Vigyázat! OlaszoSOKK - Reform kontra olasz konyha
Nemrégiben ismét Olaszországban jártam. Idők óta terveztem, hogy meglátogatom a délnyugati partszakaszt, hiszen ott még nem jártam és Matera barlanglakásai a főiskola óta vonzottak. A barátokkal egy közös táncóra után jött az ötlet, utazzunk el valahová... másnap "Veró módra" már bújtam is a fapadosok oldalát, Bariba pedig igazán olcsón találtam jegyet. Körbeküldtem az ötletet és máris hatan ültünk a repülőgépen február elején, bár teszem hozzá, volt aki azt hitte Athénba megyünk :). Igazi kalandos út volt, sok-sok nevetéssel, élménnyel és néhány gondolatban hozott kajaötlettel. Bari véleményem szerint nem mondható tipikus olasz városnak, a halászfalu 'feeling' természetesen megvan, azonban sikerült egész "olasz módra" lazítani, melyhez hozzá segített a tenger illata, az elfogyasztott olasz kávék mennyisége, a várva várt igazi olasz vékony tésztás pizza és a vidám hangulat, melyet néhány aperol spritz és pár pohár bor elfogyasztása még inkább fokozott. :)
Mindig hozok haza szarvasgombát vagy szarvasgomba 'salsa'-t, s ez most is így történt, az egyik gyors receptemhez is ez adta az ötletet. Mivel a szarvasgombás tészták bármilyen formában jöhetnek, így ha kint nem sikerül ennem, itthon mindig készítek egy jókora adagot. A normál tésztaételeket már egy ideje kerülöm, de ha nagyon vágyom rá általában teljes kiőrlésű durum- vagy rizstésztát használok. Most a rizstésztára esett a választásom, egyrészt mert volt otthon belőle, másrészt kb. 2 perc alatt elkészül. A szarvasgombás tésztát leginkább tejszínesen szeretem, sőt bármilyen tészta tejszínesen a legjobb :), de sajnos elég kalóriadús. Nemrégen felfedeztem egy zsírszegény lágy krémsajtot, azóta elég sok receptembe beleillesztettem már.
Íme a Szarvasgombás, lágy sajtos tésztahalmok receptje 2 főre....
- 200 g rizstészta
- 100 g light natúr lágy krémsajt
- só
- bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk. szarvasgomba salsa
- kevés olívaolaj
- fél marék apóra vágott póréhagyma
- friss petrezselyem
- 100 g light mozzarella
A vizet felforralom a tésztához, majd ízesítem sóval. A risztésztat leöntöm, majd kb. 2-3 perc alatt hagyom megpuhulni. Igen, aki még nem főzött soha rizstésztát, neki ajánlom, mert ennyire gyors és egyszerű :) Elkészítem a szószt. Egy kevés olívaolajon megpirítom a 2 gerezd apróra zúzott fokhagymát, majd beleöntök kb. fél marék póréhagymát, melyet üvegesre párolok. Jöhet bele a szarvasgomba salsa, majd rá a krémsajt és ezt egy kis vízzel hígítom (a legjobb ha a tészta vízéből teszünk bele néhány evőkanálnyit). Sózom, borsozom, beleteszem a friss, apróra vágott petrezselymet és összekeverem a tésztával. Az egészet összekeverem és muffin formákba adagolom (muffinforma nélkül is elkészíthető, ha sütőpapírra készítünk apróbb halmokat. A tetejükre vékony szelet light mozzarella sajtot teszek, így sütöm meg az egészet kb. 15 perc alatt, 180 °C-on. Kitűnő vendégváró falatkáknak is, de friss rukkolával és paradicsommal tálalva kiváló egészséges és egyszerű ebéd lehet.
Van még egy dolog, amit ha Olaszországban járok, mindenképpen szoktam hozni, ez pedig az igazi jó minőségű pesto. A pesto sokféle módon elkészíthető, az alapja mindenképpen valamilyen olajos mag (kesudíó, fenyőmag, stb.), bazsalikom, olívaolaj és fokhagyma, ezen kívül sokszor dúsítják némi parmezánnal. Az én kedvencem a fenyőmagos változat, sok-sok frissen őrölt borssal. Tudtátok egyébként, hogy a fenyőmag mennyire egészséges? Tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, telítetlen zsírsavakkal, antioxidánsokkal. Ha rendszeresen fogyasztjuk, csökken a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, de képes csökkenteni a magas vérnyomást is.
A fenyőmag zsírsavjai egy „cholecystokinin” hormonnak köszönhetően kiválóan beindítják a fogyást, mivel a jóllakottság érzését kelti. De nem csak a fogyókúrázóknak jó, hanem azoknak is, akik szebb bőrt és hajat szeretnének, hiszen antioxidánsban is bővelkedik, így gyulladáscsökkentő hatása van.
Található benne bőven E-vitamin, mely késlelteti az öregedési folyamatokat. Tehát együnk sok-sok pesto-s tésztát :)
Visszatérve a pesto-hoz... édesanyámnak készítettem ezt egy egyszerű receptet, aminek nem saját, de jó minőségű, vásárolt olasz pesto volt az alapja. Mivel még sosem evett korábban, jó minőségű olasz eredeti durumtésztával készítettem, nem variáltam meg sem gluténmentes, sem teljes kiőrlésű változattal, ahogy azt én magamnak szoktam! :) Megosztom veletek...
Pestos - diós - lágy sajtos bucatini tészta 1 főre...
- 100 g jó minőségű bucatini durumtészta
- 100 g light lágy krémsajt
- 1 ek. olívaolaj
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 ek. jó minőségű zöld pesto
- néhány szem dió, ízlés szerint
- só, bors
Forralok kb. 1 liternyi vizet, majd beleteszek 1 ek. sót. A tésztát kb. 8 perc alatt főzzük 'al dente'-re, ami "fogkeményet" jelent, tehát még harapható a tészta. Miközben fő a tészta bővel elkészül a mártás is. Az olívaolajon megpirítom a zúzott fokhagymát, erre jön rá az 1 ek. pesto, majd a krémsajt és egy-két evőkanál víz a tészta főzővizéből. Sózom, borsozom. A mártásra teszem a kifőtt tésztát, alaposan összeforgatom. Tálaláskor pirított diót szórok a tetejére, illetve egy kis friss rukkolát is szórok rá.
Utóbb olyan dolgokat szerettem meg, amit korábban meg sem tudtam volna enni... ugyanilyen a rukkola is. Ma már egy finom friss saláta elengedhetetlen összetevője számomra, főleg mióta olvastam egy cikket arról, hogy mennyire egészséges: fogyaszt, méregtelenít és rákellenes. Ezen kívül erős gyulladáscsökkentő és még afrodiziákumként is számon tartják :)! Viszont számos jótékony hatása is van még, így mindenképpen ajánlom.
Bariban vasárnap reggel beszabadultunk egy reggeliző bárba, ahol a szemet gyönyörködtető látvány tárult elénk a frissen sült mindenféle algás, rozsos, kukoricás ciabattás szendvicsek által. Szénhidrát ide vagy oda, ki ne bírna ellenállni ezeknek ilyenkor, benne a sok-sok friss paradicsommal és rukkolával, proschuttoval, mozzarellával, parmezánnal, gombával, articsókával, lazaccal és még hosszú a lista... Ez adta itthon az egyik vacsoraötletemet is, de ha már szénhirdrát, legyen egészségesebb!
Ki ismeri az indiai chapati kenyeret? Nos valami egészen hasonlót készítettem el hozzá, olaszosra szabva :).
Olaszos gombás, mozzarellás, sonkás szendvics teljes kiőrlésű házi lapkenyérben (piadinában) 1 főre...
Lapkenyérhez...
- 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 50 g kukoricaliszt
- víz
- 1 ek. olívaolaj
- himalája só
A lisztkeveréket egy kevés sóval összekeverem, teszek hozzá 1 ek. olíva olajat, majd annyi vizet, hogy gyúrható tésztát kapjak. Ha kész a tészta kinyújtom akkorára, amekkora palacsintasütőnk van, végül a felmelegített palacsintasütőbe tesszük és ropogósra sütjük mindkét oldalát.
Szendvics"töltelékhez"...
- 1 fej gomba
- 1 kisebb paradicsom
- 20-30 g friss rukkola
- 1 tk. pesto
- 50 g friss light mozzarella
- 3-4 szelet prosciutto vagy ehhez hasonló
Andare per l'Italia! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése