Berépáztunk! Cukor- és gluténmentes répatorta, egy születésnap és egy salsa hétvége örömére...
Egy eszméletlen hétvégén vagyok túl... egyúttal életem első salsa "táborán"!
Kb. egy éve kezdtem el táncolni - leginkább latin táncokat - és azt hiszem egyre inkább élvezem és most jutottam el arra a döntésre, hogy részt veszek egy olyan hétvégén, ami a táncról és a jó hangulatról szól! Nem bántam meg! Két régi szuper kolléganőmmel, egyben jó barátokkal és a kis csapatukkal utaztam le, ahol egyben a barátnőm szülinapját is megünnepeltük. Természetesen egy születésnapra egy jó torta is jár, viszont nagyon nagy fejtörést okozott, hogy vajon milyen torta legyen, ami könnyen szállítható, nem is nagyon romlik és még finom is. Répatortát egyszer már csináltam eddigi életem során, viszont hagyományos verzióban és az akkor inkább piskótára emlékeztetett. Egyszer ettem azonban egy nagyon finom, mondhatni "szaftos" változatot, ami tudom, hogy akkor nagyon bejött, így gondoltam elkészítem egy kicsit egészségesebb változatban. A torta elkészült, lejutott Zalakarosra és mindenkinek nagyon ízlett, én pedig nagyon boldog vagyok ettől... hiszen mivel egy új és ráadásul saját recept alapján készült, számomra is meglepetés volt az íze. A remek csapat, a sok tánc és az újonnan megismert fantasztikus emberek mellett a torta sikere azt hiszem ez végképp megkoronázta a hétvégémet! :)
Még csütörtök este rengeteg receptet elolvastam, elővettem a régit is... és törtem az agyam mitől tudok majd még "nedvesebb" állagot kapni illetve mit mivel helyettesíthetek, hogy mentes legyen néhány felesleges kalóriától és káros szénhidráttól... most már nyugodtan megosztom veletek a receptemet, remélem minél többen kipróbáljátok! :)
A tésztához...
- 3 közepes sárgarépa
- 1 közepes alma
- 2 db érett banán
- 100 g gluténmentes lisztkeverék (60 g zabliszt, 40 g kukoricaliszt)
- 100 g darált dió
- 50 g kókuszreszelék
- 50 g apró szemű zabpehely
- 1/4 tk. szódabikarbóna
- 1/4 tk. himalája só
- 1 tk. sütőpor
- 2 tk. fahéj
- 1/2 tk. őrölt ánizs
- 1/2 tk. őrölt gyömbér
- 2 tojás
- 3 tk. eritrit
- 1 tk. vanília kivonat
- 1 ek. kókuszzsír
- 150 ml kókusztej
- 1 marék mazsola
- citromhéj
A tészta roppant egyszerű: mindent előkészítek, ami azt jelenti hogy kimérem a hozzávalókat, lereszelem a répákat és az almát, a banánt pedig összepürésítem egy villa segítségével. Ez a három hozzávaló adja majd a nedves hozzávalók alapját. Ehhez jönnek a tojások, a kókuszolaj, a vanília kivonat, a kókusztej és a kókuszzsír. Ha ez kész, a száraz hozzávalókat is összedobom: a zabliszt, a kukoricaliszt, a dió, a kókuszreszelék, a zabpehely, a sütőpor, szódabikarbóna, a só és a fűszerek (fahéj, gyömbér, ánizs), valamint a mazsola és a citromhéj, mind-mind mehet egy nagyobb tálba. A végén egész egyszerűen csak össze"kutyulom" a száraz és a nedves hozzávalókat, majd egy kókuszzsír - rizsliszt kombóval kikent tepsibe öntöm. Én ehhez a mennyiséghez egy 24 centis tortaformát használok, majd mehet be a 160 °C-ra előmelegített sütőbe, kb. így 70-80 perc alatt sül meg. Ha kész, hagyom kihűlni.
A mázhoz...
- 200 g light natúr krémsajt
- 200 ml cukrozatlan habtejszín
- 1/2 tk. vanília kivonat
- 3 ek. eritrit
Felverem kemény habbá a tejszínt, majd óvatosan hozzáadom az eritritet és krémsajtot, a végén pedig a vanília kivonatot. Miután a torta kihűlt, ezt egy kanál segítségével, kicsit rusztikusan a torta tetejére simítom. Szerintem a répatorta teteje éppen attól lesz szép, hogy nem kenjük teljesen egyenletesre a krémet.
Díszítéshez: kandírozott répa...
- 1 répa
- 2 ek. eritrit
- 1/2 ek. víz
A kandírozott répa formáját leginkább mindenki fantáziájára bízom... kinek mi és hogyan tetszik. Én egy répából most vékony "lapokat" vágtam, majd a maradékot nagyobb lyukú reszelőn lereszeltem. A lapokat összesodortam és így kaptam réparózsácskákat, amit egy fogpiszkáló segítségével alul rögzítettem. Az eritritet felforralom egy kis vízzel, majd ebbe mehetnek bele a rózsák, ha átforraltam ezt, kiveszem a virágokat egy kókuszzsírral kikent tányérra hűlni. A maradék folyadékba beledobom a reszelt répákat és kis halmokat formázok belőle egy kiskanál segítségével a tányérra. Megy be a hűtőbe, ha kihűlt remekül megkeményedik, tehát eritrittel kandírozhatunk ily módon bármit :) A tortát ezzel díszítem.
Az a jó ebben a tortában még, hogy ez sem "gej", a kevésbé édes tészta, az édesebb krémhab a tetején és a kandírozott répa jól összhangba kerül a végén. Nyamiiiii! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése