Egyszerű és nagyszerű paleo máktorta friss citromkrémmel (Cukor-, glutén- és tejmentes)
Érdekes dolog ez a "mák-kérdés" nálam... alapvetően inkább diót teszek mindenbe, de van úgy, hogy megkívánom a mák ízét... Hogy mitől függ? Szerintem leginkább hangulattól. Holott a mák nagyon egészséges... egyszer azt olvastam, hogy a mákban található meg megfelelő arányban a kálcium és magnézium, amit ugye korábbi tanulmányaimból tudok, hogy 2:1... De ezen kívül még számos dologra jó és lisztje a gluténmentes diéta nagy mentő eleme lehet!
Egyszer láttam valahol egy jó kis paleo máktortát, ami istenien nézett ki, a lisztet mák helyettesítette. Azóta is keresem azt a receptet, de sajnos nem lelem, míg végül kikísérleteztem a saját verziómat. Szerintem "csudajó" lett: kívül ropogós, belül szaftos... nem gej és nem túl tömény! Tökéletesen megállja magában is a helyét, de mivel a múlt hétvégén anyuék is betoppantak, gondoltam feldobom egy kis friss citromkrémmel, mivel anyu imádja a citromot! A citromkrém tulajdonképpen majdnem a lemon curd paleo változata, de csak azért majdnem, mert abban eredetileg a fehérjét is felfőzik, én viszont most egy lazább, habosabb krémet akartam kapni, így a tojásfehérjéket vízgőz felett külön vertem fel és ez után adtam hozzá a citromos krémet.
Paleo máktorta citromkrémmel
(Cukor-, glutén- és tejmentes)
Máktorta hozzávalói (18 cm-es tortaformához):
- 3 db tojás
- 200 g darált, cukormentes mák
- 150 g eritrit
- 200 g kókuszjoghurt
- 100 g kókuszolaj
- 15 g nyílgyökérliszt
- 1 tk. vanília aroma
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
- 1 nagyobb citrom reszelt héja
- csipet só
A 3 db tojást az eritrittel egy habverő segítségével felverem, majd hozzáadom a kókuszolajat, egy csipet sót, a vanília aromát és a citrom reszelt héját. A mákot összekeverem a nyílgyökérliszttel és a sütőporral, majd ezt is hozzákeverem. A fehérjét kemény habbá verem. Először egy kevés habbal fellazítom a masszát, majd az egészet óvatosan elkeverem benne. Sütőpapapírral kibélelet, kiolajozott (kókuszzsírral) tortaformában 30-40 percig sütöm 180 °C-on. Fogvájót szúrok a közepébe, ha nem ragad rá a massza mikor kihúzom, akkor megfelelő. Hagyom teljesen kihűlni, mert akkor könnyen félbe vágható.
Citromkrémhez:
- 3 db tojás
- 150 g porított eritrit
- 1 közepes citrom leve
- 50 ml kókusztej
- 30 g kókuszolaj
- 10 g nyílgyökérliszt
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
A három tojás fehérjét 60 g eritrittel és egy csipet sóval lassan felhabosítom vízgőz felett. Mikor már krémes, kemény habot kapok, leveszem a tűzről. A 3 tojás sárgáját elkeverem a maradék (90 g) eritrittel, 1 közepes citrom levével, 50 ml kókusztejjel, egy citrom reszelt héjával és 30 g kókuszolajjal. Egy kis edényben a 15 g nyílgyökérlisztet csomómentesre keverem egy kevéssel ebből a krémből, majd végül ezt is hozzáadom az elegyhez és alacsony lángon felfőzöm, míg egy elég sűrű krémet nem kapok. Ezt követően apránként keverem hozzá a tojásfehérjét. Először csak egy kevéssel lazítom fel a krémet, majd óvatosan beleforgatom a többi fehérjét is. Hűtőben kihűtöm. A félbe vágott tortába kenem a krém egyik felét, majd a másikat a tetejére. Egész mák szemekkel és friss citromszeletekkel díszítem.
Apropó! Sok kérdés érkezett hozzám, hogy miért éppen nyílgyökérlisztet használok?! Többek között azért, mert ez volt itthon 😁 (na jó, ez nem igaz, mert tápióka keményítőm és konjak lisztem is van🤪), viszont ez a liszt rendkívül jól bírja a savas környezetet ellenben pl. a tápióka keményítővel és a sok citrom miatt ez most ideálisabb választás!
További mákos receptjeimet itt találjátok:
Glutén-, cukor- és tejmentes tökös-mákos kuglóf
Megjegyzések
Megjegyzés küldése