Tökéletes cheesecake egy kicsit másként, reform változatban...

Ez az a desszert, aminek a fehércsokis isler után sosem tudok ellenállni. :) Régen nem szerettem a mascarpone-val készült ételeket, süteményeket, ma viszont már a legnagyobb rajongója lettem. Mivel állandó fogyókúrában vagyok - ha nem akkor is figyelek az egészséges életmódra, - fontos számomra, hogy csakis jó, minőségi és egészséges hozzávalókból készítsek el egy-egy receptet...

Az elmúlt hétvégén anyukám nálunk volt, így elvittem  őt a kedvenc kávézómba, ekkor láttam meg sajttortát a pult mögött és azonnal beötlött... péntek van, este kivételesen semmi programom, mindketten ettünk volna valami finom süteményt, de sajnos tele volt cukorral, így csak egy kávé mellett döntöttük. Ahogy sétáltunk az utcán már a recepten kattogtam és mivel még sosem csináltam gyorsan rákerestem neten néhányra... majd néhány perc után össze is állt a fejemben, mit mivel helyettesíthetek, miből fogok beletenni és mi az amit a sajátomból kihagyok és tadááááám... pillanatok alatt összeállt a fejemben: ma este megsütöm életem első kekszes sajttortáját, egészségesebb változatban és a saját receptem szerint!!! Azonnal vásárolni kellett menni, a legjobb hozzávalókat kutatva. Nos, a krém hozzávalói után kerestem egy jó minőségű, cukormentes zabkekszet, kevés sikerrel... néhány hete készítettem egy lisztmentes ropogós kekszet zabpehelyből, így gondoltam akkor azt is magam sütöm meg... akkor is nagy sikert aratott a barátok körében, így valószínűleg a torta alapjaként is jól szuperál majd! 


Akkor íme a recept...

A kekszes alaphoz:
  • 2 db közepes, érett banán
  • apró szemű zabpehely
  • 1 ek. chia mag
  • fahéj
  • 1 ek. kókuszzsír
A banánt alaposan összetöröm villával, majd apró szemű zabpelyhet adok hozzá, kb. annyit, amennyit felvesz a "massza". Aki édesebben szereti, adhat hozzá egy kis eritritet (általában steviát vagy ezt használom, hiszen 0 a glikémiás indexe, nem tartalmaz kalóriát és mellékíze sincs), de én ebbe most nem raktam, viszont egy csipetnyi fahéjat igen, mert fahéj mindenhez kell :) Amint ezt összekevertem, szórok hozzá 1 ek. chia magot, mert ettől a keksz picit ropogósabbá válik majd. Ha kész a massza, kis halmokat teszek a sütőpapírra, majd egy kiskanál segítségével alaposan lelapítom (keksz formára). Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt ropogósra sütöm. Ha csak kekszként tálaljuk, érdemes egy kis 65-75 %-os, minőségi olvasztott étcsokival meglocsolni, de most itt erre nem lesz szükség. Amint a kekszek kihűltek, egy aprítógép segítségével jól összetöröm, majd 1 ek. kókuszzsírral alaposan összekeverem és a sütőpapírral bélelt tortaforma aljára tömködöm, majd kb. 5 percig elősütöm. Ehhez a mennyiséghez én egy kb. 20 centis tortaformát használtam.



A krémhez: 

  • 500 ml light mascarpone
  • eritrit (ízlés szerint)
  • 3 tojás
  • 1 tk. vanília aroma vagy 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 1 pohár natúr joghurt (kb. 150 ml)
  • 2 ek. kukoricakeményítő
  • 1 citrom reszelt héja

Keverjük össze egy robotgép segítségével a mascarponét az összes többi hozzávalóval. Egy kis segítség a lustáknak, szerintem a keményítő, vaníliaarom kombó működhet 1 csomag jó minőségű, prémium cukormentes, vaníliás pudingporral is, természetesen ekkor is csak portként keverjük az alap krémhez. Az elősütött kekszalapra öntöm a masszát, majd 150-160°-on tovább sütőm, kb. 60-80 perc alatt, míg a teteje aranybarna lesz. Nem szabad megijedni, míg meleg a torta, a közepe picit remegős lesz, ha aranybarna a teteje már biztosak lehetünk benne, hogy jó, ha kihűlt teljesen megdermed majd. Érdemes még előző nap este megsütni a tortát, hűtőbe tenni, így lesz tökéletes másnapra. 

A tetejére:

  • 250 g erdei gyümölcskeverék (használható bármilyen bogyós gyümölcs is, pl. friss eper, gránátalma, áfonya, szeder, stb.)
  • 1 tk. kukoricakeményítő
  • 1 csipetnyi fahéj
  • 3 ek. eritrit
  • 50 ml víz


Fogyasztás előtt egy órával érdemes elkészíteni a gyümölcsöntetet. Egy kis lábasban a gyümölcsöket az eritrittel és fél deci vízzel jól összeforralok, majd kb. 10-15 percig főzök. Amikor a gyümölcsök már alaposan szétfőttek, hozzáadom a kukoricakeményítőt, melyet előtte egy nagyon pici vízben feloldottam. Nagyon gyorsan besűríti az öntetet, szinte dzsem állagúra, így lesz tökéletes. A végén tehetünk bele egy csipetnyi fahéjat. Ha kicsit kihűlt, a torta (amit előzőleg már kivettem a formából) tetején lévő pici mélyedésbe öntöm, majd fél órára újra a hűtőbe dugom. 

Ugye nem is olyan bonyolult? :)



Fogyaszthatjuk reggeliként, desszertként vagy bármikor egy finom kávé mellé, de mindenképpen számítsunk rá, hogy gyorsan el fog fogyni! :)

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

Bosznia, a legfinomabb burek hazája és egy túrós receptje "Veró" módra, az "igazi" után szabadon...

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)