Görögországra hangolódva: kapros-túrós quinoa tallérok és olíva bogyós - rozmaringos - feta sajtos quinoa félholdacskák
Hát igen... ez a május picit sűrűre sikeredett, de az éjszakai sütéseknek muszáj beleférniük egy fárasztó hét után is, hiszen holnap utazunk ismét. A cél ezúttal Görögország, Athén. Arra gondoltam, ha már úgyis hatan repülünk, kezdjük a hétvégét a reptéren finom görög ízvilágban elkészített egészséges falatokkal, ugyanis mind a kapor, mind a túró, a feta sajt, az olíva bogyó és a rozmaring közkedvelt felhasználásnak örvend Görögországban. Időm ugyan még nem volt készülődni, valószínűleg pakolni is csak az utolsó órában fogok reggel, ahogy szoktam... de úgy gondoltam ezt gyorsan meg kell osztanom veletek, hiszen itt a hétvége és kipróbálhatjátok, ráadásul valóban ízletesek lettek. Csupa-csupa egészséges nasi, hihetetlenül gyorsan, gluténmentesen és még zsiradékot is alig használtam.
Kapros - túrós quinoa tallérok
30-35 darabhoz
- 100 g száraz quinoa
- 200 g zsírszegény darabos túró
- 50 g kukoricaliszt
- 50 g rizsliszt
- 1 púpozott ek. tejsavópor
- 1 csomag sütőpor
- 1 ek. szárított kapor
- 1/2 tk. fokhagyma gondoltam ranulátum
- 1/2 tk. őrölt bors
- 1 tk. himalája só
- 1 ek. kókuszzsír
- 1 tojás
- 1 ek. natúr joghurt
- tojás a kenéshez
![]() |
Kapros - túrós quinoa tallérok |
A quinoát alaposan átmosom, majd kétszeres mennyiségű sós vízben megpárolom és alaposan kihűtöm. Hozzáadom a 200 g zsírszegény túrót, amelyet előzőleg jól kinyomkodtam és áttörtem, így elveszítette nedvesség tartalmát. Hozzáadom a kukorica- és a rizslisztet, majd a sütőport, a kaprot, a fokhagyma granulátumot, az őrölt borsot, a sót és 1 púpozott evőkanál tejsavóport. Ezt követően jönnek a nem száraz hozzávalók, mint a kókuszzsír, egy egész tojás és a natúr joghurt. Alaposan összegyúrom és hűtőben hagyom kb. 15 percet pihenni. Ha kivettem egy kevés kukoricaliszt segítségével kb. 1 centi vastagra nyújtom a tésztát, vékony késsel mintát húzok a tetejére és pogácsa szaggatóval kiszaggatom, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem. A tetejét tojás sárgájával megkenem. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig, majd 160 °C-on még 10 percig sütöm.
Olívás - rozmaringos - feta sajtos quinoa félholdacskák
kb. 30-35 darabhoz
- 100 g száraz quinoa
- 100 g rizsliszt
- 50 g kukoricaliszt
- 200 g feta sajt
- 100 g kevésbé sós, jó minőségű fekete olívabogyó
- 1 púpozott tk. tejsavópor
- 1 csomag száraz élesztő
- 1 tk. szárított rozmaring
- 1/2 tk. só
- 1 ek. szűz olívaolaj
- 1 tojás
- 1 ek. natúr joghurt
- tojás a kenéshez
- őrölt rózsabors és 1/2 tk. rozmaring a tetejére
![]() |
Olívás - feta sajtos - rozmaringos quinoa félholdacskák |
A quinoát szintén alaposan átmosom, majd kétszeres mennyiségű sós vízben megpárolom és alaposan kihűtöm. Hozzáadom a 200 g apró darabokra vágott vagy morzsolt feta sajtot, majd a rizs- és a kukoricalisztet, valamint az apróra vágott fekete olíva bogyókat. Ha nagyon sós olíva bogyót kapnánk a boltban, akkor előtte áztassuk ki hideg vízben, hogy veszítsen sótartalmából és élvezhető legyen. A fekete olívabogyó egyébként is lágyabb ízű a zöldnél, így én azt jobban is kedvelem. Az egészhez hozzáadok 1 púpozott tk. tejsavóport, 1 csomag száraz élesztőt, a szárított rozmaringot, sót, majd 1 ek. szűz olíva olajat, 1 egész felvert tojást és 1 evőkanál natúr joghurtot. Alaposan összegyúrom és fél órát hagyom meleg helyen pihenni. Kb. 1 centi vastagra nyújtom a tésztát kukoricaliszt segítségével, majd tetszőleges formákra (én félholdakra) szaggatom. A tetejét rozmaringgal elkevert tojással kenem meg, majd frissen őrölt rózsaborsot szórok rá. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütöm, majd kb. 160 °C-on további 10 percig.
Amint látjátok, szinte hasonló hozzávalókból készült mindkét recept, így akár együtt is meg lehet sütni, szinte csak a mennyiségek és az ízesítés változik.
Αντίο, annyit tesz görögül, hogy "Viszlát"! 😊
U.i.: Ha nem jönnék vissza hétfő este, két opció lehetséges: vagy a tengerbe fulladtam (valljuk be kevés lesz az esélye, ha csak nem edzem magam 'bátorrá', hogy a hideg vízbe rohangáljak úgy, hogy nem is rajongok a tengervízért) vagy Évi drágám kinyírt a Tátra teájával, ami ugyan nem görög, de már-már "kultusz" lett az indulásnál! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése