Házi szűztea keksz - mert mindig van valami újabb diétás agymenésem...
Elmúlt az április, itt a május... én pedig tele utazással és hétvégi programmal már jó előre az évre... ilyenkor azért van egy pici félelem, mert nyilván ez kicsit több bűnözéssel is jár. És hát vallom, hogy éljünk egészségesen, figyeljünk oda magunkra, de néha muszáj élvezni is az életet, szerencsére ezt egyre több egészséges fogással meg is tehetjük. Április a kedvenc hónapom, valószínűleg mivel ebben a hónapban születtem és komolyan azt gondolom, hogy a születésnap egy jó dolog (remélem 20 év múlva is ezt mondhatom majd), pedig sokan nem szeretik ünnepelni. Jó az, ha az ember picit saját magát is megünnepelteti, ilyenkor mindig olyan izgalmas, boldog napokat élünk át a barátok, szeretteik körében. Nekem minden évben előtte-utána 1 hétig kötelező a "menet", ez valahogy idén is hasonlóan alakult. Éppen a szülinapom napján, illetve azon a hétvégén volt egy táncos hétvége a Balaton legjobb városában, Balatonfüreden. Egyszerűen imádom azt a várost. Nyáron pörgős, bulis, tele értelmes fiatalokkal, ősszel remek borkóstolókat lehet megejteni, télen elcsendesedik, remek helyszín, ha az ember finomakat enne, inna, de csendre, nyugalomra és szép környezetre vágyik, tavasszal pedig a felújított virágos parkjaival csodálatos látvány. Hát én ezért is szeretem, illetve a számos élmény miatt. Szerencsére a hétvége is nagyon jól alakult, rengeteg viccesebbnél viccesebb sztorival, a vidámságban nem volt hiány. De ezt már indulás előtt lehetett tudni, ráadásul a barátaim előre letiltottak mindenféle sütésről, most ők sütöttek nekem. Elkészült az egyik kedvenc receptem, illetve a kedvenc tortámat is megkaptam mentes verzióban. Isteni volt.. és megható, mivel anyukámon kívül még nem sütöttek nekem tortát, szóval "full respect" a lányoknak. Na de nem csak ők tudják, hogy ezzel az iránnyal nem lőhetnek mellé, a másik két barátnőm is mentes tortával lepett meg egy hét múlva, na és egy kis kolléganőm is egy egészen érdekes diétás, szűztea keksszel támogatta meg az ajándékcsomagomat (többek között a chilis étcsoki mellett 😊). Korábban talán valamelyik biobolt polcain már láttam, de úgy különösebben nem érdekelt. Viszont nagy meglepetést okozott. Őszintén szólva egész kellemes íze volt, viszont mivel baromi drága, na meg az újítások mindig mozgatják a fantáziám, elkészítettem a saját, házi szűztea kekszemet. Baromi jó lett, ráadásul tényleg nagyon vékony és ropogós. Azért ne vigyük túlzásba, mert hashajtó hatású.
Csak, hogy tudjátok, először nekifutottam sós változatban is, mert furcsálltam hogy édes íze van az eredeti keksznek is, de hamar rá kellett jönnöm, hogy ehhez a teafűhöz nem illik sem a chili, sem a több só, így újragyártottam édes változatban. Ez kicsit más, mint az eredeti, de hatása természetesen hasonló és igyekeztem rostban gazdag összetevőket használni, hozzáadni.
![]() |
Házi szűztea keksz |
Házi szűztea keksz
(kb. 30-40 keksz)
- 2 filter szűztea Forte őrlemény (6 g)
- 20 g zabkorpa
- 50 g kukoricaliszt
- 50 g zabliszt
- 10 g hajdina liszt
- 5 g tejsavópor
- 5 g útifű maghéj
- 5 g kukoricakeményítő
- 1/4 tk. szódabikarbóna
- 1/4 tk. fahéj
- 1 ek. eritrit
- 2 csipet só
- 1 tojás
- 40 ml víz
![]() |
Házi szűztea keksz |
A filtereket kivágom, majd az ebből nyert tealeveleket összekeverem a zabkorpával és a 3 féle liszttel, valamint az útifű maghéjjal, keményítővel, tejsavóporral, szódabikarbónával, a fahéjjal, eritrittel és 2 csipet sóval. Ez után hozzáadom a tojást és 40 ml meleg vizet, majd összegyúrom. Beteszem a hűtőbe kb. negyed órára pihenni. Egy szilikonlapon kevés kukoricaliszt segítségével nagyon vékony lapokat nyújtok belőle és egy palacsintasütőben mindkét oldalát kissé megsütöm. Ha kész rögtön alufóliába tekerem, hogy ne keményedjen meg. Mikor készen vagyok, apró darabokra vagdosom és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. még 5-10 percig sütöm. Akkor jó, ha már a széle nagyon picit megpirult és ropogósra sültek a kekszek. Vigyázat! Nagyon hamar képes megégni! Tudom... próbáltam! 😊
A szűztea filterben egyébként egy teakeverék van, zölt tea kivonatból, garciniából, szennalevélből, útifű levélből és perilla levélből áll.
A szűzteát hatékony fogyasztószerként reklámozzák manapság. Valóban kellemes íze van, méregtelenít és a kínai orvoslásban már több ezer éve használják. Amellett, hogy segíti az emésztést, segít a fizikai és a szellemi erőnlétben is, szóval még az edzés is dinamikusabban megy. Kicsit utána jártam, hogy mi is ez a fű és tulajdonképpen nem is egy teafajta, hanem csak egy különleges eljárással készített zöld tea fű, amit még nagyon fiatal cserjékről szednek le és mindenféle beavatkozás nélkül szárítanak. Sajnos valóban nagyon drága és önmagában nem is nagyon lehet kapni magát a teafüvet, csak más füvekkel keverve.
![]() |
A "sós" verzió - istenien ropogós és vékony.... |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése