Glutén-, tej- és cukormentes MÁGLYARAKÁS

Ez az egyszerű desszert hajdanán a kedvenceim közé tartozott. De azt hiszenm nem is lehet nem szeretni, tele van mindenféle jóval. A normál változatához általában kiflit vagy szikkadt kalácsot használnak, azonban piskótával talán még jobb, gazdagabb és ízletesebb desszertet kapunk. Természetesen bárhogy lehet variálni, a lekvár elhagyható, vagy helyettesíthető másféle cukormentes lekvárral. Dió is ízlés szerint kerül bele. Egy biztos, bíztatok mindenkit, hogy próbálja ki ezt a glutén-, tej- és cukormentes változatot, mert szerintem isteni és nekem tényleg jobban ízlik az egykori "normál" verziónál. 



Glutén-, tej- és cukormentes máglyarakás 

(kb. 18 cm-es tortaformához, 4-6 személyre)


Piskóta:

  • 6 db tojás (L)
  • 45 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 45 g barna rizsliszt
  • 100 g eritrit
  • 45 g kókuszzsír
  • csipet só
  • késhegynyi szódabikarbóna
A legjobb, ha a piskótát már 1-2 nappal előre elkészítjük, mert itt az a jó, ha kissé szikkadt lesz. A tojásokat ketté választom, a tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, majd a tojássárgáját kikeverem a kókuszzsírral és az eritrittel. Jöhet hozzá a kétféle liszt, amit előzőleg elkevertem a szódabikarbónával. Végül a sűrű masszát először egy kevés tojáshabbal fellazítom, majd lazán a maradékkal összekeverem. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és megsütöm. 

Almatöltelék:

  • 4 db közepes alma 
  • 50 g eritrit
  • 1/2 citrom leve
  • 1 tk. őrölt fahéj

Az almákat meghámozom, apró kockákra vágom és egy tepsibe teszem. Hozzáadom a citrom levét, az eritritet és az őrölt fahéjat. Addig párolom, míg az alma puha nem lesz és a keletkező folyadék is teljesen elpárolog róla. Kihűtöm. 

Öntet:

  • 3 db tojás sárgája
  • 1/2 rúd vanília kikapart magja
  • 70 g eritrit
  • 300 ml cukormentes kókusztej (Alpro)
A tojások sárgáját az eritrittel és a vanília magokkal alaposan kikeverem, majd apránként felengedem a kókusztejjel. Ezt az elegyet végül egy lábasban lassú tűzön hevítem. Nem forralom fel teljesen. 

Tojáshab:

  • 3 db tojás fehérje
  • 30 g eritirt
  • csipet só
  • 50 g cukormentes baracklekvár
A tojások fehérjéjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A végén adom hozzá az eritritet és a baracklekvárt. 

Összeállításhoz:

  • cukormentes baracklekvár
  • 50 g darált dió
A szikkadt piskótákat apró kockákra vágom, majd leöntöm a  kókusztejes öntettel. Ebben hagyom állni, míg teljesen megszívják magukat. A tortaforma (de lehet bármilyen más forma is - pl. egy jénai) alját kibélelem sütőpapírral,  a széleit alaposan kikenem kókuszzsírral. Az áztatott piskóta felét a forma aljára terítem. Jön rá a baracklekvár, majd az almatöltelék, végül megszórom darált dióval. Ez után jöhet a maradék piskóta. Amikor ez megvan, előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 20 percig sütöm, majd ráhalmozom a kemény tojáshabot és így sütöm még kb. 5 percig. Ennek már nem kell sok, csak hogy a teteje szépen megbarnuljon. Érdemes kicsit kihűteni, mielőtt a formából kiszednénk. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)

Tartalmas bográcskaják, amelyektől szívdöglesztően jól fogsz kinézni tavasszal...