Otthont idéző, mennyei reggelik sztárja: ukrán tojás... ghí-vel elkészítve
Biztosan mindenkinek van olyan reggeli receptje, amit a szülői házhoz tud kötni és az ünnepi vagy nyugis családi hétvégék hangulatát hozza vissza, amikor még a reggeli elfogyasztása is külön szeánsz volt. Nálam ez a tojásos recept az egyik ilyen. Nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik és szerencsére még a Regenor diétámba is tökéletesen beleillik, ha vaj helyett ghí-vel készítjük. Édesanyám mindig előző este készítette el, a házban finom fokhagyma és a vaj illat terjengett, s ebből tudtunk, hogy "ukrán tojás" készül és biztosan mennyei reggeliben lesz részünk. Azért is különös ez, mert régen meg nem bírtam volna enni a fokhagymát. Utáltam az ízét, az illatát, az állagát, még a pucolásától is rosszul voltam, viszont valahogyan ebben az ételben különösebben nem foglalkoztam sosem vele, mert az összhatás egyszerűen fenséges. Aztán teltek-múltak az évek, a fokhagyma az egyik kedvenc ízesítőmmé, mondhatni fűszeremmé vált.
A fő hozzávalónkat, a tojást szerintem már senkinek nem kell bemutatni. Korábban mindenfélét mondtak arról, hogy növeli a koleszterinszintet, nem tesz jót az ereknek, aztán kiderült, hogy pont fordítva igaz, ráadásul a diétában is nagy segítségünkre lehet, nem véletlen az, hogy minden diétás étrendben is rendszerint beépítik a reggelikbe.
Nos, azt, hogy az "ukrán tojás" elnevezés honnan ered, illetve valóban egy ukrán ételről beszélhetünk-e vagy sem, azt sajnos sehol nem találtam meg. De nem is baj, ott még úgysem voltam... bár Kijevvel szemezek már egy ideje... ráadásul itt tényleg élvezhetném a repülés legjobb részét, mert úgy saccolom, hogy mire repülési magasságba érnénk, már el is kezdünk landolni. 😉
Ukrán tojás
(2-3 adaghoz)
Hozzávalók:
- 80-100 g ghí
- 3 db tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- csipet só
A tojásokat keményre főzöm és hagyom kihűlni. Megpucolom, majd félbe vágom őket hosszában a képen látható módon. A ghí-t megolvasztom (nem forralom) és hozzáadom az áttört fokhagymát, illetve ízlés szerint egy csipet sót. Picit kihűtöm, de még folyós kell, hogy maradjon. Fogok egy akkora tálat, amibe a tojások kényelmesen belefekszenek. A sárgájukat óvatosan kiemelem és egy kiskanálnyit teszek a ghí-ből a tojásfehérjék mélyedéseibe, majd visszateszem a sárgáját és ezzel lefelé fordítva belehelyezem a tálba.
Amikor minden tojás a helyére került, ráöntöm a maradék ghí-t és hagyom megdermedni. Fogyasztás előtt egy fél órával előbb érdemes kivenni a hűtőből, hogy kenhető legyen. Pirítóssal és friss zöldségekkel tálalom.
A fogás furfangja az otthonitól és más receptektől eltérően, abban rejlik az enyémben, hogy vaj helyett ghí-t használok. Egyszerűen azért, mert a diétám a vajat nem, de tisztított változatát már megengedi (ezzel a vegák is könnyedén alkalmazhatják a kúrát) és mióta először megízleltem, rájöttem, hogy sokkal kellemesebb aromát ad az ételeknek. Nem csoda, hiszen azt már tudjátok, hogy az indiai konyhának nagy rajongója vagyok és maga a ghí is az indiai konyhához köthető, bár egyéb források szerint hasonlót a magyarok is készítettek már a hűtő feltalálása előtti időkben. Sokkal tovább eláll a sima vajnál és még egészségesebb is. Rendkívül gazdag esszenciális zsírsavakban és antioxidánsokban. Tisztítja a májat és az epevezetéket, ráadásul a Regenor kúrában éppen ez a folyamat a barátunk. Gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatással bír és tele van A-, D-, E- és K-vitaminnal. De nem csak belsősleg hat, hanem külsőleg is, jót tesz a bőrnek, hajnak, körmöknek. A szépségiparban is egyre többször használják.
Na de mi is a különbség a vaj és a ghí között?
Míg egy jó minőségű vaj is kb. 80-82 % zsírtartalommal bír, úgy a ghí 100 % tisztaságú zsiradék. A ghí készítése során a felesleges anyagok, mint a víz, tejcukor és tejfehérje kiválnak, így akár tejcukor és tejfehérje érzékenyek is bátran fogyaszthatják, szerencsére mindenféle adalékanyag nélkül akár egy-két évig is eláll.
Ghí készítése házilag
Egy lábasban lassú tűzön elkezdem melegíteni az 500 g 82 %-os vajat (fontos, hogy ne teavajat vásároljunk). Igaz türelemjáték, dehát pont azért is jó terápia számomra, mert a türelmet tanulnom kell 😊 Néha-néha megkeverem, majd amikor habozni kezd folyamatosan leszedem róla azt. Akkor jó, amikor már nem képződik hab a tetején, az alja picit "megpirul" az edényen (tulajdonképpen ez a vaj "üledéke") és ha a végén hallható sercegő hang is megszűnik. Ekkora mennyiség kb. 50 perc alatt készül el nálam. Amikor picit kihűlt, egy fém, sűrű szövésű szűrőn átszűröm. A teljes mennyiség kb. 3/4-ét kapom tisztított vajként, tehát a fenti mennyiségből kb. 350-370 g-ot.
A ghí-t aztán használhatjuk szinte bármire vaj és zsiradék helyett, sütikhez, húsokhoz, salátákra és ami még eszünkbe jut! 😊
Mesés reggelit! 😉
Megjegyzések
Megjegyzés küldése