Ünnepi diétás zserbó - a kedvenc karácsonyi süteményem
Idén valahogy nagyon lelkes voltam magamhoz képest az ünnepi süteményeket illetően, azonban a zserbó az, ami elmaradhatatlan minden karácsonykor. Talán minden családban az egyik leghíresebb karácsonyi desszert az ünnepek alatt. Nekem tényleg az egyik nagy kedvencem, emiatt minden évben el is készül, sőt már nagymamám is mindig ezt sütötte ilyenkor. Emlékszem, mindig panaszkodott, hogy az utolsó éveiben már nem sikerült neki úgy, ahogy pl. anyunak. Igaz, anyu zserbója mindig tökéletes volt, a mama rétegei viszont néha szétváltak. Én pont ettől imádtam annyira! Szétszedtem az egyes rétegeket és úgy majszoltam be. Mindig a legalsó réteget ettem meg először, majd aztán a legfelső, csokis réteget. A középső réteg maradt utoljára, ahol a tészta mindkét oldalát a lekváros, cukros dió fogta közre, szerintem ez volt a süti legfenségesebb része.
Nálunk a házi baracklekvár szinte mindig adott volt, tehát kizárólag ez kerülhetett bele, jó sok és ettől a dió töltelék jó nedves lett, amivel sem anyu sem mama nem spórolt.
Ugyan nem mondható kalóriaszegény desszertnek, de hát finom! Idén először döntöttem úgy, hogy kénytelen leszek megsütni a reform változatát ennek a fenséges süteménynek. Mindig azt gondoltam, hogy valami bonyolult dologról van szó, de szerintem nagyon egyszerű az elkészítése. Általában mindig étcsokival vonták be anyuék a tetejét, de ha már a hagyományoknál tartunk, én cukormentes kakaóporos-vajas mázat készítettem hozzá.
Reform zserbó (cukormentes, IR-barát)
(kb. 25 x 25 cm-es tepsihez)
Tésztához:
- 150 g zabliszt
- 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 150 g vaj/ghí
- 4 g instant élesztő
- 80 g eritrit
- 1 db tojás sárgája
- 60 ml cukrozatlan mandulatej
- csipet só
- kevés vaj a tepsi kikenéséhez
- kevés tk. kiőrlésű búzaliszt a nyújtáshoz
- 250 g darált dió
- 150 g eritrit
- 200 g házi cukrozatlan baracklekvár
- 5 ek. víz
- 4 ek. eritrit (kb. 80 g)
- 60 g vaj/ghí
- 4 púpozott ek. 20-22%-os holland, cukrozatlan kakaópor (kb. 60 g)
- 1/2 citrom kifacsart leve
A két féle lisztet a vajjal elmorzsolom, majd hozzáadom a csipet sót és az élesztőt, ezt követően az eritritet. A tojás sárgájával és a mandulatejjel összegyúrom és hagyom egy negyed órát, majd 4 egyenlő részre osztom a tésztát. A darált diót elkeverem az eritrittel. A tésztalapokat egyesével akkora nagyságúra nyújtom, mint a tepsi mérete. A kivajazott tepsit alaposan kivajazom, az első tésztalapot belehelyezem. Megkenem a baracklekvár 1/3-ával, majd megszórom a diótöltelék 1/3-ával. Jöhet a következő tésztalap, majd ismét barack és eritrites dió. Még egy tésztalap, baracklekvár és diótöltelék, legvégül az utolsó tésztalap. Ezt villával megszurkálom és kb. egy órát hagyom pihenni. 180 °C-ra előmelegített sütőben sütöm először 20 percig, majd 150 °C-on további 10 percig. A süteményt hagyom teljesen kihűlni.
A mázhoz a vizet és az eritritet felhevítem, amikor az eritrit elolvadt benne, hozzáadom a vajat, megvárom míg ez is felolvad, majd egy habverő segítségével elkeverem benne a kakaóport is, 1-2 percig így főzöm, végül egy fél citrom kifacsart levével is átkeverem. Még melegen kenem a süteményre és kb. egy óra alatt hideg helyen hagyom, hogy megdermedjen.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése