Jobb, mint az "igazi"! Cukormentes, aszalt szilvás túró rudi... egynél nem állsz meg!
Ki ne szeretné a túró rudit? Tulajdonképpen egy jó kis fehérjeforrás lehet és nasinak is kiváló, ha elhagyjuk a cukrot! Ez igazán magyar... hiszen "hungarikumnak" számít és a legtöbb külföldinek is bejön.
Képzeljétek, van egy spanyol barátom és tavaly nyáron többször is Magyarországon járt... azt leszámítva, hogy megmutattam neki a város nevezetességeit a legmagyarosabb ízeket is megkóstoltattam vele. A magyar konyhának nincs párja, én továbbra is azt mondom, pedig aki ismer, tudja, hogy utazásaim során a nemzetközi konyhák ételeit nem tudom mellőzni :) De szerintetek van egy "gasztro-fanatikusnak" nagyobb öröm, mikor megmutathatja a külföldi barátainak a hazai ízeket? Kapott főzeléket, töltött káposztát, kürtős kalácsot, hekket, bundás kenyeret, vörösboros marhapörköltet, lángost a piacról és túró rudit .... természetesen (csak zárójelben jegyzem meg) finom magyar borokat is, ráadásként mikor októberben meglátogattam a kedvenc városomban, Barcelonában, kapott tőlem egy igazi magyar szakácskönyvet, hogy legközelebb ő főzhessen nekem! :) Cserébe megtanultam tőle az igazi paella (kedvencem!) receptjét, ahogy a dél spanyolok készítik... ugyanis ő onnan származik. Na de erről majd talán egy másik bejegyzésben... sikerült elkalandoznom ismét a sok élmény miatt...
Szóval a TÚRÓ RUDI... ahogy ő csak "hungarian sticki"-nek hívja...
Nemrég megjelent a piacon egy szilvás változat... szerintem nagyon fincsi... volt pár hét, hogy annyira rákaptam, hogy minden nap a hasamban landolt egy... de Veró ezt is kigondolta... ha már bűnözünk... kevésbé "fájjon"! :) Így készült el az én aszalt szilvás, cukormentes házi túró rudim, amelyet most megosztok veletek! Azt hiszem jobb lett az eredetinél.
Az aszalt szilvás, cukormentes túró rudi hozzávalói:
- 400 g zsírszegény, krémes túró
- 3 ek. eritrit
- 1 tojás
- 1 ek. keményítő
- 300 ml alacsony zsírtartalmú tej
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- citromhéj
- 4 tk. zselatin por
- 100 g aszalt szilva
- csipetnyi fahéj
- 200 g 70 %-os, cukormentes étcsokoládé
- 1 tk. kókuszzsír
Először is elkészítem a gyümölcszselét. Az aszalt szilvát beáztatom annyi forró vízbe, hogy éppen ellepje, mikor megpuhult egy botmixerrel összeturmixolom, majd összeforralom 2 tk. zselatin porral és adok hozzá egy csipetnyi fahéjat. Ezt követően egy vékony rétegben üveglapra vagy tányérra simítom, ha kihűlt még bedugom a hűtőbe a masszát.
Felforralom a tejet, majd a tojás sárgáját összekeverem az eritrittel, a kikapart vanília magjával és a keményítővel. A még forrásban lévő tejből kiveszek 1-2 evőkanállal és a tojás-keményítő elegyhez adom. Ezt adom óvatosan a forrásban lévő tejhez és sűrűre főzöm. Ha kész, leveszem tűzről és kihűtöm. A túrót egy másik tálban összetöröm egy villával, majd jöhet hozzá a sűrűre főzött, házi puding és a citromhéj. 2 tk. zselatin port felforralok 1 tk. vízzel, majd a túrós masszához adom. Mehet újra a hűtőbe, kb. fél órára. A gyümölcszselét nagyon vékony csíkokra vágom egy éles késsel, a túrós masszából e köré rudakat formálok és ismét 1-2 óra hűtés.
Az étcsokit megolvasztom vízgőz felett a kókuszzsírral. Először a rudakat vékonyan bekenem a csokival, hűtöm, majd jöhet rá a vastag csokiréteg. Újabb, alapos hűtés következik és már ehető is a finomság. Ugye nem is olyan bonyolult? :)
Ha van ideje az embernek, érdemes a csokit temperálni, mert úgy egy roppanósabb réteget kapunk.
Ehhez a finomsághoz csak egy hűtő, néhány hozzávaló és pár barát vagy családtag kell, aki végül elfogyasztja! :)
Tudtátok, hogy remek antioxidáns? Ezen kívül emésztésserkentő és vízhajtó hatása miatt kis mennyiségben a diétába is jól beilleszthető. Gazdag káliumban, a kalciumban, foszforban és a magnéziumban is, tehát ajánlom mindenkinek!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése