1-ből 2 friss, nyári diétás fogás: Pikáns kapros rakott húsos karalábé és Fűszeres-kapros hússal töltött karalábé friss kapros joghurtöntettel

Utóbb sajnos nem tudom többször egymás után ugyanazt a kaját enni, így ha otthon főzök, általában egy, maximum két adagot készítek vagy áthívom a barátokat kóstolni... Na persze nem csak ezért :) Nemrég láttam egy szép képet Instán, ami egy töltött karalábét ábrázolt, kapormártással. Ugyan általában mindenhol a rizses és tejszínes, lisztes habarással készült változattal lehet találkozni, de elkészíthető kalóriaszegény, diétásabb változatban is, ráadásul igazán könnyű, finom ételt kapunk. Ezen kívül a rakott dolgok szerelmese is vagyok. A rakott krumpli, amit - nem hazudok - min. 3 éve nem ettem... hatalmas kedvencem, de ide tudnám sorolni a rakott kelt, rakott zöldbabot, lasagnét, rakott tésztákat, rakott mindenfélét... 😐

Most van szezonja a friss kapornak, a karalábénak és mióta tudom, milyen fogyókúrás és egészséges kaja, nagyon alacsony kalóriatartalommal, így azt mondhatom szeretem is, egyébként tényleg finom. Sok benne az A-, a B- és a C vitamin is, és még néhány egyéb ásványi anyag (persze leírhatnám, de végül is nem orvosi fórum ez... 😉) . A növényben tökéletes például a kalcium és magnézium aránya, 2:1!!!, amire mint tudjuk én mindig nagyon figyelek, az évek alatt egész kis "magnézium specialista" lettem. 😉 Jól használható bőrbetegségek és légúti problémák esetén is. Sótartalma is kevés, víztartalma viszont nagyon magas. Rosttartalma miatt a belek karbantartója, mindenképpen jót tesz az emésztésnek.

A kaprot természetes inzulinnak is szokták nevezni, ugyanis vanádium tartalma miatt szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Ásványi anyagban és vitaminban gazdag, főleg A, B, C... Magas az illóolaj tartalma, amiben az ún. 'karvon' található, egy olyan anyag ami segít a rák megelőzésében. Vízhajtó hatása miatt jól jöhet a fogyókúrában és a narancsbőr ellen is, ezen kívül jól oldja a hasi görcsöket is, javítja az emésztést. Valahol azt olvastam, hogy még fogfájásra is kiváló és a leheletet is frissíti. Nőként nem csoda, hogy én például rendszeresen, heti szinten fogyasztom néhány éve, mivel nagy segítőnk lehet mindenféle problémában. Remekül használható a menstruáció kimaradásakor, meddőségre, korai menopauzára, az anorexia kezelésére, álmatlanságra, a szívbántalmakra vagy a húgyúti- és veseproblémákra is. Ebből a növényből mindig van nálam szárított változat, a fagyasztóban az "anyu kertjéből" és ha frissen kapható, mindig vásárolok 1-2 csokorral a piacon vagy a sarki zöldségenél. Sajnos mindig meggyilkolom a kerti, cserepes növényeimet, az erkélyem túl "sivatagos" számukra, a konyha nem igazán "fénydús"... de azt hiszem, így is jut a szervezetembe kellő mennyiségű belőle. 😉

A recepthez ugyanazok a hozzávalók szükségesek és én egyszerre készítettem, kb. az utolsó néhány fázisig nem is nagyon különül el az elkészítés, azért is olyan egyszerű. Egyszerre fogom leírni, de aki csak az egyiket szeretné, felezze meg az adagot vagy akár duplázhatja is az adott fogásra vonatkozóan. Mindkét verzió kb. 1-1 adag, nyári ebédként kiváló. 


Pikáns kapros rakott húsos karalábé (1 adag)
Fűszeres-kapros hússal töltött karalábé friss kapros joghurtöntettel (1 adag)

Hozzávalók az 1-1 adaghoz (összesen 2 adaghoz):
  • 400 g pulyka vagy csirkemell darált hús (használható sertés vagy marha is)
  • 4 db közepes friss karalábé
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 4 kis gerezd fokhagyma
  • 1 tk. kókuszzsír
  • 1/2 tk. szárított petrezselyem
  • 1/4 tk. őrölt kömény
  • 1/4 tk. őrölt cayenne bors
  • késhegyni őrölt chili
  • himalája só ízlés szerint
  • frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1/2 csokor friss, zsenge kapor (kb. 10 g)
  • 1 db kisméretű tojás
  • 300 g natúr joghurt
  • 100 g light mozzarella
  • húsleves alaplé

A főbb hozzávalók...

A karalábékat előkészítem. Megpucolom őket, majd 2 db belsejét kivájom egy dinnyevájóval a képen látható módon, úgy, hogy kb. egy fél centi vastag fala maradjon. A kikapart belsőt felaprítom. A kivájt karalábékat belülről is sózom, borsozom.


Elkészítem a ragut. A vöröshagymát apró kockákra vágom és a kevés kókuszzsíron elkezdem dinsztelni, majd hozzáadom a darált húst és megpirítom rajta. Ezt követően fűszerezem (sóval, borssal, cayennel, petrezselyemmel, köménymaggal, chilivel), hozzáadom az előzőleg felaprított, 2 db karalábé belsejét, majd felöntöm annyi húsleves alaplével, hogy éppen ellepje és fedő alatt kb. 15-20 percig párolom. Ha szükséges a víz mennyiségét pótolhatjuk. Akkor jó, amikor a karalábé már puha. Az egészet újra lepirítom, majd hozzáadom a friss, apróra vágott kapor felét és a zúzott fokhagymát. Lehúzom a tűzről, hagyom kissé kihűlni, hozzáadok 150 g natúr joghurtot és 1 egész kis tojást. A két karalábét betöltöm a húsos masszával, majd a maradék mehet a rakott karalábéhoz. A maradék 2 db friss karalábét kb. 4-5 mm karikákra vágom, egy vastag falú tűzálló edény (van kb. 12-13 cm átmérőjű szuflé formám, az tökéletes erre) aljára egy sorban helyezek a friss karalábéból, sózom borsozom, majd egy réteg darált húsos masszát teszek rá. Ez után újra karalábé, fűszer és újra a massza. Mindaddig folytatom, míg mindkét hozzávaló el nem fogy és az edény megtelik. A tetejét újra sózom, borsozom. 100 g friss, light mozzarellát vékony szeletekre vágok. A töltött karalábékra is teszek 1-1 szeletet, majd a rakott karalábé tetejére a maradékot. A töltött karalábékat is egy tepsibe helyezem, öntök alá egy kevés húsleves alaplevet, hogy kb. 1 cm magasan lepje el. Mindkét étel egyszerre mehet a sütőbe, 180 °C-on 20 percig, majd 200 °C-on is 20 percig sütöm tovább mindkettőt. A rakottat kiveszem, mikor már szép pirosra megpirult a teteje, a töltött karalábékat befedem vagy fedővel vagy pedig alufóliával és még párolom egy 10-15 percig. Mindkét ételt tálalhatom a kedvenc, friss kapros-joghurtos öntetemmel. 




Kapros - joghurtos öntet
  • 150 g natúr joghurt
  • 1/4 csokor, friss kapor (kb. 5 g)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors

A natúr joghurtot összekeverem az apróra vágott kaporral, a zúzott, aprított fokhagymával. Sózom, borsozom ízlés szerint. Használható egyébként bármilyen húsos salátához, mártogatósként friss vagy rántott zöldségek mellé, én grillezett lazac kísérőjeként is használom. 



Úgy érzem, megint sikerült "okosra" főznöm magam, de néha tényleg előjön belőlem az évek alatt összegyűjtött lexikális tudásom a füvekről, növényekről. Nagyon sokáig és manapság is hajlamos vagyok arra, hogy ha olvasok egy növény jótékony hatásáról, akkor egészen rá tudok kapni.

Szóval kimondhatjuk, hogy "szuperfood"-ot készítettem! Imádom az ilyeneket és mindig nyugodt szívvel eszem. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)

Tartalmas bográcskaják, amelyektől szívdöglesztően jól fogsz kinézni tavasszal...