  • 1 tojás
  • 1 ek. útifűmaghéj



Először is a céklát megszurkálom egy hústűvel, majd bedobom egy tepsibe még héjával és 180 °C-os sütőben kb. 20 percig elősütöm, előtte sózom, borsozom. Kiveszem és megvárom míg kihűl, majd megpucolom. Meghámozom a gombákat és egy fej vöröshagymát. A hagymát apróra kockázom és 1 tk. kókuszzsíron üvegesre párolom. A gombákat aprítógépben ledarálom és hozzáöntöm a hagymához. Sóval, borssal és kevés rozmaringgal párolom meg. Kissé kihűtöm és utána hozzáadok 1 tojás sárgáját és 1 evőkanál útifűmaghéjat a végén 2 gerezd frissen zúzott fokhagymát keverek a masszához. Egy másik serpenyőben 1 tk. kókuszzsíron megfuttatok 1 gerezd apróra tört fokhagymát, erre teszem a spenótpürét, sózom és egy nagyon kevés vízzel hígítom, hogy jól kenhető állaga legyen. Amikor minden kihűlt, összerakom az egészet. A leveles tésztát kinyújtom akkorára, hogy a cékla beleférjen és bele tudjam görgetni. Vékonyan megkenem a spenótpürével, majd a gombából középre halmozok vékonyan annyit, hogy a céklát pont rá tudjam tenni. Itt még sózom, borsozom, majd teljesen befedem a céklát a gombával. Ha kész, erre hajtom rá szépen a leveles tésztát. A végén vágok rá némi lyukat, hogy a gőz tudjon hol távozni. Mielőtt sütőbe teszem megkenem felvert tojással (díszítésként szórhatunk rá egy kis chia magot, én tettem) és már kész is. Kb. 20-30 perc alatt megsül 180 °C-os sütőben. Akkor jó, ha a leveles tészta aranybarnára sült. Tálalás előtt picit pihentessük, hogy ne essen szét miközben vágjuk. 


Egyébként ettetek már céklachipset? Isteni!!!! Számomra a legjobb nasi és általában saját magam készítem el itthon, mivel a boltban vásároltaknál a legtöbb olajjal és cukorral készül, amit ugye kerülünk ... :) Tényleg próbáljátok ki, csak friss cékla, só és bors.. na meg egy jó sütő, 150 °C-ra előmelegítve, kb. 30-40 perc sütéssel és némi szárítással! 


Az egyik kedvenc "smoothie"-mat például anyukám készíti. Csak alma és cékla... abbahagyhatatlan! A lényeg, hogy 3 rész alma, 1 rész cékla kerül a gyümölcscentrifugába, így igazán kellemes íze lesz és még tartósítószert sem tartalmaz, ami fontos! Kb. hűtőben 4-5 napig simán eláll. :)


...egyébként a 21 a szerencseszámom! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)