Mert nincs FARSANG (cukor- és gluténmentes áfonyás túró)FÁNK nélkül....
A hétvégén elkezdődött a farsangi szezon, így ezzel a felhőtlen mulatozás időszaka is, amely egészen hamvazószerdáig tart majd. Eredetileg a téli hideget elűző és a tavaszt váró mulatságok voltak ezek, ijesztő maszkokkal, amik a rossz szellemeket is elriasztja. A középkorban azt gondolták, hogy amikor az éjszakák hosszabbak a nappaloknál, a gonosz átveszi a hatalmat és így próbáltak védekezni. Természetesen ez badarság, viszont manapság így készülnek fel a Húsvétot megelőző 40 napos böjtre, ahol sem mulatozni, sem enni-inni nem szabadna (elvileg). Magyarországon a 15. századtól váltak szokássá a farsangi mulatságok, azok közül is a leghíresebb a Mohácsi busójárás, ami tényleg egy vicces szokás hazánkban, mókás felvonulással és egyéb szokásokkal. A busók senkit nem kímélve hangosak, nagyok és néha-néha ijesztőek, de egyébként nagyon barátságosak. Viszont tök felesleges frissen fésült hajjal menni, mert könnyen egy kis szárnyastoll vagy akár pernye keveredhet a hajszálak közé 😊 Szerencsére én nem, de a barátnőim így jártak! Viszont felkapnak, hátukra dobnak és futás... a lényeg, hogy jól megviccelik a közönséget és bevonják a felvonulásba. Aki még nem járt, tényleg érdemes kimenni, nagy élmény!
Sőt a világon még jó néhány híres karneválról tudunk. Olaszországban a velencei karnevál a legvonzóbb és a leghíresebb, Horvátországban pár év óta Rijekában is megszervezik ezeket a mulatságokat. A németeknél például már jóval Advent előtt elindul, s ők csak "ötödik évszaknak" nevezik ezt az időszakot. A franciák a Riviérán, Nizzában és környékén ünnepelnek ilyenkor, Rio de Janeiro-ban lévő karneválról pedig szerintem nincs olyan, aki még nem hallott vagy látott. Remélem egyszer lesz alkalmam oda is kijutni! 😉
A minap feltettem magamnak a kérdést, hogy értem én, hogy böjt és zabálás... de vajon a fánkot honnan szedhette a jónép, hogy ilyenkor azt kell enni? 😖
Azt olvastam, hogy a fánk valahogy a 15. században terjedt el Európában. Az egyik és talán legnépszerűbb legenda Marie Antoinette-hez köti. Ugyanis amikor karnevált tartottak az udvarban, a királyné álruhában kiszökött a tömegbe és az utcán árult fánkosnál kóstolta meg először. Később az udvarba hívatta a fánksütő mestert, akitől elkérte a receptet és így vált a farsangi időszak kedvenc receptjévé. Hazánkban elvileg a 19. századtól került be a köztudatba a farsangi fánk.
Tehát régen a farsangi időszakban készültek fel a nagyböjti időszakra, viszont aki már az új évi diétájába bőven belekezdett - mint én is - azoknak mutatok egy receptet, amit akár bele is tud illeszteni vagy az év bármely más napján kipróbálhat. Az én diétámba most ugyan nem fér bele a tejtermékek fogyasztása, de ezt még Újév előtt készítettem, mivel volt némi túróm, joghurtom és áfonyám a hűtőben, így muszáj volt belőle készítenem valamit, hogy ne vesszen kárba. Ízre olyan fincsi, állagra pedig olyan könnyű lett, hogy gondoltam ezt még mindenképpen megosztom veletek, hogy diéta alatt se kelljen lemondanotok a "farsangi fánkevés" érzéséről 😊 Ugyan az olajban tocsogó fánk is nagyon finom, de higgyétek el, ezt is szeretni fogjátok és ettől biztosan nem nehezültök el!
Könnyű, cukor- és gluténmentes áfonyás túrófánk
Hozzávalók:
- 250 g zsírszegény krémtúró
- 300 g natúr joghurt
- 150 g zabliszt
- 150 g eritrit
- 3 db tojás
- 1/2 csomag sütőpor
- 1/4 tk. szódabikarbóna
- 2 tk. vanília őrlemény
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 púpozott tk. kukoricakeményítő
- 200 g áfonya (nálam fagyasztott volt)
- 1 ek. kókuszolaj + egy kevés a forma kikenéséhez
A túrót összetöröm egy villával és hozzáadom a natúr joghurtot. A zablisztet elkeverem a sütőporral és a szódabikarbónával, majd összekeverem a fenti hozzávalókkal. Mehet hozzá az eritrit és a 3 db tojás is, valamint a vaníliaőrlemény, a citrom reszelt héja, 1 ek. kókuszolaj és a kukoricakeményítő. Egy habverő segítségével egyneműre keverem a masszát, végül hozzáadom az áfonyát. Nekem most fagyasztott volt itthon, az is tökéletesen megfelelő, de friss áfonyával még finomabb lesz. A 8 cm átmérőjű szilikon fánkformákat kikenem kevés kókuszolajjal és félig töltöm a tésztával. 180 °C-ra előmelegített sütőben, 20-25 percig sütöm. Hagyom kihűlni (ez fontos!), majd kifordítom a formákból. Szilikon muffin, vagy bármilyen más formában is tökéletes, ha nincs otthon ilyen fánkformátok.
Mennyeien krémes, nagyon könnyű, lágy tésztát kapok, ami akár desszertként, akár egy laza reggeliként is megállja a helyét.
Mennyeien krémes, nagyon könnyű, lágy tésztát kapok, ami akár desszertként, akár egy laza reggeliként is megállja a helyét.
Próbáljátok ki!
Jó mókázás kívánunk nektek... én és az új haverom! 😉
![]() |
Mohácsi busójárás 2016 |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése