Egyszerű svéd mandulatorta (glutén-, tej- és cukormentesen)

A svéd mandulatorta egy különleges és ízletes, ugyanakkor egyszerű sütemény. Vajon az eredete és népszerűsége Svédországhoz vagy inkább az IKEA-hoz köthető? Nos, próbáltam mélyebbre ásni magam a sztoriban, de egészen pontos infóra nem nagyon akadtam. Még a ChatGPT is ködösít 😀! Ráadásul a mandula biztosan nem őshonos növény Svédországban, mégis egy csupa mandulás desszert az egyik leghíresebb svéd süti.... márpedig a svédek nem csak a mandulatortához, hanem nagyon sok süteményhez használnak még mandulát. A mandula, mint alapanyag valamikor az 1800-as években, a kereskedelem fellendülésével került Svédországban és az első mandulás sütemény receptek is valamikor ekkor kerültek ki a receptkönyvekbe. 

Egy biztos, hogy az egész világon elterjedt manapság ez a desszert és valljuk be, hogy ez valójában tényleg a kék-sárga lakberendezési áruháznak köszönhető inkább. 

Mivel mandulalisztből készül, az eredeti is eredendően gluténmentes desszert, viszont az én változatomat az is megeheti, akinek kerülnie kell a tejet és a cukrot is. 


Egyszerű svéd mandulatorta 
(Glutén-, tej- és cukormentes)

Hozzávalók (kb. 26 cm-es formához):

  • 5 db M-es tojás
  • 200 g eritrit
  • 200 g mandulaliszt
  • 150 g növényi margarin
  • 1 db vaníliarúd kikapart magja
  • 15 g étkezési keményítő
  • 250 ml mandulatej (cukormentes)
  • 50 g szeletelt mandula
  • csipet só

Először is érdemes elkészíteni a tésztát. A tojásokat kettéválasztom és a sárgájukat félreteszem. A tésztához csak a fehérjékre lesz szükségünk. Egy csipet sóval felverem a habot, majd hozzáteszek 100 g eritritet (jobb, ha előtte porrá őröljük), majd ha már kemény a hab, óvatosan beleforgatom a mandulalisztet is. Sütőpapírral kibélelt vagy alaposan kivajazott sütőformában (nekem 26 cm-es) 170 °C-on kb. 20-30 perc alatt megsütjük. Érdemes ellenőrizni egy fogpiszkálóval, ha beleszúrom és szárazon tudom kivenni belőle, akkor készen is vagyunk. Hagyom a tésztát teljesen kihűlni. 

Amíg a tészta hűl, elkészítem a krémet. Az 5 tojás sárgáját elkeverem a maradék (100 g) eritrittel, a vaníliarúd kikapart magjával, az étkezési keményítővel és a mandulatejjel, majd amikor egynemű, lassú tűzön sűrű, puding állagúra főzöm. Hagyom hűlni. Mikor még langyos, belekeverem apránként a margarint, majd az egészet teljesen kihűtöm. 

A "piskótát" két lapra vágom egy éles késsel, így két kerek formát kell, hogy kapjak. A két lap közé jöhet a krém kb. fele, a maradék krémet pedig szépen szétterítem a tetején és a szélein. 50 g szeletelt mandulát száraz serpenyőben megpirítok, majd mikor az is kihűlt, a tetejére szórom. A legjobb, ha a kész torta kb. egy éjszakát áll a hűtőben, de már pár óra után is fogyasztható. 

Próbáljátok ki, mert nagyszerűsége éppen az egyszerűségében rejlik! 😊😉



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)

Tartalmas bográcskaják, amelyektől szívdöglesztően jól fogsz kinézni tavasszal...