2in1 Galette 3 hétvégi sláger hozzávalóból - szuperegészséges hajdinapalacsinták cukor és gluténmentesen
Nem vagyok egy palacsinta őrült, mint oly sokan. Még csak azt sem mondanám, hogy túl gyakran megkívánom, de ezt muszáj volt elkészítenem és fantasztikus lett. Éppen egy francia ismerősöm hívott a napokban, hogy mikor látogatom már meg őt, Párizs mellett él egy kis városban. Aztán megbeszéltük, hogy most alaposan bevásároltam repülő jegyekből, de talán az év második felében szakítunk rá időt. Ilyenkor mindig beindulnak az agytekervényeim, hogy vajon melyik is az én kedvenc francia kajám. Tulajdonképpen nem igazán van, ahogy annyira a francia konyháért sem vagyok oda, kivéve néhány pitét vagy pékségek remekműveit. Egyik alkalommal azonban, mikor Párizsban jártam, elmentem egy palacsintázó előtt, ott figyeltem fel az úgynevezett 'galette de sarrasin'-ra. A város tele van az úgynevezett 'crèpe' sütödékkel, ahol a miénkhez hasonló édes változatok mellett sósakat is találunk. Szóval ezen a helyen éppen előttem készítették sajttal, sonkával és tojással megtöltve a hatalmas kerek vaslapon sütött, majd kis batyu formában tálalt galetteket. A tésztája sötétebb volt, mint édes társáé, először azt hittem valami rozsos, újhullámos megoldás, de nem! Ez az eredeti recept, ami abszolút egészséges. Ez a bretonok sós palacsintája, hajdinalisztből készül. Mondanom sem kell, muszáj volt kipróbálnom. Tökéletes reggeli fogás, pedig tényleg nem a crèpest választanám általában reggeli gyanánt, sem a sós, sem az édes változatában. Szerintem még anno ráuntam a palacsintára... Régen tömérdek mennyiséget ettem a mamánál. Rengeteg időt töltöttünk a húgommal náluk nyáron. Imádtunk ott lenni, a rendszeres játékunk a "homokozóban főzés" volt és mindig kaptunk hozzá igazi fűszereket is. Szegény mamának néha tényleg égnek állhatott a haja, mikor valami újabb dologért mentünk be az ő konyhájába, hogy azt alaposan elvegyíthessük a mi kis rezidenciánkban a homokkal! 😋 De imádta, ha ott vagyunk! Rendszeres pénteki programnak számított a fél napos palacsintasütés, amikor mi is az igazi konyhában tüsténkedtünk a homokozó helyett. Mama bekeverte a tésztát mire felébredtünk és elkezdődött a sütés, amibe gyakran segédkeztem... ellátta a fél rokonságot ilyenkor palacsintával, szóval nem csoda, hogy 3 serpenyőben ennyi ideig tartott kisütni.
Minap olvastam a hajdináról és annak jótékony hatásairól, így gondoltam kipróbálom. Alaposan bevásároltam belőle, vettem natúr és pörkölt hajdinát, illetve lisztet is. Nem titkolt szándékom volt már ekkor is, hogy palacsintát gyártok belőle. Aztán beszabadultam a piacra, ahol megláttam, hogy már kapható rebarbara. Sosem próbáltam, így "Mi baj lehet?" alapon vettem néhány szárat, "valamit biztosan kreálhatok majd belőle" gondolattal a fejemben. A spárga pedig szándékomban állt, hiszen imádom, alig vártam, hogy frissen is kapható legyen. Éjjel-nappal tudnám falni! :)
Számos jótékony hatása van a hajdinának egyébként, jót tesz az érrendszernek, főként P-vitamin, flavonoid és rutin tartalmának köszönhetően, gazdag egyébkén kálciumban, magnéziumban, vasban, cinkben és rézben is. Na jó tudom, hogy ez elég tudományos, de hiába, a vitaminok és gyógyfüvek nagy híve vagyok, kisebb lexikális tudást is betároltam a szürkeállományba ezen területen. Gluténmentes, sőt javasolják májbetegek, magas vérnyomásban, cukorbetegségben szenvedők számára, rosttartalma miatt a vastagbélrák megelőzésére ajánlott. Ha szépek akarunk lenni, pláne együnk belőle, mert jót tesz a bőrnek és a hajnak is.
Spárga! Hmm... alig vártam, hogy szezonja legyen. Baconbe tekerve, salátára, pitékbe, húsok mellé, tojásrántottába, szóval szinte bármibe el tudom képzelni. De nem is baj, mivel remek gyulladáscsökkentő, folsav tartalma pedig kiemelkedik. Kismamák! Hajrá! Elő a spárgával! De nem csak nekik ajánlott, mert ezáltal a szívproblémák is elkerülnek minket. Mivel vízhatjó hatása van, megfázás esetén is ideális. Szinte jót tesz a bőrnek, hajnak körömnek már csak jelentős B-vitamin tartalma miatt is. Kalóriatartalma alacsony. Sőt! Tudtátok hogy természetes afrodiziákumként tartják számon? 😉
Újdonság a konyhámban: a rebarbara. Most próbáltam először, de azt hiszem megnyert. Nem édes, kissé savanykás még a belőle készített rebarbaraszósz is frissítően hat, ha valaki nem cukrozza túl. ABC! Elég ennyit megjegyezni, mert ezekből a vitaminokból tartalmaz a legtöbbet. Tisztítja a vérereket, a vesénket, remek antioxidáns. Tudtátok, hogy több karotinoidot tartalmaz, mint a répa? Gyomorfekélyre és vérzéscsillapításra is javasolt, de Candida esetén is ajánlott gombaölő hatása miatt. Kalóriatartalma szintén alacsony.
Összességében akkor megállapíthatjuk, hogy a hétvégén szépre és vékonyra zabáltam magam? 😎
És akkor íme a két recept, egy sós és egy édes változat...
Galette de sarrasin
(2 főre - kb. 4 db palacsinta)
Tésztához:
- 60 g hajdinaliszt
- 1 tojás
- 1/2 tk. olvasztott kókuszzsír
- 150 ml szénsavas víz vagy szóda
A hozzávalókat egy kézi habverővel összekeverem, majd a kapott masszát kb. fél órát pihentetem. Palacsintasütőben sütöm meg ropogósra az egyik oldalát (a normál palacsintához hasonló módon), majd az édes és a sós tölteléket is a közepére pakolom és 4 oldalról ráhajtom a tésztát a képeken látható módon.
Spárgás - füstölt mozzarellás - tojásos galette
- Palacsintánként 1 db tojás
- Palacsintánként 3-4 szál zöld spárga
- Darabonként 20 g füstölt mozzarella
- 1 tk. pirított hajdina
- késhegynyi kókuszzsír
- 1 tk. víz
- só, bors
Én most füstölt mozzarellát, spárgát és tojást használtam, de az eredeti recept szerint sonkával, sajttal és tojással készül. Ezen kívül csak a képzeletünk szabhat határt, tulajdonképpen bármit tehetünk bele. A tojást megsütöm lágy tükörtojásként. A mozzarellát apró kockákra vágom és a még egyik oldalán piruló palacsinta közepére halmozom, majd mikor elkezd olvasni ráhelyezem a tükörtojást és a spárgadarabokat, melyet korábban grillserpenyőben még éppen roppanósra sütöttem. Sózom, borsozom, majd végül ráhajtom a palacsintát. A tetejét megszórom pirított hajdinával, melyet úgy készítek el, hogy egy kis serpenyőben egy késhegyni kókuszzsíron megfuttatom, ráöntök 1 tk. vizet. Sózom és mikor elfőtt a leve addig pirítom, míg újra pörgős lesz a hajdinám. Már tálalható is.
Rebarbaraszószhoz:
- 125 g friss rebarbara
- 3 ek eritrit
- 50 ml + 2 ek. víz
- 1 csipet fahéj
- 1/2 tk. vanília aroma
- 1 tk. kukoricakeményítő
Túrótöltelékhez:
- 100 g túró
- 1 ek. eritrit
- 2 ek. zsírszegény natúr joghurt
Az alaposan megmosott rebarbarát apró darabokra vágom, majd egy kis serpenyőben 3 ek. eritrittel és 2 ek. vízzel felteszem főni. Addig főzöm, míg a gyümölcs szinte szétmállik, csak 1-2 kisebb darab marad benne. Hozzáadom a fahéjat, a vaníliaaromát és a kukoricakeményítőt, melyet egy nagyon kevés vízben oldok fel. A végén megy hozzá még 50 ml víz. Amikor összerottyan, már le is veszem a tűzről, hagyom kihűlni. A túrót elkeverem a joghurttal és 1 ek. eritrittel. A palacsintámba mindkét tölteléket tetszés szerinti arányban belehalmozom, 4 oldalról felhajtva tálalom, a tetejét egy kevés fahéjjal szórom meg.
Bon appétit!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése