A karácsonyi lakomák legvagányabb fogása - Kerüljön idén az asztalra a fitt töltött káposzta torta!
Én azt mondom tök jók a hagyományos ételek is, mert mindenki szereti őket, sőt kifejezetten ünnepivé varázsolják az asztalt, de én szeretek újítani. Szerintem nagyon vagány, ha nem mindig a megszokott, évről-évre visszatérő fogások kerülnek elénk ebédre vagy vacsorára. Viszont ha már ragaszkodunk a hagyományos ízekhez, érdemes őket felturbózni egy kicsit.
A töltött káposzta torta tuti elnyeri majd a család tetszését, sőt ez a recept tuti nem nehezíti el majd a gyomrotokat sem! Szerintem nem kell minden ünnepi fogásnak nehéznek lennie.
Ebből a mennyiségből tulajdonképpen készül egy torta és néhány töltelék is, amit fel lehet használni díszítésként. Ami még nagyon tuti ebben a receptben, hogy előző este össze lehet állítani és másnap már csak főzni/sütni kell! Szerintem vagánykodjatok nyugodtan ezzel ti is az idei ünnepek alatt! 😉
Fitt töltött káposzta torta
(és még néhány töltelék...)
Hozzávalók:
- 700 g pulykahús
- 250 g basmati rizs
- 7 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 130-150 g füstölt sonka
- 60-70 g füstölt szalonna
- 20 db kisebb főtt káposztalevél
- 800 g savanyú káposzta
- 1 db tojás
- kevés zsír
- só, bors
- pirospaprika
- őrölt köménymag
- szárított majoranna
- 6 db babérlevél
- tejföl és 1-2 babérlevél a díszítéshez
A káposzta leveleket én nem savanyítva veszem, hanem anyukám sós vízben főzi meg, mi így jobban szeretjük. A basmati rizst előfőzöm, ugyanannyi vízzel, mint a rizs mennyisége és egy kis sóval. Egy kicsit keménynek kell maradnia a rizsnek, mert még tovább fogjuk főzni/sütni később. A pulykahúst, 4 nagyobb gerezd fokhagymát és 1 fej vöröshagymát, valamint a füstölt sonkát együtt ledarálom, hozzáadom a félig megfőtt és kissé kihűlt rizst, egy tojást. Sózom, borsozom, adok hozzá ízlés szerint majorannát, őrölt köménymagot és egy kevés pirospaprikát. Én nem szeretem, ha nagyon paprikás a töltött káposzta, így tényleg nem kerül bele túl sok. Közben a savanyított káposztát egy tálban átmosom, majd leszűröm. Egy nagyobb fej vöröshagymát és 60-70 g füstölt szalonnát apró kockákra vágok és ezt együtt egy kisebb serpenyőben megsütöm. Fogok egy jénai tálat, amit alaposan kizsírozok és 8-10 levéllel kibélelek úgy, hogy egymást takarják a levelek illetve az alját is teljesen beterítse. Ez után kerül bele a töltelék 1/3-a, majd egy az alaposan átmosott savanyú káposzta 1/3-a, ezt követően a szalonnás hagyma 1/3-a is. Egy kicsi pirospaprikát és majorannát szórok rá, majd a húsos-rizses töltelékből kerül bele még kb. 1/3-ad rész. Alaposan lenyomkodom és ráhajtom az oldalt kimagasló leveleket, majd a tetejére is terítek még 1-2 levelet, hogy mindenhol befedje. Ismét jól lenyomkodom az egészet és rádobok 3 db babérlevelet. A töltelék maradék 1/3-ából 6-8 kisebb tölteléket készítek, majd egy hőálló edénybe kerül először a hagymás szalonnás réteg 1/3 része, majd a savanyú káposzta 1/3-ad része, kevés pirospaprika, bors, majoranna, aztán a töltelékek, majd ismét a maradék savanyú káposzta, s végül a maradék kisütött hagymás szalonna. A tetejére dobok 2-3 db babérlevelet, kevés pirospaprikát, ha szükséges még sót, borsot és felöntöm egy kevés vízzel, hogy éppen ellepje az egészet.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése