Immáron jócskán másfél hónapja itthon, bár nehezen engedtem el a közel, sőt két teljes hétnyi nyaralásom helyszínét, Grúziát. Na jó, ebből két napot Örményországban töltöttünk, 15 percet pedig Azerbajdzsánban, de erről majd egy következő bejegyzésemben írok. Már egészen jól bele jöttem a pihenésbe, hiszen ennyi időre szerintem még sosem sikerült elszabadulnom a munkahelyeről - és valljuk be őszintén rengeteget töprengtem, hogy Marokkó vagy ez -, de úgy tűnik a sors így hozta, hogy Marokkó még továbbra is várat magára, na meg a számomra megfelelő úti társra is, aki majd szívesen velem tartana. 😉
Tényleg nagyon változatosra
sikeredett ez a néhány nap, hiszen minden féle kikapcsolódásban volt részünk. Végig
jártuk az ország legfőbb természeti értékeit, túráztunk a hegyekben, szó
szerint belekóstoltunk a grúz konyha remekeibe, sőt nemcsak, hogy jókat ettünk
és ittunk, de én magam is beállhattam és elkészíthettem azokat. Kaptunk egy
szelet kultúrát, egy kis folklórt, néhány jó ismerőst és rengeteg kalandot.
Sokat gondolkoztam milyen
formában osszam meg veletek az élményeimet, hiszen tényleg rengeteg van, de az
a legegyszerűbb, ha az elején kezdem. Utoljára talán a portugál utazásomhoz
vittem kis jegyzetfüzetet, általában mindig emlékezetből írok, de valahogy
éreztem, hogy ide kelleni fog! Remélem - ha akár apránként is - de sikerül majd
lelkesen végig olvasnotok. Igyekszem élményszerűen átadni azt, amit mi magunk
megtapasztaltunk ebben az országban.
A WizzAir esti járatával
indultunk útnak szeptember 7-én este, a gép éjfél előtt egy kicsivel szállt
fel, addig is volt idő megismerkedni a túratársakkal, akik nagyon vidám és
közvetlen csapatként verbuválódtak össze. Néhány órás repülés után aztán helyi
idő szerint hajnali 5 körül érkeztünk meg a kutaiszi reptérre, ahol már várt
minket a “hősies” sofőrünk: Ramaz. Kicsit megszeppenve az elején ültetett be
minket a kisbuszba, amiről aztán még lesznek sztorik, de a kék LED-fény már
önmagában megteremtette a hangulatot.
Szombat (2018. szeptember 8.)
reggel álmosan, fáradtan, a WizzAir géptől derékfájdalmakkal, ám várakozással
teli hangulatban foglaltuk el a szállásunkat Kutaisziben, ahol átmeneti szobákat
kaptunk a pihenéshez… már aki pihent, mert hogy mi rögtön a piac felé vettük az
irányt. Már itt kaptuk a sokkot, főleg a hentesek és sajtok terén, hiszen itt
ezek hűtést “nem igényeltek”. Nem mondanám épp gourmet piacnak azt, amit ott
láttunk, viszont mindenképpen fantasztikus volt a sok fűszert, a
zöldség-gyümölcs áradatot látni, persze jó turista lévén rögtön fel is
vásároltunk belőlük néhány reggelire valót, na meg a “poros” (igen, nem
viccelek!), híres vagy épp hírhedt "csurcselából", amely a grúzok egyik
legnépszerűbb édessége. Aszalt gyümölcsök, magvak “viaszba” csomagolva. Ami
persze nem viasz, hanem szőlőléből és lisztből készült sűrítmény, amely aztán megalvad
a felfűzött termésláncon. Minden esetre olyan hatást kelt, mintha egy gyerty csöpögött volna végig rajta. A piac után
próbáltunk inni egy finom kávét, de rá kellett döbbennünk, hogy itt azért
később éled a város… mindenesetre az esküvőket igazán kedvelik, hiszen minden
2. üzlet esküvői szalon volt és szombat lévén, ha a város lakói nem is, de a
lelkes menyasszonyok már megjelentek a fodrászoknál és kozmetikusoknál. Mire
mindenki feléledt a csapatból és összeszedte magát, elindultunk a Kutaiszitől
kb. 20 kilométerre lévő Kumistavi falu mellett lévő Prométheusz-barlangba. Hogy
őszinte legyek, a közel 3,7 km-en feltárt cseppkőbarlang vagy a fáradtság, vagy
az Aggteleken látottak után nem okozott különösebb élményt, mindenesetre a
végén lévő csónakázás megadta a napi adrenalin löketet víziszonyos fejemnek.
Mire mindenki kijutott a barlangból, volt időnk relaxálni egy kicsit, amit
finom frissen facsart gránátalmalével folytottunk le, s amíg mások a padon
ücsörögtek, én kőhalmokat építettem lapos kövekből. A napunk második felében
ellátogattunk a Kinchka vízeséshez, ahová jeep-ekkel vittek fel minket jóformán
árkon-bokron, tűzön nem… de vízen igen! 😊 Már az felért egy kalanddal, de ettől
persze voltak olyanok a csapatból, akik a jéghideg vízben tovább fokozták az
élvezeteket, hiszen rögtön belemártóztak. Az esti zárása a túránknak pedig az
Okatse kanyon volt… s nem csak a mi napunk zárása, hanem a kanyon lelátójáé is,
konkrétan azt mondták, hogy vagy felérünk 20 perc alatt (normál tempóban inkább
egy ¾ órás séta lenne) vagy nem jutunk be…. Futott a csapat… de beértünk. 😉 A
látvány csodálatos volt, szóval megérte a futás, bár a pallók nem tűntek elsőre
túl biztonságosnak. Este már kopogó szemekkel estünk be egy Tbiliszitől néhány
kilométerre lévő városi étterembe, ahol rögtön kínálták a khachapurit, a chachat,
a saslikot, a házi sajtokat és az élő zenét… konkrétan 2 számot 20 lariért… ez
ám a turizmus! 😃 Ramaz ekkorra már feloldódott és rögtön kibújt a szög a
zsákból: bár szinte sejthető is volt, hogy ő lesz 2 hétig a chacha felelősünk, hiszen
itatta a bandát rendesen, a maradékot pedig el is csomagoltatta, biztos, ami
biztos alapon 😊 Na persze azt is ő mutatta meg, hogy a saslikot a rúdról nem
ám villával, hanem a purival (helyi kenyér) kell lehúzni. A sofőr által
biztosított szerelmes, andalgós zenés hazautat, majd néhány szobacserét
követően, jóllakottan és fáradt szemekkel dőltünk be az ágyba.
A vasárnap (2018. szeptember 9.) reggel leginkább a
sofőr számára volt megerőltető, hiszen már mindenki készen állt az indulásra,
de a sofőr még mindig az igazak álmát aludta… nem is sejtettük még akkor, hogy
ez kb. minden reggel így is lesz. Ő valahogy sosem ismerte az ébresztő óra
fogalmát, viszont az éjjeli szekrényén vekker helyett mindig ott figyelt egy
hatalmas üveg sör. Végre indulás, majd az álmos fejét a kisbuszba tuszkolva
felvitt minket a délelőtt nagy attrakciójához, Chiaturara, amely egy lélegzetelállító,
mondhatni “romos” szénbánya város. Elég koszos, a patak szenes, de mégis
magával ragadja az embert, hiszen van egy különös érdekessége, mégpedig a
felvonói, amelyekről az, aki nincs ott és csak képekről látja, azt gondolná,
hogy már csak kiállítási darabok… pedig nem! Igenis működnek, a “vezető” nénik,
vagy mondhatjuk őket utaskísérőnek, pedig szinte együtt öregedtek meg a rozsdás
dobozokkal, viszont annyira otthonosak itt, hogy néha el is alszanak, míg a
turista azon izgul, hogy vajon mikor fog leszakadni alatta. 😃 A felvonókat
Sztálin halálára építették, 1953-ban, azóta működnek. Amivel mi mentünk, éppen
egy régi 10 emeletes épülethez vitt el bennünket, ahol felsétálva a lakatlan
emeleteken át, bejutottuk egy elhagyatott, ám berendezett lakásba. Mondhatnám,
hogy betörtünk, de ez nem lenne igaz, hiszen az ajtó nyitva volt. A lakás
közepén ált egy működő zongora és míg én a Für elise”-t próbáltam lejátszani
gyermekkori emlékeimből. Megjelent egy lengyel pár, ahol a fiatal csaj már
jóval nagyobb tudással rendelkezett e téren. Egészen hátborzongató, ám
fantasztikus érzés és látvány volt, mikor a hátulról “A kör” c. film
főszereplőjének frizkójával, egy egészen remek, klasszikus darabot lazán
lejátszott ott nekünk, közben pedig még beleéléssel dobálgatta is a fejét. 😄 Aztán egy gyors séta még a városban, de tovább kellett haladnunk Tbiliszi felé,
viszont útba ejtettük Katshki-t, ahol egy 40 méter magas kősziklán él egy
magányos szerzetes, lassan 25 éve. Már korábban is éltek itt szerzetesek,
azonban a mostani ortodox pap nem mindennapi múlttal rendelkezik, ugyanis
fiatal korában ivott, drogozott és még börtönben is ült. Ide nem mászhat fel
akárki, az ételt és a vizet is a falu lakói kötélen juttatják fel számára. Már
indultunk volna utunkra, mikor áldást kaptunk tőle, ugyanis ledobott néhány tiszafa
ágat nekünk. Az éjszakát már Tbilisziben töltöttük. Először megérkeztük az első
szállásra, ahol egy páran maradhattak csak a kapacitás miatt, viszont volt még egy
foglalásunk egy közelben lévő másik hotelben is… 4 főre… de Ramazzal nem
számoltunk, hiszen úgy volt, hogy Tbilisziben számára nem kell szállás. Hát mégis!
Körbejártuk a környéket hotelt kutatva, de semmi. Majd visszatérve a
kiindulópontra már egy régiségkereskedő fogadott minket és Ramaznak éppen
ajánlgatta, hogy van egy ismerőse, akinek van egy kiadó apartmanja. Hát nézzük
meg! Mindent ott hagytunk a kisbuszban, majd a folyó másik partjára vitt minket
ez az idegen, egy ismeretlen autóban. A lakás előtt, ami a centrum kellős
közepén volt, várakoztunk egy kicsit, majd megjelent egy luxus autóval két
maffiózónak kinéző alak… talán a szerveinket akarják? 😄 Lepusztult ház 4. emeletén
volt a lakás, lift sehol, viszont mikor megérkeztünk egy modern lakás fogadott
minket, kissé giccses módon berendezve. Nem hiszem, hogy ezt folyamatosan
kiadják, mert igazából a további éjszakákra is lebeszéltük velük az ott
létünket, s látszólag egyáltalán nem zavarta őket, hiszen a kulcsot is a
lábtörlő alatt hagytuk, mikor másnap elmentünk, később pedig ugyanott találtuk
azt. Nos… induljon a buli! Szerintem ez a haveroknak kiadott lakása lehetett
valamelyik srácnak, akik akkor veszik ki, ha épp kurvázni vagy partit tartani
akarnak. Mindenki boldog, lakás van, wifi van… Ramaz pedig egyből elővette a
chachat… mert hát erre koccintani kell… és tényleg, hiszen közel 3 órás
szarakodás után végre volt hol aludnunk! De még ha csak a chacha került volna
elő! Konkrétan előszedett egy csomag marihuánát is, ami kint egyébként legális
és ezzel kínált meg minket, ráadásul egy kifúrt pet palackból. Jajjj hát a „lelkem”
nagyon élvezte, hogy volt egy külön királyi lakosztálya is, de mi inkább
elindultunk keresni a közelben egy éttermet, mert már kopogott a szemünk. Nem
messze találtunk is egyet, így végre kipróbálhattam az adjaruli khachapurit is,
amely egy csónak alakú tészta, belül forró, lágy sajttal és tojással, na meg
egy kis vajjal. Könyörögtem, hogy megnézhessem a konyhán, hogy hogyan készül, de a
mama végül nem engedte. A chacha persze elsőként volt az asztalon… nem is
egy üveggel, hanem rögtön kettővel. Persze mi mondtuk, hogy elég lesz az egyik,
de mivel nem tudtunk grúzul, nyugtáztuk, hogy a másikat Ramaz kérésére visszavitték. Ahhaaa…
visszavitték, beletölteni egy műanyag üvegbe, amit Ramaz a végén el is hozott!
Komolyan ez a csávó a mi pénzünkből bulizott egész héten… de nem bántunk, jó
arc volt! Na de éppen elég volt ötünkre ez az egy üveg is… legalábbis hogy
megigyunk jó pár kört a vacsora végéig. Közben azt is megtudtuk, hogy a chacha
ivásnak itt külön “szokása” is van… tehát ha jól sejtem abba sem lehet hagyni
az 5. körig 😄, hiszen az elsőt isszák Grúziára, a másodikat Isten
tiszteletére, a harmadik a barátság és béke itala, míg a negyedikben jönnek a
lányok “gogo” felkiáltásra (na de ez alatt nem a táncos lányokat értik 😋),
majd jön az 5. kör… ami pedig a mamára fogyasztható! Aztán hogy ez csak Ramaz
családjában szokás-e vagy az egész országban… egyelőre talány maradt. Szerintem
már jócskán a 3. kör után járhattunk, mikor a rádióból szóló zenére figyelmes
lettem a másik teremben. Az étteremben rajtunk kívül csak 2 helyi srác és egy
öregember volt, akinek próbáltam elmagyarázni, hogy szeretnénk valami latin
zenét… keresett egyet a youtube-on, majd táncra kért, mikor megtudta, hogy
Magyarországról érkeztünk. Jött a pincérnő is, majd az étterem vezetője, egy
idősebb "mammma" . Gyorsan lekeverte a telefonból halkan hallható zenét grúz rádióra, s
rögtön tanítani kezdték a néptáncukat… na nekem sem kellett több,
gondolhatjátok! 😄Pálinkától, azaz chachától ittasan roptuk együtt a pincérnővel és a srácokkal,
de legalábbis próbálkoztam, majd őket utánozva egészen jó kis privát buli
kerekedett. Az estét örömteli búcsúval zártuk, ígérvén, hogy majd visszajövünk
még a héten…
Különös ital ez a chacha… hiszen
akármennyit ittunk belőle, sosem éreztem másnaposságot, ahogy hétfő reggel sem
a csili-vili apartmanban ébredve (2018. szeptember 10.). Összepakoltuk a
bőröndöt, majd útnak eredtünk Zhinvali felé. Első megállónk egy víztározó volt,
ahol a magasból fantasztikus kilátás párosult az út széli bazár sorral, na meg
a beöltözős, fotógyártós lelátóval, ami éppen egy omladozó bányafallal szemben
található. Természetesen lezárva, de mit nekünk… másszunk be! Vajon miért is
kiabáltak az emberek a túloldalról, hogy azonnal jöjjünk le, mert életveszélyes
az omló kődarabok miatt? 😊 Nem messze ettől pedig már várt minket a dóm, ahol
még egy kis időt töltöttünk el mielőtt végleg a Kazbegre indultunk. A fiúk úgy
gondolták, megmutatják a csapatnak milyen egy jó rafting, így megálltunk egy
folyó mellett és míg ők alkudoztak… persze hogy kipattantam a kisbuszból én
is…. Gondoltam megnézem „mi újság”!? Volt ott egy ló, s én először csak egy fotót
akartam a hátára pattanva, de rögtön kaptam egy kis sétáltatást is, aztán a
srác hirtelen mögém pattant és vágtázunk fel a dombokra. Sokáig azt sem tudtam
hol vagyok a sok lebukástól, hiszen mire a sikongatástól élvezni kezdtem a
tájat, hirtelen megint csak arra lettem figyelmes, hogy a fejemet már megint
lehajtja hogy a szembe jövő faág ne lökjön le… a kisbuszban ülők persze kiakadtak,
de nekem muszáj volt! Hihetetlen élmény! Életemben nem vágtáztam még lovon ülve! 😊 A nagy örömök után, amiből persze nem 5 és nem is 10 perc lett, egy kis
fejmosást követően indulhattunk végre újra útnak, a hegyekbe. Megálltunk a
Gudauritól (a grúzok egyik leghíresebb síterepe) nem messze lévő Orosz-grúz
barátságot szimbolizáló kilátónál, ahol a sokféle méz kóstolása után rátaláltam
egy utcai kürtős kalácsosra. Hihetetlen, hogy már mindenhol ott vannak! 😊 Viszont az eső egyre csak szakadt, így túl sokáig nem gyönyörködtünk a
kilátásban, sokkal inkább kanyarogtunk fel a szerpentinen. 😋 A durva az, hogy
néha még Ramaz arcán is láttam az aggodalmat, túl sokat nem vezethetett még
ilyen úton, ilyen időjárási körülmények között tengerparti “fenegyerek” 😊 Végre
Stepantsminda városába értünk, s a szállásra érve egy nagyon kedves, jól
öltözött mama fogadott minket. A ház kicsit régies, kicsit hideg, de már
mindenki annyira pihenni akart a másnapi túra előtt, hogy bevállaltuk! Nem
bántam meg! Egyrészt volt egy hangulata, főleg az étkezőben lévő sparheltnek
köszönhetően, amely mellett érkezésünkkor még egy német párocska melegedett. A
szobánkból pedig látszódtak a Kazbegi csúcsai. Ott élt a család is, este 8-kor
vacsorára invitáltak minket, ám előtte mi még gyorsan szétnéztünk a városkában,
túratérképet keresve, na meg csak úgy, mert mi szeretünk az esőben sétálgatni. 😉 Végre szembe jött az első “borbár”, ami belülről tényleg egész klasszul nézett
ki, de a borkínálatukkal nem voltam megelégedve. Megkóstoltattak velem legalább
7-8 féle bort, de ott elszörnyülködtem, hogy ha ezek a “híres” grúz borok,
akkor itt a világvége! Ám a mamánál a polcon este előkerültek a finomabbak is,
s végre este 7-fél 8 körül bejuthattam a konyhába. Számomra ez volt a nap
második legfelemelőbb történése. Már érkezéskor kisebb vendégváró falatkák
fogadtak minket, de a vacsora még annál is jobb volt. Szerencsére a mama is
nagyon örült, hogy segítettem neki főzni, de nem csak én, hanem a lányai is mind
ott szorgoskodtak. Azt hiszem nem is csak a nap fénypontja volt a közös főzés,
hanem egyben a két hét egyik legfelemelőbb érzése is! Dagasztottunk, gyúrtunk,
töltöttünk, sütöttünk… magyarázta, mit hogyan kell készteni, kóstoltatott és
mindeközben még videós segítség is akadt. 😊 Persze nem mondom, hogy minden
egyes részét értettem annak, amit mondott, de az egyik lánya szerencsére tudott
angolul, így ez megkönnyítette a dolgom. A chacha pedig csak folyt, Ramaz azért
mindig gondoskodott utánpótlásról. Két estét is ott töltöttem a konyhában és a
legegyszerűbb, de legklasszikusabb grúz fogásokat mind feltálaltuk és
elkészítettük. Az első este készítettünk “xabisgina”-t, amely ránézésre olyan,
mint az imeruli khachapuri, de ennek a tésztája kovászos, lágyabb és a házi
sajt mellett krumpli is kerül a töltelékbe. Tepsiben sütik meg, bő olajban
mindkét oldalát, de még másnap is nagyon finom marad, így a reggelire, sőt még
a túrára is vittünk belőle. Készítettünk „khababi”-t, amely egy húsos rúd,
borjú- és marhahúsból, sok-sok friss korianderrel, hasonló, mint a kebab. Ami
az én ízlésemnek kevésbé volt megnyerő, ám igen laktató fogás, az a “mchadi”.
Kukoricalisztből készült gombóc, amelyet olajban sütöttünk ki. Elég sűrű és
tömör, de valami szaftosabb hús mellé el tudom képzelni. Aminek az elkészítését
viszont nem láttam, az az úgynevezett “xorcis blinchiki” volt, ugyanis ezt már
előzőleg elkészítve, fagyasztott formában rántotta elő a mama, gondolom azt
sejtette, hogy “nem lesz elég az a tömérdek kaja”!? 😄 Viszont finom, hússal
töltött henger, ropogós tészta ölelésében. A tészta olyan, mintha rizslisztből
lenne. Miután mindenki jól lakott, egész korán tértünk ágyba, hiszen másnap
tudtuk, hogy vár minket a túra, fel a gleccserig. 😊
 |
Lovaglás |
 |
Zhinvali víztározó |
 |
Mögöttem a Zhinvali dóm |

 |
Grúz-orosz barátság emlékmű |
 |
Borkóstolás |
 |
A "bárpultunk" |
 |
Készülnek a finom falatok |
 |
Xabisgina |
 |
Az első este a konyhában |
 |
A híres "szulguni" sajt |
 |
Az asztaltársaság :) |
 |
Xorcis blinchiki |
 |
Életem egyik legnagyobb élménye volt a mamától tanulni :) |
Kedden (2018. szeptember 11.)
viszonylag nagy izgalommal telten ébredtem, hiszen vártam nagyon a túrát és azt
is, hogy végre lássam a Gergeti kolostort, amely minden Grúziát reklámozó képen
vagy filmben megjelenik, másrészt izgultam azon is, hogy ne fázzak meg, mert az
éjszaka nem bizonyult túl melegnek még a “dunna” alatt sem. A vacsora maradékát
kaptuk meg reggelire, na meg friss, meleg purit, sok-sok házi lekvárral és
vajjal, illetve az elmaradhatatlan házi sajttal, az ún. “szuluguni”-val. Ez egy
fehér, kissé lyukacsos, lágyabb sajt, olyan alapvető náluk, mint itthon a
trappista. Ezt teszik sok ételbe, eszik előételként, önmagában picit sós, de ez
attól is függ, hogy az adott háznál ki hogyan készíti. A házigazda ismerőseinek
jeep-jeivel vittek fel a kolostorhoz minket. Nincs messze a várostól, de így
nyertünk időt is, illetve volt, aki a csapatból fizikailag sem bírta volna.
Gyors körbenézés a kolostornál, egy csoportkép, majd mindenki elindult a saját
dolgára… Voltak akik csak helyben sétálgattak, viszont mi besózva elindultunk a
hegyre. A kolostor 1894 méter magason található és innen túráztunk fel 3277 m
magasra, egészen a gleccserig. Korábban sosem volt még ilyen élményben részem,
így megérte az a kb. 15 km-es táv. Az utolsó, sziklás, hegyi patakos szakasz
már nem ment olyan egyszerűen, ráadásul fent baromi hideg fogadott. Én már
menekültem volna le a hidegtől, hiszen a lábamat alig, a kezeimet egyáltalán nem
éreztem és már nem is volt mit magara vennem. Természetesen a kalandor
túratársam bemászott a gleccser alá, mert hát egy jó képért mindent 😆, csakhogy
mikor vissza akart jönni majdnem rászakadt egy gleccserdarab… mondhatni az le
is esett, csak pár centin múlt, hogy nem rá. 😔 Na akkor az az adrenalin és
ijedelem újra a testembe és a fejembe áramoltatta a vért, így elindulhattunk
visszafelé. Összességében eszméletlen élmény volt, mondhatni az egyik
legklasszabb napunk, viszont később sietnünk kellett, mert leszállt a köd és
így néhol már alig láttunk valamit, de azért mindhárman elszórakoztattuk magunkat
az “S” betűs szavakkal. 😃 Mivel a csapatból már mindenki a szálláson volt, így
a jeepekkel nem volt esélyünk visszajutni. Nyugtáztuk, hogy gyalog megyünk le a
kolostortól is, elég gyors tempóban, hiszen engem egy dolog nagyon hajtott, mégpedig
az, hogy 7-kor khachapurit sütünk a mamával. Hát persze, hogy nem akartam
lemaradni róla!
😊 Már jócskán lent jártunk, mikor szembe jött a reggeli sofőrünk, akit megkértünk,
hogy dobjon haza minket. Sikerült is nyernünk egészen egy órát a városig :) Nem
mondom, hogy üdén én fitten, de újra beálltam a konyhába, bár azért, hogy
teljesen őszinte legyek most nem tartottam ki végig… de az újabb ételek
készítését most is el akartam sajátítani. Asztalra került végre a híres imeruli
khachapuri, amelybe került egy túrós állagú sajt és az előző napi szuluguniból
is. Kint már készítették a sasliknak a parazsat, a gyerekek pedig apránként
húzogatták a vasrudakra a húst, a tűzön már gyöngyözött a csibeleves, amit
először galambnak néztünk, annyira kicsi darabok voltak benne, s természetesen
előkerült a khinkhalinak, a grúz konyha másik jellegzetes tésztaételének
receptje is. A tésztája igazából semmi különös, nekem leginkább a pierog
tésztájára hasonlít, a töltelék pedig egy korianderes, húsos massza, sok-sok
zöld fűszerrel. Hogy teljesen őszinte legyek, sokan oda vannak ezért az
ételért, de nekem kevésbé ízlett. Az egyetlen dolog, ami miatt viszont javaslom
kipróbálni az az, ahogyan eszik. A tésztabatyu alját ki kell harapni és a
főzőlével felengedett húsos tölteléket úgy kell kiszippantani belőle, hogy ne
fojjon ki. Aztán tulajdonképpen a tészta tetejét a grúzok meg sem eszik. Sütve
is próbáltuk, úgy már finomabb, bár én a pierogot is úgy szeretem 😊 Ezen az
estén már jócskán előkerültek a különféle borok is, ami a megfáradt társaságra
nagyobb hatást tett az előző esténél. Ramaz már sokkal fittebben csatlakozott a
csapathoz, majd ekkor mondta először, hogy a barátjává fogadott és hogy klassz
csaj vagyok: tudok bulizni, főzni, inni is… de nem csavarják el a fejem
akármennyit iszok. Ez addig fajult, hogy már a családjába is be akart
házasítani, konkrétan a bátyjának… Na jóóó, neeeee! Ne akarjátok látni a fotót
a bátyjáról! 😄 Én sem akarom többé! 😄 Aztán már csak azt mondogatta, hogy a
magyar konyha nem jó, a grúz konyha sokkal jobb, most hogy már meg is tudom
főzni, szól a mamájának és jó leszek a családba, Batuminban pedig ott maradok
khachapurit sütni. Elég vicces egy gondolat.😉 Egész korán tértünk nyugovóra,
de már mindenképpen boldogan a tartalmas naptól. Ja és tudjátok ki élvezte a
leginkább szerintem ezt a napot? Ramaz… hiszen végre végig aludhatta, bár mi
próbáltuk felcsalni a hegyre, de mivel csak egy rövid nadrág és egy póló volt
végig az úton a felszerelése… igen ugyanaz (bár a ruházatáról lesz még sztori),
így inkább erre fogta, hogy ő úgyis fázna. 😇
 |
Gergeti kolostor |
Szerdán (2018. Szeptember 12.) az
előző napi fáradtsághoz képest Noémi és én már hajnali 4 körül felébredtünk.
Picit melegebb volt a levegő kint is, így a szobában is… a hold fényében és a
kitisztult égbolttól újra látni lehetett a Kasbeg havas csúcsait az ablakból.
Azt hiszem jött a felismerés, hogy egy kissé megfáztam, így reggelig magamba nyomtam
pár szem C-vitamint. Mire a csapat felébredt, mi már összepakoltunk, s egy
vidám, ám hosszadalmas búcsú után elindultunk vissza Tbiliszi felé. Megható
pillanat volt, mikor a mama szívből ölelt meg búcsúzáskor, többször is, majd
még a saját almájából is küldött nekünk az útra. Még fent a Kasbegen, az orosz
határtól mintegy 4 km-re megálltunk a Gveleti vízeséseknél, amely ugyan
túraértékkel nem bírt, de jó kis sétának bizonyult és ismételten szemet
gyönyörködtető volt. Az egyiknél - képzeljétek - Ramaz megmosakodott! Azt
hiszem pár nap után “átvette” az európai népek szokását. 😛 Egyébként nagyon
aranyos a sofőr, hiszen ugyan belőlünk él, eszik-iszik minden nap, de azért a
csapatnak szinte minden nap hozott meglepetést a buszba… hol egy nagy adag
szőlőt, hol körtét, hol szilvát… tehát azért valamilyen módon mindig
gondoskodott rólunk, de ha máshogy nem is, az esti chacha maradványt mindig
megmentette számunkra. 😄
Útközben azért természetesen
beiktattunk még néhány megállót, végre volt időnk szép, tiszta időben is
meglátogatni az orosz-grúz emlékművet, s Sioni közelében egy útszéli
mészkőfalat… ahol természetesen a poénkodás ismét nem maradt el. Jártatok már
Mtskhetában? A Tbiliszihez közeli várost “második Jeruzsálemnek” is nevezik és
mint megtudtuk, korábban ez volt Grúzia fővárosa. Bár először Jvari
katedrálisához érkeztünk, ahol a panoráma csodás volt és teljes rálátást
biztosított a Svetiskhoveli katedrálisra, s a területet körül ölelő Kura és
Aragvi folyók találkozására. Végre volt alkalmam az egyik borszaküzletben egy
igazán remek vörösbort is megkóstolni, azt hiszem itt lett a Saperavi a kedvenc
grúz borom. 😉 Egyébként a kezdeti csalódást követően tényleg tudtam kóstolni
finomabbakat is. A tudomány mai állása szerint a világ borkultúrájának bölcsője
a Dél-Kaukázus völgyeihez, tehát a mai Grúzia területéhez köthető. A
hagyományos borkészítés Grúziában a legrégebbi ismert módszer és a mai modern
technológia alapján készítik, a borászok a szőlőt hatalmas agyagedényekben
erjesztik és érlelik. Az edényeket méhviasszal zárták körbe és leásták a
földbe, hogy biztosítsák a megfelelő hőmérsékletet számukra.
Na de vissza az utunkhoz… természetesen
a katedrálisokba, mint mindenhol fejet és lábat takaró kendőkbe lehet csak
bemenni. Estére végre újra a fővárosban voltunk. Kellett még szereznünk egy
szállást, mert a legelső esti szűkösnek bizonyult. Amíg néhányan azt intézték,
Ramaz elcsalt, hogy vásároljunk neki ruhát estére, ugyanis megyünk bulizni. Na
jóóó… mutogattam neki a farmert, az inget, de mindegyikre csak húzta a száját,
majd távoztunk a boltból. Felmentünk a szállásra, szerencsére volt egy rozoga mosógépünk
és amíg mi a mosással próbálkoztunk, addig ő egyedül ment el vásárolni. Néhány
órával később tért csak haza, egy új edzőcipővel, egy vastag mackónadrággal és
egy új pólóval, na meg egy meglepően kellemes illatú parfümmel. Kérdeztem, hogy
hol az ing és a farmer? Ő most tényleg ebben akar menni bulizni? De úgy tűnt
igen, végre letusolt és még meg is borotválkozott… letagadhatott volna pár
évet. Míg mi is készülődtünk, Ramaz eltűnt. Vártuk, vártuk, hogy majd visszajön
és együtt mehetünk bulizni… de 2-3 órás várakozás után úgy döntöttünk, hogy a
bulihoz ugyan fáradtak vagyunk, de egy esti séta jól esne, na meg némi vacsora.
Sajnos kaját már csak egy éjjel-nappali Sparban találtunk, de így is 2-re
értünk vissza a szállásra. Ramaz ekkor még mindig sehol! Pedig nekünk volt
lelkiismeret furdalásunk, hogy nem vártuk meg. Hajnali fél 4-kor jött meg,
mikor mi már javában aludtunk… vagyis a többiek, ugyanis én a hülye fejemmel
komolyan aggódtam érte, hogy valami botrányba keveredett a nagy buli hevében.
Se alvás, se net (az első napi wifi csak csali lehetett)…. Ugyanis valószínűleg
a net számlát nem fizették ki, így lekapcsolták. 😏
 |
Gveleti |
 |
Sioni |
 |
Ugye milyen bájosak vagyunk? :D |
 |
Jvari katedrális |
A történet pedig folytatódik tovább örmény és grúz
kalandjainkkal, de azt majd a
következő bejegyzéseimben osztom meg veletek,
addig is próbáljátok ki a híres adjaruli khachapuri teljes kiőrlésű változatát,
hiszen mi más is lehetne az első recept, amit veletek is megosztok és amit szinte
hazaérkezésünk után ki is próbáltam, mint ez. Fantasztikusan sikerült, még
szerencse, hogy csak egy darabot készítettem belőle, mert abbahagyhatatlan!
😊
 |
Teljes kiőrlésű ajaruli khachapuri |
Teljes kiőrlésű "ajaruli khachapri"
- 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 70 g natúr joghurt
- 1 ek. vaj/kókuszzsír
- ½ tk. porélesztő
- 70 ml langyos víz
- só
- + kevés tk. rozs- vagy tönkölyliszt a gyúráshoz
- 100 g keményebb mozzarella
- 100 g krémfehér vagy feta sajt
- 1 db tojás
- kevés vaj
A liszteket a porélesztővel, kevés sóval elkeverem.
Hozzáadom az 1 evőkanál olvasztott vajat, a natúr joghurtot és kb. 70 ml
langyos vízzel egy lágyabb tésztát gyúrok belőle. Letakarva hagyom megkelni,
majd mikor a duplájára emelkedett, kevés liszttel oválisra nyújtom kb. 0,5 cm
vastagon. A mozzarellát lereszelem és a krémfehér sajtot elmorzsolom, majd
összekeverem. Ebből a töltelékből teszek a két szélére a képen látható módon, s
a tészta két oldalát feltekerem úgy, hogy csónak alakot kapjak. A megmaradt
tölteléket a tészta közepére halmozom. 180 °C-ra előmelegített sütőben sütöm
kb. 20 percig. Amikor már a tészta készen van, egy egész tojást török a
tetejére és kb. 2-3 percig sütöm még így. Tálalás előtt egy kis kocka vajat
teszek rá. Még melegen tálalom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése