Ha igazán diókedvelő vagy, ezt ki ne hagyd! Narancsos cukor- és gluténmentes aranygaluska vaníliasodóval
Ti szeretitek a diót? Én nagyon... és biztos vagyok benne, hogy ez a "szeretet" anyukámtól ered, hiszen ő is nagyon imádja, talán ebből is adódik, hogy a legkedvesebb süteményeim összetevőiben fellelhető a dió. A múlt héten leszaladtam az irodaház alatti katinba ebédelni, ahol aranygaluska is volt... ilyeneket már nagyon régóta nem eszem vagy csak "ünnepnapokon", utazás alkalmával, de most nagyon megkívántam... ekkor jött az ötlet, készítek egy fehér-lisztmentes, olajmentes, cukormentes változatot, hogy a bűnözés is egészségesebb legyen :) Gondoltam jó alkalom lesz a barátnőmmel megbeszélt kedd este arra is, hogy vele is megkóstoltassam, hiszen eléggé vevő ezekre a receptekre... (azt "hazudta" nagyon ízlett neki... 😋😊 )
Sokan azt mondják, a legegyszerűbb receptek a legjobbak... ez így is van, de én mindig szeretek kísérletezni. Valamiért eszembe jutott, hogy a snassz vaníliasodót is feldobhatnám valamivel, mondjuk egy kis narancshéjjal és hogy akkor már a narancs húsa se menjen kárba, a sütit is megspékelem egy kis narancs ízzel... Anno rengeteg "normális" aranygaluska készült a konyhámban, de azok tele voltak cukorral, egészségtelen zsiradékkal és fehér liszttel, manapság ezeket kerülöm, ha egy mód van rá. Tehát a régi receptből kiindulva, némi olvasgatás, tervezgetés után összeraktam fejben a saját receptemet... ideje volt kipróbálni.
Elárulom nektek a receptet, ami kb. 2 adag:
A tésztához:
- 15 dkg lisztkeverék (0,75 dkg zabliszt, 0.45 dkg kukoricaliszt, 0,3 dkg rizsliszt)
- fél csomag száraz élesztő
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 db tojás
- 50 ml tej
- 3 ek. eritrit
- 1 csipet himalájai só
Rétegezéshez:
- darált dió
- eritrit
- fahéj
- kókuszzsír olvasztva
- 1 narancs
- pici víz
- 1 tk. kukoricakeményítő
Miután elkészítem a lisztkeveréket, összekeverem a száraz élesztővel, az eritrittel, egy csipetnyi sóval és a szódabikarbónával, ezután hozzáadok 1 felvert tojást, majd kb. 50 ml langyos tejet. Addig gyúrom, míg a tészta sima állagú lesz. Ha túl lágynak ítéled meg, nyugodtan adj hozzá még egy kis kukorica- vagy zablisztet. Sajnos az állag nagyon függ a tojás nagyságától... ha kész a tészta, meleg helyen, letakarva kelesztem/pihentetem egy órát. Nem kell aggódni, ez a tészta nem fog úgy megkelni, mint a normál fehér lisztes változat, sőt sütés után is inkább egy picit tömörebb, "galuska" állagot fogunk kapni.
Amíg a tészta pihen, elkészítem a diós keveréket. Darált dió, fahéj, eritrit... ennyi az egész. Ezt tényleg mindenkire rábízom hogy milyen arányban keveri össze, ízlések és pofonok - szokták mondani... Én rengeteg fahéjat használok persze :)
Miután ez kész, jöhet a narancs"krém". Ez picit narancsdzsem állagú lesz inkább: a narancsot alaposan megmosom, a héját lereszelem és félrerakom (erre később még szükségem lesz!), a gyümölcsöt gerezdjeire szedem, megszabadítom a hártyás, fehér résztől, hogy csakis a gyümölcshús maradjon. Mehet bele egy kis főzőedénybe, pici vízzel és eritrittel kb. 10-15 percig főzöm, míg szinte egyneművé válik, ez után hozzákeverem a keményítőt, amelyet egy ici-pici vízben feloldottam, ez szinte azonnal besűríti. Még egy kis forralás és félretehetem hűlni...
Miután "kialudta magát" a tészta, jöhet a rétegezés! Kinyújtom, kisebb darabokra tépkedem (mint a normál galuskát) és sütőformába dobálom egymás mellé egy rétegben. Én muffin formában sütöttem meg, amit előtte kikentem kókuszzsírral, hiszen könnyebben adagolható így és hamarabb át is fog sülni. Tehát néhány darabka tészta, majd jöhet rá a darált diós keverék, erre pedig csepegtetek egy kis kanál narancsos öntetet (tényleg nem túl sokat, mintha lekvárt használnánk), majd jöhet még egy tk. olvasztott kókuszzsír, majd újra kezdem a réteget... tészta, dió, öntet, kókuszzsír..., mindaddig, amíg 3/4-ig nincs a formánk. Valamennyit fog nőni a tészta, tehát erre érdemes figyelni. Ha kész, előmelegített sütőben, 180°-on kb. 15 percig sütöm (ha muffin formát használok), nagyobb edénynél tovább kell sütni.
A vaníliasodóhoz:
- 1 db tojás
- 1 ek. kukoricakeményítő
- 500 ml 1,5 %-os tej
- 1 tk. vanília aroma vagy 1 Bourbon vaníliarúd kikapart magja
- eritrit
- narancshéj
A tejet felforralom 1 felvert tojással (igen, én a fehérjét is szoktam haszálni), a vaníliarúd kikapart magjával és ízlés szerinti mennyiségű eritrittel (én személy szerint 5 evőkanállal teszek bele, így nem lesz túlzottan édes sem). Mikor felforrt, picit lehúzom a tűzről és a keményítőt egy kis vízzel elkeverve beleöntöm az ízesített tejbe, még egy picit főzöm és már kész is. Ha kicsit túl híg lenne, adok hozzá még egy pici keményítőt. A tűzről levéve keverem bele a narancs reszelt héját, egyszerűen isteni így!
Találhatjuk meleg vagy hideg sodóval is a galuskát, ízlés szerint keverhetünk bele még egy pici rumot is, de én azt kevésbé szeretem, így ki szoktam hagyni.
Ez aztán "nem üli meg" majd a gyomrodat, tehát bátran ajánlom egy tartalmasabb leves után! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése