Ahogy nekem "pho" - Egyszerű pho leves, ahogy én készítem... (Gluténmentes, tejmentes, cukormentes)
Nálunk nagyon ritkán kerül leves a tányérba, pedig édesapám el sem tudná képzelni az étkezést leves nélkül, sőt, gyerekkoromban a "csak" leves is elég volt neki egy-egy étkezésre...
Én nem lettem annyira leveses, de néha jól esik egy finom húsleves, gulyásleves, frankfurti leves vagy éppen a vietnámiak reggelije, a pho leves. Nos, talán tényleg az utóbbi készül nálunk a leggyakrabban, bár ezzel a listával talán ki is fújt a repertoár. Ráadásul az én pho-m leginkább a húsleves és a vietnámi keveréke, de ettől lesz igazán telt, gazdag íze.
A pho leves talán a vietnami konyha egyik legcsodálatosabb remeke, olyan, mintha egy ízekkel teli varázslat lenne a egy tálba zárva. Nemcsak egy egyszerű levesről van szó, hanem egy élményről, amely összehozza az ízek, a textúrák és a kultúrák összhangját.
De mi is az a pho leves?
A pho leves eredetileg egy vietnámi étel, bár ma már szinte világszerte népszerű. Maga a "pho" szó szó szerint azt jelenti, hogy leves. Egyébként eredetileg egy alaplével készült tésztaétel, amelyből két irányzatot különböztetnek meg: a hanoi (eredendően Hanoi térségéből származik) és a saigoni. De természetesen az évek alatt számos változáson ment keresztül az elkészítése, egyes szakértők szerint a kínai és a francia konyha is hatással volt rá. Fúziós étel, hiszen a risztészta a kínai konyhához, míg a vöröshús használata a francia konyhához köthető.A pho leves íze attól függ, hogy melyik irányzatot követjük. A hanoi pho leves sósabb, míg a saigoni pho leves egy édeskésebb verzió. A hanoi pho leves egy egyszerűbb, letisztultabb ízvilágú étel: alapleve tisztább, kevesebb zöldség- és fűszernövényt adnak mellé, viszont gyakran ízesítik lime-mal és zöld chilivel. A saigoni, azaz délies stílusú vietnámi pho leves gazdagabb, jellemzően több hozzávalóval készítik. Feltétként gyakran kínálják hozzá a babcsírát, illetve olyan fűszernövényeket, mint a friss bazsalikom és a koriander, emellett természetesen adnak hozzá chilit és lime-ot is.
A pho leves elkészítése kissé időigényes, azonban megéri. Bár itthon mindig vadászom az igazán finom, zsenge koriandert, szerintem az adja meg az igazi esszenciáját. A koriandernek egy titka van itthon, akkor találsz rá, ha nem keresed! 😅 És ezt komolyan mondom! Ha tudod, hogy ma valami ázsiait akarsz főzni, biztosan nem találsz, vagy max. órákat kóborolsz a városban. Ha viszont betéveszd valahová, ahol van friss koriander, javaslom aznap, vagy másnap állj neki legalább egy pho leves elkészítésének. Ami viszont biztos, hogy ebből kis adagot nem lehet főzni! 😝
- kb. 700-800 g csontos marhahús (a legjobb a marhalábszár)
- 4 db egész csirkecomb (a bőrétől megtisztítva)
- só
- 1 rúd vietnámi fahéj
- 2 db csillagánizs
- 1 db fekete egész kardamonmag
- 1 ujjnyi gyömbér
- 1 db vöröshagyma (félbevágva)
- 1 púpozott tk. koriandermag
- 1/2 tk. édeskömény
- 1 púpozott tk. feketebors
- 1 tk. köménymag
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 2 ek. halszósz
- só
- adagonként 50 g rizstészta (általában ilyen adagokban is csomagolják)
- mungóbabcsíra
- piros chili
- friss korianderlevél
- pak - choi (opcionális)
- szárított shitake gomba (opcionális)
- lime
- újhagyma (opcionális)
- kb. 6 literes fazék 😉
Amikor a leves elkészült, lehúzom a tűzről és kiszedegetem belőle a husikat és a zöldségeket. Tálalás előtt adagonként 50 g rizstésztát főzök. Tulajdonképpen én főzni nem szoktam. Nagyon forró vízzel leöntöm és kb. 10 perc múlva tálalható. A shitake gomba ugyanígy "készül" a tálaláshoz, de annak nem árt akár fél óra áztatás sem. A húsokat kisebb darabokra szoktam vagdosni, tépni, de ilyenkor már általában könnyel leválnak a csontról. A zöldség ízlés kérdése, hogy belekerül a tálba vagy sem... kár lenne érte! 😋
Tehát a tálalásnál megy a tányérba a rizstészta, mellé a zöldségek, a husi, a gombaszeletek, majd rá a forró leves. A legvégén chiliszeleteket szórok rá, aki szeretne tehet rá újhagyma szeleteket is. Majd rákerül a ropogós mungóbabcsíra és a friss korianderlevél (ebből jó sok 😛) Igény szerint egy szelet lime-al tálalható.
Próbáljátok ki! Egyszerű, csak a hozzávalók igényelnek egy picit nagyobb utánajárást, de szerintem megéri néha eltérni a megszokott húslevestől... 😉
Megjegyzések
Megjegyzés küldése