Ha nincs időd Olaszországba leugrani és úgyis tarol a diétás pizzaőrület, ezt próbáld ki: Szépségnövelő diétás pizza (abbahagyhatatlan!)
Soha többé igazit! Hát nem hittem volna, de tátott szájjal csodálkozva ... na jó, inkább tömött pofával döbbentem le, mikor elkészült, hogy ez valóban istenien sikerült! 😊
Pedig ismét csak úgy "érzésre" tettem bele ezt - azt... aztán kaptam belőle valami fantasztikusat, igyekeztem felírni, hát látnátok a papírkát a jegyzeteimmel... rengeteg plusz jel van benne... 😊
Nincs is jobb dolog annál, mint mikor napfürdőben ülsz egy kis olasz városi teraszon, figyeled az embereket, iszod a cappuccinodat vagy eszegeted a vékony, ropogós tésztás pizzádat egy pohár, finom chianti mellett. Tudjátok, hogy én Spanyolország párti vagyok, de azért az olaszokhoz is bármikor szívesen ellátogatok, leginkább a gasztronómia miatt. Meg hát azt az olasz élet érzést csak itt tudod átélni... néha tényleg irigylésre méltó a lazaságuk.
Tény és való, hogy a pizza hatalmas találmány volt az olaszoktól.. bár olvastam egyszer, hogy leginkább egy francia séf műve volt, de nem is akarok a történelmébe belekotnyeleskedni, ezt meghagyom az "okosokra". A lényeg, hogy akárki csinálta, jól tette, hogy megtette, mert szeretjük! Személy szerint azt gondolom, hogy itthon nem lehet jó pizzát enni, vagy pedig rengeteget kell menni érte. Budapesten is kb. 1-2 olyan hely van, ahová szívesen betenném a lábam, ha pizzáról lenne szó, de nem teszem, mert egyébként nem túl diétás étel. A 200 Ft-os pizzáktól pedig egyenesen frászt kapok, hogy lehet ezt a remek kaját elrontani azzal a vastag tésztával? Döntsük már el, hogy pizzát eszük vagy paradicsomos kenyeret...! 😊 Így az szokott lenni, hogy kivárom, míg jön egy újabb olasz utazás és addig csak vágyakozom... azt szoktam mondani, hogy ha eszünk és "bűnözünk", akkor azt egy nagyon jó, vagy lehetőség szerint a legjobb helyen tegyük! Ahol minőséget kapunk és nem feltétlenül mennyiséget.
Számtalan recept és ötlet terjeng a neten az úgynevezett diétás pizzáról, mert hát a pizza tipikusan az a kaja, amit szerintem az egész világ imád és valljuk be, hogy az eredeti nem igazán illik bele egyik fogyókúrába sem. Nos, a diétás pizza őrülete pár éve egyébként is elkezdődött már. A legelső ilyen volt a nem fehér lisztes, rozsos, tönkölyös, zabos verzió, majd jött a karfiolból vagy cukkiniből készült változat. Bevallom a karfiolosat próbáltam, kukában landolt! Nemhogy nem ropog (én csak úgy szeretem), de ízében sem volt túl nagy gasztronómiai élmény, biztosan azért, mert pizza ízre vágytam és nem arra az intenzív karfiolra, amit szerintem még a fűszerek sem nagyon nyomnak el. Ha karfiollepényt akarnék, arra tökéletes lenne. Egyébként azóta is rengetegszer agyaltam rajta, hogy újra nekifutok, viszont ez után a recept után kétségem sincs, hogy NEM! Mostanság olvastam egy túró alapú pizzáról, amit sokan zabbal "toldanak" meg. Darabos túróm 200 g maradt az előző napról itthon, a boltba lusta voltam lemenni, a hétvége pedig a hajdina jegyében zajlott nálam... úgyhogy így sikerült ezt a receptet összehozni. A hajdinának számos előnye is van és mivel - mint számomra is kiderült - nem egy gabonaféle, remekül "kitölti" a liszt helyét. Az eredmény egy nagyon ropogós, isteni tészta lett, amit nem bírtam abbahagyni. Imádom a friss feltéteket a tésztán, így most friss rukkolát, proschuttot és koktélparadicsomot kapott, de bármivel el lehet készíteni, ízlés szerint, akinek pedig még belefér, jól meglocsolgathatja szűz olívaolajjal, mert hát azt úgy kellene, ha valóban olaszosan akarjuk enni... 😊 Ja igen, ha olasz receptről van szó, kizárólag minőségi olívaolajat használok, nálam csakis az van a kókuszzsír mellett most a konyhában. Próbáltam olasz ételeket elkészíteni kókuszzsírral, de nem az igazi. Az olívaolajnak pedig egyébként is számos jótékony hatása van, a nőknek pedig igazán ajánlott bőr és hajszépítésre, ahogy a hajdina is! Ha jobban belegondolok ez a pizza nem csak hogy diétás de még szépségnövelő is, gluténérzékenyek is fogyaszthatják! 😊
Szépségnövelő diétás pizza (túróval és hajdinával)
/Gluténmentes/
2 főre (1 nagy pizza vagy 4 mini lesz belőle)
Alap tésztához:
A hajdinát dupla mennyiségű vízben, kevés sóval megfőzöm, majd alaposan kihűtöm. A túrót kinyomkodom, hogy teljesen száraz, nedvességtől mentes legyen és összekeverem a kihűlt hajdinával. Hozzáteszem a zabpelyhet, a hajdinalisztet, a chia magot (hogy még jobban ropogjon), a fűszereket, sózom, borsozom ízlés szerint, majd a végén a tojással és az olíva olajjal összegyúrom. Beteszem a hűtőbe kb. negyed órára pihenni, addig a chia mag is felszívja a maradék nedvességet.
Elkészítem közben a paradicsomszószt. 1 kis fej hagymát nagyon apróra vágok és 1 tk. olíva olajon üvegesre párolok, majd hozzáadom a jó minőségű paradicsompürét, majd felöntöm vízzel. Sózom, borsozom, jöhet hozzá az oregáno, a bazsalikom, majd a zúzott fokhagyma és végül az eritrit. Addig főzöm, míg újra besűrűsödik és az ízek jól összeérnek, kb. 20 perc biztosan kell neki. A hűtőből kiveszem a masszát és 4 kis korongot formálok belőle vizes kanál segítségével egy sütőlapon. Igyekszem minél vékonyabbra nyomkodni. Ja igen, én minipizzákat gyártottam, mert jobban osztható és valahogy most ez így jobban is tetszett nekem, de aki szeretné bevállalhatja az eredeti, nagy alakú pizzát is, a technika ugyanaz. A vizes kanál pedig megakadályozza, hogy ráragadjon a tészta nyomkodás közben. A sütőt 180 °C-ra előmelegítem és így sütöm benne az alap tésztát 15 percig, majd további 200 °C-on további 5 percig. Ezt után ráteszem vékonyan a paradicsompürét (nem szeretem ha eláztatja a tésztát, tehát csínján bánjunk vele) és a friss mozzarellát (aki további feltétet tenne rá, ekkor érdemes). Az egészet jól összesütöm mindaddig, míg a mozzarella nem kezd el a tetején megpirulni, amikor kiveszem, már a tésztám is jó ropogósra sült.
A tetejére halmozom a friss rukkolát, az apró darabokra tépett prosciutto sonkát, valamint néhány szem félbe vágott koktél paradicsomot.
- 200 g zsírszegény darabos túró
- 50 g natúr hajdina
- 3 ek. apró szemű gm zabpehely
- 3 ek. hajdinaliszt
- 1 tk, chia mag
- 1 tk. olíva olaj
- 1 tojás
- só
- bors
- 1/2 tk. fokhagyma granulátum
- 1/2 tk. szárított oregano
- 1/2 tk. szárított bazsalikom
- 1 tk. olívaolaj
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 ml paradicsom sűrítmény (cukormentes, 99 %-os)
- 50 ml víz
- 2 tk. eritrit
- só, bors
- 1/2 tk. szárított oregánó
- 1/2 tk. szárított bazsalikom
- 100 g zsírszegény friss mozzarella
- 50 g friss rukkola
- ízlés szerint néhány szem koktélparadicsom
- 4 szelet prosciutto sonka
A hajdinát dupla mennyiségű vízben, kevés sóval megfőzöm, majd alaposan kihűtöm. A túrót kinyomkodom, hogy teljesen száraz, nedvességtől mentes legyen és összekeverem a kihűlt hajdinával. Hozzáteszem a zabpelyhet, a hajdinalisztet, a chia magot (hogy még jobban ropogjon), a fűszereket, sózom, borsozom ízlés szerint, majd a végén a tojással és az olíva olajjal összegyúrom. Beteszem a hűtőbe kb. negyed órára pihenni, addig a chia mag is felszívja a maradék nedvességet.
Elkészítem közben a paradicsomszószt. 1 kis fej hagymát nagyon apróra vágok és 1 tk. olíva olajon üvegesre párolok, majd hozzáadom a jó minőségű paradicsompürét, majd felöntöm vízzel. Sózom, borsozom, jöhet hozzá az oregáno, a bazsalikom, majd a zúzott fokhagyma és végül az eritrit. Addig főzöm, míg újra besűrűsödik és az ízek jól összeérnek, kb. 20 perc biztosan kell neki. A hűtőből kiveszem a masszát és 4 kis korongot formálok belőle vizes kanál segítségével egy sütőlapon. Igyekszem minél vékonyabbra nyomkodni. Ja igen, én minipizzákat gyártottam, mert jobban osztható és valahogy most ez így jobban is tetszett nekem, de aki szeretné bevállalhatja az eredeti, nagy alakú pizzát is, a technika ugyanaz. A vizes kanál pedig megakadályozza, hogy ráragadjon a tészta nyomkodás közben. A sütőt 180 °C-ra előmelegítem és így sütöm benne az alap tésztát 15 percig, majd további 200 °C-on további 5 percig. Ezt után ráteszem vékonyan a paradicsompürét (nem szeretem ha eláztatja a tésztát, tehát csínján bánjunk vele) és a friss mozzarellát (aki további feltétet tenne rá, ekkor érdemes). Az egészet jól összesütöm mindaddig, míg a mozzarella nem kezd el a tetején megpirulni, amikor kiveszem, már a tésztám is jó ropogósra sült.
A tetejére halmozom a friss rukkolát, az apró darabokra tépett prosciutto sonkát, valamint néhány szem félbe vágott koktél paradicsomot.
Ti próbáljátok ki, én pedig most indulok a cappuccinomért! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése