Adventi csemege egyenesen a szlovák fővárosból: cukormentes, teljes kiőrlésű meggyes-mákos pozsonyi kifli
Ha Pozsony és Szlovákia gasztronómiájáról beszélgetünk, biztosan mindenkinek elsők között jut eszébe a pozsonyi kifli. Nem csoda, hiszen a város egyik szimbólumává vált.
A múlt hétvégén a szlovák fővárosba utaztunk, tulajdonképpen egy
kizomba fesztivál apropóján, de a karácsonyi vásár akkor is kötelező programként szerepelt a tervek között. Ahhoz
képest, hogy az elmúlt 10-15 évem másról sem szólt, csak különböző adventi
vásárokba vittem egy-egy csoportot vagy akár én magam látogattam meg
valamelyiket, Pozsony valahogy eddig mindig kimaradt.
A szabad királyi város belvárosa alighanem megőrizte egyediségét, hangulatgát, amelyben komfortosan végigsétálhatunk röpke pár óra alatt és a több téren is megjelenő karácsonyi vásárok már így december elején is odavonzzák a tömeget. Szinte lehetetlen elveszni, hiszen nem akkora, mint a nem messze lévő osztrák főváros, Bécs, de hangulatban sokkal otthonosabb. Azt gondolom, hogy így télen, tényleg érdemes rászánni azt az 1-2 órás autóutat ide. S a téli hangulatot a hajnali hófödte táj is megalapozta, ráadásul a szállodánk a centrum közepén volt, az erkélyünkről a hóval betakart vár látképe fogadott ébredéskor.
Ennek apropóján hazatérésemkor az omlós pozsonyi kifli receptje szinte adott volt, ráadásul régóta terveztem egy finom mákos süteményt. Nekem úgy tűnik nem csak kint, de itthon is reneszánszát éli a pozsonyi kifli különféle változata.
Egyesek szerint a bejgli kistestvére ez a patkó formára alakított finomság, melynek első említése 1876-ból származik. A kiflit az Európai Unió Hagyományos Különleges Termékké minősítette, 2012-től pedig ahhoz, hogy minősített kifliről beszéljünk, több jellegzetes jellemzőknek is meg kell felelnie. Egyrészt a tésztának legalább 30% zsírt vagy vajat kell tartalmaznia, másrészt a töltelék kizárólag mákos vagy diós lehet, melynek mennyisége legalább 40 %. Míg a mákkal töltött kifli patkó alakú, addig a diós kifli „C” alakú eredetileg, melyeknek felülete márványos és fényes. Mindenképpen vegyi adalék nélkül készülhet, kézzel.
Nos, az én receptem egy reform változat, de a legtöbb kitételnek még így is megfelel. Egy biztos, isteni finom és cukormentes, egy kifli kb. 12-13 g szénhidrátot tartalmaz, így az IR-diéta uzsijaként is beiktatható.
Cukormentes, teljes kiőrlésű, mákos-meggyes pozsonyi kifli (IR-barát)
(kb. 16 darabhoz)
Tészta hozzávalói:
- 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 100 g zabliszt
- 100 g eritrit
- 1 csapott tk. búzasikér
- 1 tk. szárított élesztő
- 150 g vaj
- 1 tojás
- 50 ml cukormentes mandulatej
- csipet só
Töltelék hozzávalói:
- 200 g kimagozott meggy (lehet fagyasztott is)
- 100 g eritrit
- 200 g darált mák
- 100 ml cukormentes mandulatej
Kenéshez:
- 1 db tojás
Elkészítés:
A két fél lisztet és a búzasikért elkeverem a szárított élesztővel, majd hozzáadom a puha vajat, melyet alaposan elmorzsolok benne. Ezt követően kerül bele az eritrit, a csipet só, egy egész tojás és a mandulatej. A tésztát egyneművé gyúrom és kb. egy órát pihentetem. Amíg pihen elkészítem a tölteléket. A meggyet az eritrittel egy lábasban felfőzöm, míg a gyümölcs jól megpuhul. Ezt követően lehúzom a tűzről és összeturmixolom. Hozzáadom a mákot, majd a mandulatejet és hűtőbe teszem. Amikor a tészta "kipihente" magát, 16 egyenlő részre osztom, kis gömböket formálok, melyet aztán oválisra nyújtok, vékonyan. Mindegyikbe teszek 2-3 tk. tölteléket, majd feltekerem és patkó alakúra formálom. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a kifliket, először a tojás sárgájával megkenem és félre teszem kb. 20-25 percre kelni. Mikor a sárgája rászáradt és picit megrepedezett a teteje, megkenem a kissé felvert tojásfehérjével is és 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 15-30 percig aranybarnára sütöm a kifliket.
Nincsenek rá szavak, hogy milyen finom lesz és a töltelék egyáltalán nem lesz száraz!
Próbáljátok ki!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése