Csokis diós kosárka (cukor-, glutén- és tejmentes)

Idén valahogy előbb jött a karácsonyi hangulat. A fát és a lakást már november végén feldíszítettem, talán egész életemben nem történt még ilyen... Aminek viszont végképp örülök, hogy a közel fél éves "alkotói" válságomból is kezdek kilábalni... újra elkezdtem sütni-főzni és recepteken agyalni. Imádok kísérletezni új dolgokkal, de néha jó visszatérni a klasszikusokhoz, ahogyan ez a recept is. Nálunk a diós kosára mindig ilyen volt, csokival, lágy diókrémmel és most elhoztam Nektek cukor-, glutén- és tejmentes változatban is. 


Csokis diós kosárka (Cukor-, glutén- és tejmentes)

(kb. 10-12 db-hoz)

Tészta:

  • 60 g barna rizsliszt
  • 60 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 60 g kókuszzsír
  • 60 g eritrit
  • 1 db M-es tojás
  • 1/2 bio citrom lereszelt héja
  • 1/4 tk. szódabikarbóna

A rizslisztet, zabpehelylisztet és a szódabikarbónát elkeverem, majd elmorzsolom a kókuszzsírral. Hozzáadom az eritritet, a reszelt citrom héját és végül a tojást. Összegyúrom és beteszem hűtőbe egy órára pihenni. Diónyi golyókat szaggatok belőle és kókuszzsírral kikent kosárka formákba nyomkodom. az alját megszurkálom villával és 180 °C-os előmelegített sütőben készre sütöm őket. Hagyom kihűlni. 

Krém:

  • 200 ml cukormentes mandulatej
  • 25 g barna rizskása
  • 30 g kókuszzsír
  • 50 g eritrit
  • 50 g darált dió
  • 1 db M-es tojás
  • 6-7 csepp vaníliaaroma
A mandulatejet felteszem forrni a kókuszzsírral. A tojást kihabosítom az eritrittel, majd elkeverek benne pár csepp vaníliaaromát és a rizskását. A forrásban lévő mandulatejhez adom és addig főzöm, míg besűrűsödik. Ez a rizskása miatt elég gyors folyamat. A végén belekeverem a darált diót és hagyom kihűlni. 

Díszítéshez:
  • 50 g cukormentes étcsoki
  • 1/2 tk. kókuszzsír
  • néhány szem fél dióbél
Összeállítás:

A kihűlt kosárkákat teletöltöm a diós krémmel, majd a tetejüket bevonom olvasztott csokival (50 g cukormentes étcsoki és kókuszzsír vízfürdő felett megolvasztva) és még dermedés előtt mindegyik tetejére helyezek egy-egy fél dióbelet. A legvégén alaposan lehűtöm. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)

Tartalmas bográcskaják, amelyektől szívdöglesztően jól fogsz kinézni tavasszal...