Tartalmas bográcskaják, amelyektől szívdöglesztően jól fogsz kinézni tavasszal...

A minap feldobott az egyik közösségi oldal néhány képet, még több évvel ezelőttről, amikor rengeteg bográcsos party-t csináltunk nyáron, sőt igazából már tavasszal is. Emlékszem, kb. április közepén "indult be a szezon" nálunk, a szülinapomat legtöbbször már valamilyen kerti party formájában ünnepeltük. Bográcsban főzni szerintem szuper dolog, sokkal finomabb, aromásabb lesz az étel íze és a lassú tűzön főzés is tovább növeli az ízlelőbimbóinknak nyújtotta örömöket. A bográcsban készült ételeknek ugyan csak a fantáziánk szabhat határt, de azért mégis vannak olyan tipikus kedvencek, amit szerintem mindenki elkészített már a nyílt tűzön. Mutatok most nektek két olyan ételt, amely a régi hagyományos ételeknek egy kicsit újragondolt, reform változata, mégis roppant finomak és nyugi, akár otthon tűzhelyen, fazékban is elkészíthetőek. Ami még fontos, hogy aki esetleg valamilyen diétát követ éppen, szinte mindegyikbe beilleszthető, max. 1-2 hozzávalót kell csak kicserélni. Én, mint tudjátok épp Regenor-ozom és az a szuper, hogy ezek az ételek tipikus olyan kaják, amiket bátran lehet a kúra alatt fogyasztani. Nos, ti várjátok már a jó időt? Én már nagyon! De nyugi, már látszik a tél vége 😊

Az egyik ilyen alap kaja a magyaros konyhához köthető paprikás krumpli, szinte mindenki készített már bográcsban és tűzhelyen is. Finom, olcsó, gyors, egyszerű és laktató, na de ha a krumplit szinte teljesen kiiktattuk az étrendünkből, helyettesíthető mással is, például zellerrel. Nyilván az íze nem lesz teljesen ugyanaz, de szerintem még finomabb is.

A zellernek számos jótékony hatása van, amellett hogy egyes népes afrodiziákumként is számon tartják. Rendkívül sok vitamint és nyomelemet tartalmaz. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, ezért diéta idején ideális, ezzel szemben rosttartalma nagyon magas, így emésztésünkre is jó hatással van. Magas szerves nátrium és kálium tartalma miatt a "szív ügyeinket" is segíti, vérnyomásunkat és koleszterinünket jótékonyan befolyásolja. Mivel B-vitaminokban is bővelkedik, így stressz esetén is érdemes fogyasztanunk. Vizelethajtó, remekül "olajozza" ízületeinket és reuma, köszvény esetén is bizonyított a hatása.


Paprikás zeller

Hozzávalók:

  • 2 db nagy zellergumó (hámozva kb. 1 kg)
  • 100 g szárazkolbász
  • 2 pár virsli
  • 1 + 1/2 tk. mangalicazsír
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db közepes paradicsom
  • 2 tk. édes fűszer pirospaprika
  • 1/4 tk. őrölt chili
  • 1 tk. őrölt bors
  • 1/2 tk. őrölt köménymag
  • só ízlés szerint

A vöröshagymát nagyon apró kockákra vágom és az 1 tk. zsíron megfuttatom. Közben a zellert apró kockákra vágom. Amikor a hagyma megpuhult és pirulni kezd, ráteszem a zellert, majd a pirospaprikát és a többi fűszert, végül a fokhagyma nyomón átpréselt fokhagymát. Átforgatom és amikor már teljesen belepte a zellert a fűszeres zsír, hozzáteszem az apró kockákra vágott paradicsomot és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Hagyom főni. Közben a kolbászt karikákra vágom, a virslit szintén. A virslikarikákat megpirítom kb. 1/2 tk. zsíron, azért, hogy ne főljön nagyon szét az ételben. Amikor a zeller már majdnem megpuhult, hozzáadom a kolbászt és a sült virslikarikákat, majd egy keverés után ha még szükséges felöntöm egy kis vízzel. Ízlés szerint ilyenkor még sózom. Lefedem és készre főzöm. Én kevesebb vizet használok, mert szeretem, ha ez az étel sűrűbb, viszont aki a paprikás krumplit is hígabban szereti, érdemes több vízzel felöntenie még a végén. 

A következő receptem picit elrugaszkodottabb a hagyományos magyar konyhától, kicsit keverednek benne keleties hatások, hiszen ezeknek a fűszereknek nagy rajongója vagyok, viszont ez is elkészíthető bográcsban. Utóbb a legtöbb ragus ételbe kerül nálam egy kis fahéj is. Szerintem nagyon szuper ízt kölcsönöz nekik. A csicseriborsónak pedig mint már korábbi bejegyzéseimből tudjátok, nagy rajongója vagyok... gondoljatok csak a "Socca pizzámra" vagy a "csicseriborsó chips"-emre... de még számtalan receptnél fellelhető nálam... Használható hüvelyesek helyett, lisztjéből készülhet mindenféle tészta, krémként is ideális és köretként sem utolsó. 


A csicseriborsó kalóriatartalma nem olyan magas mint rost- vagy fehérjetartalma, így emésztésünkre nagyon jó hatással van, alacsony glikémiás indexe mellett. Egyrészt ezek miatt is, a zellerhez hasonlóan szabályozza a vérnyomást, a koleszterin- és vércukorszintet. Glutént nem tartalmaz, így aki erre érzékeny kiválthatja vele a liszteket is. Folsav és bőséges B- és E-vitamin tartalma miatt derűsebbek leszünk tőle, ráadásul kismamák is nyugodtan fogyaszthatják.



Gombás-csicseriborsós marharagu

Hozzávalók:

  • 400 g kockázott marhahús (lábszár vagy tarja)
  • 200 g előfőzött csicseriborsó (lehet konzerves is, ha nem tartalmaz egyéb adalékot)
  • 4-5 közepes fej gomba
  • 2 db nagyobb sárgarépa
  • 2 db közepes paradicsom
  • 2 db közepes fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1/2 tk. zsír
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 2 tk. édes fűszer pirospaprika
  • 1/2 tk. őrölt fűszerkömény
  • 1/4 tk. őrölt fahéj
  • 1/2 tk. szárított petrezselyem
  • 1/2 tk. szárított majoranna
  • 1/2 tk. szárított korianderlevél
  • 1/4 tk. őrölt chili
  • 1/4 tk. őrölt cayenne bors
  • 1 tk. 100 %-os paradicsomsűrítmény
  • só és bors ízlés szerint

Azzal kezdem, hogy minden hozzávalót előkészítek: a marhahúst felkockázom, a csicseriborsót megfőzöm vagy ha konzerves, lecsepegtetem, a gombát megpucolom és felkockázom, a sárgarépát szintúgy, hámozás után, a paradicsom héját pedig eltávolítom (forró vizes megoldás) és szintén jöhet az aprítás. A vöröshagymát lereszelem és 1/2 tk. zsíron megdinsztelem, majd felöntöm egy kevés vízzel. A lényeg, hogy jól megpárolódjon. Amikor a víz elforr, hozzáadom a marhahúst, amit megforgatok a hagymás zsíron. Jöhet a paradicsom, majd újabb keverés után a pirospaprika, a kömény, a fahéj, a chili, a cayenne bors, illetve só és őrölt feketebors ízlés szerint. Felöntöm vízzel és kap egy kevés szódabikarbónát, hogy a hús rostjai jobban fellazuljanak, ezáltal a fűszereket jobban felvegye. Egyébként a szódabikarbóna csökkenti a főzési időt is. Fedő alatt párolom, ha szükséges, pótolom a vizet apránként. Amikor a hús már puha, jöhet a sárgarépa, a paradicsomsűrítmény és a szárított petrezselyem, majoranna és korianderlevél, illetve a fokhagymanyomón áttört fokhagyma is. Amikor a sárgarépa félig puha, hozzáadom a csicseriborsót és a gombát is, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje és készre főzöm. A végén még fűszerezhetem ízlés szerint. Tényleg nagyon finom! 

Azt mondják, hogy a szépekre száll a füst... nos a népi mende-monda ellenére, ezektől a receptektől biztosan jobban fogsz kinézni! 😉 Próbáljátok ki akár mindkét receptet a szabadban is ha jön a jó idő, de a hideg téli napokra is tökéletes, tartalmas egytálételek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)