A legmenőbb ünnepi recept: fenséges fahéjas - gesztenyés cukormentes sajttorta
Bevallom hősiesen, a gesztenyével kapcsolatban nagyon vegyes érzéseim vannak. Gyermekkoromban szinte rajongásig imádtam a gesztenyepürét, de azt is inkább a jó sok tejszínhab miatt, ami szinte teljesen elnyomta annak ízét. Majd a gesztenye szeretetemet egy gyermekkorban készült sütemény teljesen elrontotta, onnantól fogva semmilyen formában nem fogyasztottam. Nagyon sok karácsonyi vásárban ott illatozik a sült gesztenye, de valahogy ezért sem tudok rajongani. Néha bekapok 1-2 szemet, mikor látom, mások milyen jóízűen eszik, de rájövök, hogy hiba volt. Nemrégiben azonban néhány kedves ismerősömmel meglátogattunk egy kitűnő budapesti cukrászdát, ahol rám beszélték a gesztenyés cheesecake-t. Kicsit féltem is tőle, de nagyon meglepő módon, szinte alig bírtam abbahagyni. Ott az a desszert valahogy átírta az eddigi összes gesztenyés sütivel kapcsolatos előítéletemet, így arra gondoltam, hogy itthon én is elkészítem a saját receptemet, természetesen cukormentes változatban.
Azonban nem kell aggódni, tényleg nagyon egyszerű recept, alig pár hozzávalóból. Nagyon sokan mikor meghallják azt, hogy "cheesecake" valami iszonyat bonyolult kreálmányra gondolnak, amihez inkább neki sem látnak otthon, rohannak és megveszik a cukrászdában. Én viszont megmutatom nektek, hogy ennél egyszerűbb torta tulajdonképpen nem is nagyon létezik, csupán a pihentetésre kell szánni több időt. Nekem az egyik nagy kedvencem, mert bárhogyan variálható, szinte minden alkalomnak, évszaknak el lehet készíteni a saját sajttorta variációját, amit aztán a család és a vendégek jóízűen elfogyasztanak és azt gondolják, hogy ezzel biztosan nagyon sokat vesződött az elkészítője.
Szóval higgyétek el, ennél egyszerűbb torta tényleg nem nagyon van. Egy dologra kell ügyelni, hogy a krém ne repedjen meg sütés közben. Ehhez 3 dologra kell figyelni: az egyik, hogy a krémet alacsony fokozaton keverjük egyneművé és jó alaposan keverjük azt össze. A másik dolog, hogy ne süssük túl, ha a krém kiszárad, szintén megrepedhet. Ha ezeket mind megúsztuk, van még egy buktató, mégpedig ha a tortaformát nem vajaztuk ki rendesen, itt még odaragadhat a torta széle és mikor szétszedjük, a krém szintén megrepedhet, ezért inkább vágjuk körbe egy éles késsel, mielőtt szétkapcsoljuk a formát. Ezek azért nem olyan bonyolult dolgok és így biztosan tökéletes lesz a sajttortánk.
Ráadásul ez a fahéjas-gesztenyés változat szerintem a karácsonyi asztal éke lehet, összességében nagyon gyorsan összedobható, előző este elkészíthetjük és már másnap tálalható. Cukormentes, teljes kiőrlésű zabkekszet használtam a torta alapjául, így IR diétában is fogyasztható.
Fahéjas - gesztenyés cukormentes sajttorta (IR-barát)
(18 cm-es formához, kb. 8 főre)
Kekszes alaphoz:
- 175 g Gullon cukormentes teljes kiőrlésű zabkeksz
- 1 tk. őrölt fahéj
- 60 g olvasztott vaj/kókuszzsír
- + kevés vaj a torta kikenéséhez
- 500 g light mascarpone krémsajt
- 150 g zsírszegény natúr joghurt
- 150 g eritrit
- 200 g natúr cukormentes gesztenyemassza
- 3 db tojás
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 1 púpozott tk. zabliszt
- 1 tk. őrölt fahéj
- 200 ml cukormentes habtejszín
- 40 g eritrit
- kb. 80 g sült, meghámozott gesztenye
- kevés őrölt fahéj
A tortaformát először is alaposan kivajazom. A kekszet teljesen porrá őrlöm egy daráló gépben, majd hozzáadom az őrölt fahéjat és összekeverem az olvasztott vajjal. A tortaforma alját teljesen beterítem vele és alaposan lenyomkodom. Beteszem a hűtőbe, míg a krémet összeállítom.
A krémsajtot a joghurttal, az eritrittel, a tojásokkal és a vaníliarúd kikapart magjával, majd 1 púpozott tk. zabliszttel egy habverő segítségével egyneműre keverem. Ha robotgéppel készítjük, akkor csak nagyon alacsony fokozaton használjuk, mert ha a krémet túlverjük, előfordulhat, hogy megreped sütés közben. A krém kb. 1/3-át kimérem egy keverőtálba és hozzáadom az őrölt fahéjat, majd a feldarabolt gesztenyemasszát és ezt is egyneműre keverem. Amikor kész, akkor a tortára halmozom úgy, hogy egy kevés alap krémet halmozok először a kekszes alapra, majd ennek a közepére a gesztenyés krémet és ezt mindaddig folytatom, míg mindkét krém el nem fogy. Így lesz a sajttortám belseje sütés után márványos és mutatós. A végén egy picit megütögetem a tortaformát, hogy a krém teljesen elterüljön benne. 180 °C-ra előmelegített sütőben sütöm kb. 40-45 percig. Akkor jó, ha a széle már szilárdul, de a közepe még remegős. Ekkor lekapcsolom a sütőt és itt hagyom kihűlni a tortát. Ha este készítjük, másnap reggel a sütőből kivéve tehetjük a hűtőbe 1-2 órára.
Tálalás előtt 200 ml tejszínt felverek 40 g eritrittel és a torta tetejére halmozom. Néhány sült gesztenyebelet éles késsel felaprítok és tetszés szerint rászórom a torta tetejére, majd a széleit meghintem kevés fahéjjal. Tálalásra kész! 😉
Boldog Karácsonyt nektek és finom falatokat az ünnepi asztalon! 😘
Megjegyzések
Megjegyzés küldése