Mennyei krémes almás pite pohárdesszert - egy őszi kedvenc újragondolva (Glutén-, tej- és cukormentes, IR barát)

Micsoda látvány ez a színes őszi táj és milyen jó, hogy ilyenkor még egy hosszú séta is kellemesen tud hatni a tarka falevelek között. Azonban ahogy rövidülnek a nappalok, úgy az ember egyre jobban vágyik arra, hogy bekuckózzon a meleg szobába egy meleg teával és némi finomsággal. 

Vasárnap éppen egy kiadós séta közben jutott eszembe, hogy igazán régen kreatívkodtam már a konyhában és milyen jó lenne valami finomat alkotni. Eszembe jutott nagymamáink receptje, ami szerintem ősszel szinte elmaradhatatlan, az a finom omlós almás pite, természetesen jó sok fahéjjal. 😇 (Bocsi, a fahéj imádatomnak nem tudok nem hangot adni! 😉)

Szóval ahogy sétálgattam a színes falevelek között, bekattant a pite gondolata és ilyenkor az agytekervényeim el kezdenek forogni... Hogyan is lehetne ezt az egyszerű süteményt feldobni, kicsit egészségesebbé tenni és akár gyorsítani is? Miért ne lehetne az almás pite egy csodaszép krémes pohárdesszert? De igenis, hogy lehet, s ezt mutatom most be nektek.


Krémes almás pite pohárdesszert
(Glutén-, tej- és cukormentes, IR barát)


Hozzávalók 4 fő részére:

Tészta (morzsa)

  • 50 g kölesliszt
  • 50 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 50 g eritrit
  • csipet só
  • 1/2 tk. őrölt fahéj
  • 1/4 tk. szódabikarbóna
  • 45 g kókuszvaj
  • 1 db S méretű tojás

A kétféle lisztet összekeverem az eritrittel, a szódabikarbónával, egy csipet sóval, a fahéjjal és hozzáadom a kókuszvajat, valamint az egész tojást. Alaposan összegyúrom, a hűtőben pihentetem kb. egy órát. Miután lehűlt, egy sütőpapírral bélelt tepsiben a kezemmel szétnyomkodom vékonyra a tésztát. Nem baj, ha nem lesz egyenletes, mert a végén úgyis morzsa lesz belőle és így legalább lesznek jobban és kevésbé átsült részek, ami még inkább színesíti a desszertet. 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm és hagyom tálalás előtt alaposan kihűlni. 

Krém

  • 400 ml Alpro cukormentes mandulatej
  • 2 db egész tojás
  • 70 g eritrit
  • 20 g tápióka keményítő
  • 1/2 rúd vanília kikapart magja

A két tojást az eritrittel egy habverővel alaposan felverem, majd hozzá adom a vanília rúd kikapart magját és a tápióka keményítőt, melyet csomómentesre keverek benne. Felöntöm az egészet a mandulatejjel, majd felteszem egy serpenyőbe a tűzre. Alacsony lángon addig főzöm, míg be nem sűrűsödik kb. puding állagúra. Összeállítás előtt ezt is alaposan lehűtöm. 

Alma"töltelék"

  • 3 db közepes méretű alma
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 80 g eritrit
  • 1/2 dl száraz fehérbor (vagy pár csepp citromlé)

Az almákat meghámozom, kimagozom és felkockázom. Mehet a tűzre egy serpenyőben, a száraz fehérborral és az eritrittel együtt. Mikor már forrni kezd, hozzáadom az őrölt fahéjat és az egészet addig párolom, míg az alma megpuhul, a lé nagy része pedig elpárolog és kicsit besűrűsödik. Ezt is alaposan lehűtöm. 


A desszert összeállítása:

Ez a mennyiség kb. 4 pohárnyi desszertre elegendő, a legjobb, ha szép boros vagy vizespohárban tálaljuk. Először egy adag összemorzsolt pite tészta kerül bele, majd jön rá az almából egy kicsi, középre a krém, megint egy rész alma és a végén a morzsa. A desszertet érdemes egy fél napra a hűtőbe tenni, akkor a legfinomabb, ha az ízek jól összeérnek. 

Próbáljátok ki és irány az őszi erdő! 😊😍

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)

Tartalmas bográcskaják, amelyektől szívdöglesztően jól fogsz kinézni tavasszal...