Borban a saláta... nem hétköznapi, könnyű részeges saláta receptek
Aki ismer, tudja rólam, hogy nagy borkedvelő vagyok. Száraz, testes vörös, egy könnyű fehér vagy egy nyári rosé fröccsként egy baráti beszélgetés alapja lehet.
A borszeretetem talán pont az egyik kedvenc városomból, Egerből származik, ahová gyerekként a szüleimmel és a családdal nagyon sokat kirándultunk, de később, barátokkal is rengeteg hétvégét töltöttük a "papok városában", ahogy a dalszöveg is mondja...
Ettől függetlenül nem csak az egri borok, hanem egyéb hazai és nemzetközi borvidékek borait is kipróbálom egy-egy utazás során.
A fröccsről eszembe jutott egy mostanában készült kép. Mivel sosem tudom ezeket az elnevezéseket a "kisfröccsön" és a "hosszúlépésen" kívül, nagyon jól jött a "help"! Az egyik barátnőmmel a keddi táncórák után néha beülünk megbeszélni az élet nagy dolgait egy egri (nanáá, hogy egri!) borozóba és ott találtam ezt a képet... alaposan el is mentettem a telefonomra, ha kell, kéznél legyen :)
Nagy kamaszkori álmom, hogy egyszer lesz egy saját panzióm néhány szobával, egy nagy rendezvényteremmel, egy kis tavacskával és a hatalmas birtok egyik sarkában egy nagy kemencével és borospincével, ahol majd a saját boraimat kóstolhatják meg a vendégeim, akiknek mindenféle frissensült borkorcsolyákat tálalok majd... :)
Nos, nekem egy finom cabernet sauvignon adta mindkét salátareceptem alapját, amelyet most szeretnék nektek bemutatni...
Képzeljétek, valahol egyszer azt olvastam, hogy 1 dl száraz vörösbor egy órás edzésnek felel meg... természetesen ez csak mende-monda, de olyan aminosavak találhatóak benne, amelyek segítik az emésztést és emellett kiváló vérképző.
Képzeljétek, valahol egyszer azt olvastam, hogy 1 dl száraz vörösbor egy órás edzésnek felel meg... természetesen ez csak mende-monda, de olyan aminosavak találhatóak benne, amelyek segítik az emésztést és emellett kiváló vérképző.
Körte, chili és bors... jöhet minden mennyiségben! Éppen ezért egyik este vásárlás közben találtam szép nagy vilmoskörtéket és chilis sajtot. Agy beindult... rohanás haza... kizomba zene be, konyhában senki, jöhet aminek jönnie kell! :)
Vörösborban pácolt grillezett körte sonkába tekerve, saláta ágyon...
- 1 nagyobb kemény, vilmoskörte
- 2 dl száraz cabernet sauvignon
- só
- fekete, fehér és színes bors
- kardamom
- szegfűbors
- 1 tk. balzsamecet
- 1 ek. olívaolaj
- salátakeverék (ízlés szerint)
- friss rukkola
- 8 szelet prágai sonka (vagy prosciutto)
- 4 szelet chilis sajt vagy egyéb light sajt (ez esetben chilire is szükségünk lesz!)
Pofonegyszerűűűűű!!!!!!!!! Csakúgy mint a másik receptem, amely céklával készül.
Szerintem a cékla egy igazán megosztja a társadalmat. Valaki vagy szereti vagy nem... Én sosem szerettem, sőt kifejezetten ránézni nem tudtam, mert mindig az iskolai menzáról híres cukros "savanyúság" jutott eszembe! Még egyszer Prágában járva ettem egy nagyon finom céklás krumplipürét, ahol felfigyeltem az ízére... itthon már mindenféle változatban készítettem, a sós változatokban sosem maradhat el a rozmaring mellőle, mert szerintem a kettő együtt igazán jó barát! :)
Nagyszerű vitaminforrás, kiemelkedő a kálium és nátriumtartalma a többi egyéb ezer féle nyomelem mellett, ezen kívül kiváló vérképző. Mindenki azt hiszi, hogy vastartalma kiemelkedő. Igaz található benne bőven, de nem több mint más növényben, viszont a szervezet a céklából jobban hasznosítja, ezért jobb a vérre gyakorolt hatása. Ha ti is szeretitek a jó borokat, mint én... szeressétek meg a céklát is, hiszen az egyik legjobb májtisztító növény, mégpedig azáltal, hogy a májban felhalmozódó zsírt segíti lebontani. Ha gyomorsavval küzdesz, akkor is jó barátod lehet, tehát céklára fel! :)
Narancsos vörösborban marinált, rozmaringos cékla friss rukkolával
- 1 közepes fej cékla
- 1 kisebb narancs
- 1 dl száraz vörösbor
- 50 g light mozzarella
- 1 db keményre főtt tojás
- 1 db friss paradicsom
- 30 g friss rukkola
- olívaolaj
- só, bors
- rozmaring
A céklát még nyersen meghámozom, majd kockákra vágom. A narancs héját lereszelem, a levét kifacsarom, a vörösborral összekeverem. Mehet bele a só és a bors, ízlés szerint, a céklakockákat ebben marinálom kb. fél órát. Ha letelt az idő, a céklát leszűröm, de a vörösboros marinádot még véletlenül sem öntöm ki. Egy serpenyőben egy nagyon kevés olívaolajat felhevítek és némi rozmaringot szórok bele, egy nagyon picit kell pirítani, majd jöhet rá a cékla, amelyet alaposan megpirítok. Ebben a salátában is szeretem azt, ha a cékla ropogós marad, tehát tényleg csak az oldalait kell hirtelen pirosra sütni... mikor megvagyunk, ráöntöm a megmaradt fűszeres vörösboros pácot, majd megvárom míg alaposan elpárolog. Egy tányérra friss rukkolát helyezek, majd eligazgatom rajta a sült céklát, friss light mozzarelladarabokat tépkedek rá, 1 cikkekre vágott kemény, főtt tojást és ugyanilyen cikkekre vágott friss paradicsomot. A végén frissen őrölt borssal és néhány csepp olívaolajjal ízesítem még. Remek vacsora! :)
Mámoros jó étvágyat! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése