Fogyasztó kényeztetés a fárasztó napokra: gyors cukor-, tej- és gluténmentes, nagyon kókuszos zabkeksz

Néha van úgy, hogy diéta alatt is megkívánunk valami édeset... bár a Regenor diétában pont az tetszik, hogy az édesség iránti vágy szinte 1-2 hét alatt elmúlik, így simán kibírható. Na de vannak esetek, mint például egy névnap vagy egy baráti összejövetel, amikor illik meglepni ismerőseinket vagy saját magunkat valami finomsággal. Szerencsére erre is van némi kiskapu, amikor még bűnöznünk sem kell. Pont egy ilyen alkalom adtán készült el ez a nagyon finom keksz receptem is. Bár tulajdonképpen ki is követelték maguknak a sütit! 😊

De hát mi is lenne az emberrel, ha nincs ami motiválja! Számomra pedig tudjuk, hogy nem nagyon van lehetetlen (pláne sütésben-főzésben)... ha mást nem, legalább megpróbálkozom vele és legalább azt tudom mondani, hogy minden tőlem telhetőt megtettem az ügy érdekében. Ez a keksz is nagyjából így indult és egy nagyon finom dolog sült ki belőle. A névnapom előtti pénteken ugyanis a kolléganőim beállítottak irodai szokás szerint felköszönteni, de nálunk mindig a névnapos süti a sütit... ezt most elmaradt! "Diétázom könyörgöm!" - hangzott a válaszom, majd próbáltam magyarázkodni, hogy kevés olyan dolog van, amit fel tudok használni sütihez, majd rájöttem, hogy mégsem...! 😊 Csak azt nem értem, miért nem kértek valami disznótoros tálat? 😊 Mivel elég sűrűn meglepem őket egy-egy új receptemmel, ez már úgy tűnik "elvárás" is (lett volna)... Most ugyan próbáltam lebeszélni őket, de azért .... hmm... (és most jót mosolygok magamban) annyira már magamat is ismerem, hogy kihívásként kezdtem tekinteni a dologra, még ki sem mentek az ajtón, már fejben kezdtem összerakni az alapanyagokat és hogy mit mivel lehetne helyettesíteni, ami ráadásul még gyorsan el is készül 😊 Sütifantáziám pedig néha határtalan... Emlékeztem még a kókuszos-cukkinis sütimre, amit "Whitenie"-nak neveztem, a Brownie után szabadon? Ha kíváncsiak vagytok a receptet ITT találjátok. Idő közben jöttem rá, hogy ha kicseréljük ghí-re a kókuszolajat a receptben és elhagyjuk a csokidarabokat, simán beilleszthető a Regenor étrendbe is. 

Még jó, hogy maradt a múltkor elkészített házi ghí-ből, amelynek a receptjét ITT találjátok, így azt könnyedén fel tudtam használni a sütibe. Azonban, hogy feldobjam egy picit és ne a szokásos száraz zabkekszre hasonlítson, friss kókuszt használtam, amelyet nagyobb darabokra aprítottam és így került a tésztába, ettől egyrészt sokkal intenzívebb volt az íze, másrészt megtartotta a nedvességét és ez sütés után sem tűnt el. A normál kókuszreszelék pedig csak "tömegnövelő"-ként került most a sütibe. 

Kókuszrajongók figyelem! Van egy jó hírem: a kókusz annak ellenére, hogy magas a kalóriatartalma, igenis segít a fogyásban és még sok minden másban... Nem csak az íze páratlan, de a szervezetre gyakorolt hatása is! Szerintem tudat alatt ezért is vagyok nagy rajongója gyermekkorom óta! 😉
Egyrészt rendkívül gazdag ásványi anyagokban, magnéziumban, foszforban, B-, D- és E-vitaminban is, másrészt kálcium tartalma egyenesen kimagasló, tehát például a csontproblémákkal küzdőknek kifejezetten ajánlom. Elűzi a fáradtságot és a kimerültséget, a magas energiatartalma ellenére glikémiás indexe alacsony. A kókusz, rostjainak köszönhetően emésztésjavításra kiváló, enyhén hashajtó, vizelethajtó és vértisztító hatású, nem terheli meg a gyomrunkat sem. Nem csak belsőleg szépít, de külsőleg is, nem csoda, hogy a szépségiparban is előszeretettel használják és én is használom, hiszen a bőrre is remek hatással van.

A kókuszdió feltörésével pedig még egy stresszes nap után enyhíthetünk a feszültségen 😊😉


Friss kókuszos zabkeksz
(kb. 35 darabhoz)

Hozzávalók:
  • 250 g friss kókusz felaprítva vagy reszelve (kb. 1 db kókuszgolyó)
  • 100 g kókuszreszelék
  • 100 g teljes kiőrlésű gm zabliszt
  • 50 g nagyszemű gm zabpehely
  • 50 g aprószemű gm zabpehely
  • 150 g eritrit
  • 1 db tojás
  • 30 g olvasztott ghí
  • 1 tk. vanília őrlemény/1 rúd vanília
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1/2 tk. őrölt zöld kardamom
  • 1/2 tk. őrölt gyömbér
  • 1/4 tk. őrölt ánizs
  • 100 ml kókuszvíz (elegendő az 1 db kókuszunk vize egy kevés vízzel felhígítva)

A kókuszt először is feltöröm és egy aprítógépben a gyümölcs húsát a kókuszreszeléknél nagyobb darabokra aprítom. A feltörés ugyan szó szerint "kemény dió", de szerintem sokkal ízletesebb a friss kókusz íze. Ezt követően összekeverem a szárított kókuszreszelékkel, a zabliszttel és a két féle nagyságú zabpehellyel, a fűszerekkel, a vanília őrleménnyel, az eritrittel és a szódabikarbónával. Ezek a száraz hozzávalók. Ehhez adom hozzá az egész, felvert tojást, az olvasztott ghí-t és a kókuszvizet (100 ml mennyiségében, ha szükséges vízzel felhígítom erre a mennyiségre). Ezt alaposan összegyúrom, kissé ragacsos masszát kapok és egy alufóliával rudakat formálok a képen látható módon, majd fél órára a hűtőbe dugom. 


Egyébként ha nincs szükség a teljes adagra, ezeket a rudakat a fagyasztóba is bátran bedobhatjuk és csak előszedjük mikor szükség van rá. Egy éles késsel kb. 1 cm széles korongokat vágok a rúdból és sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket, majd ha szükséges kézzel igazgatok a formákon. 180 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 25-30 percig sütöm. 


Regenor diéta ide vagy oda, bátran ajánlom mindenkinek!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)