Kedvnövelő és egészséges házi tönkölybúzás ropi 3 féle ízben: mákos, chilis és köménymagos - ha egy kis nasira vágysz vagy csak kisodornád magadból a feszültséget

Mostanában ha nassolni van kedvem leszaladok egy csomag tönkölybúzás ropiért. Ami talán jobb mint a fehér lisztes változat, de ez is tele van ízfokozóval és pálmaolajjal. Aztán néha bedurvulok és chilis vagy köménymagos verziót választok. A chili egyébként is jöhet minden mennyiségben. Mivel egy-egy új recept kikísérletezésének nálam terápiás hatása is van, így egyik este hazaszabadultam egy alapos bevásárlás után és elkészítettem a házi teljes kiőrlésű, tönkölybúzás ropi receptjét, majd ízesítettem 3 módon. Nagyon isteni lett szerintem, ráadásul maga a sodrás is elűzi már a felgyülemlett feszültséget! 😊

A tönkölybúza gazdagabb vitaminokban és fehérjékben mint más búzafajták. Igaz tartalmaz glutént, viszont csak nagyon keveset és a legtöbb glutén érzékeny képes elfogyasztani. Azt állítják róla, hogy jobb kedvre derít, ezt annak köszönheti, hogy magas a triptofán tartalma, ami kedvez a szervezet szerotonin termelésének. Glikémiás indexe alacsony, így a fogyókúrázók nagy kedvence lehet.
A mákteáról mindenki hallott már szerintem. "Nagyanyáink" nagyszerűen alkalmazták nyugtató, ezáltal alvást elősegítő hatása miatt. Az egyik olyan értékes növény, amelyben a kalcium és a magnézium aránya megfelelő. Mindezek mellett jót tesz a csontoknak és remekül tisztítja a beleket. 
A köménymag és a chili is egyaránt jót tesz az emésztésnek. A chiliről már többször írtam, egyszerűen imádom minden formában, de a köménymagot is, főleg egészben. Kiváló gyulladáscsökkentő, oldja a görcsöket és puffadás esetén is hatásos. Tele van vitaminokkal, cinkkel és B-vitaminokkal, ami szintén segít abban, hogy jól érezzük magunkat. 

Házi tönkölybúzás ropi


Egészséges házi tönkölybúzás ropi

Hozzávalók:
  • 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 100 g kukoricaliszt
  • 1,5 csapott tk. himalája só
  • 1,5 csapott tk. sütőpor
  • 2 ek. olvasztott kókuszzsír
  • 1 db M-es tojás
  • 125 g 0,1 %-os natúr joghurt (aki laktózérzékeny helyettesítheti laktózmentes joghurttal is)
  • 1-2 ek. víz szükség esetén
  • 1/2 tk. őrölt chili
  • 1/4 tk. frissen őrölt bors
  • 2 tk. egész fűszerkömény
  • 2 tk. egész mák
  • tojás a kenéshez
Sütésre várva... 

A két féle lisztet összekeverem a sütőporral, a sóval, majd hozzáadom az olvasztott kókuszolajat, az egy egész tojást, a natúr joghurtot. Alaposan összegyúrom, ha szükséges adok hozzá még egy kis vizet. Sima tésztát kell kapjak. A tésztát 3 részre osztom és az alábbi módon járok el: a chilishez hozzágyúrok kb. 1/2 tk. őrölt chilit és 1/4 tk. frissen őrölt borsot. Aki csípősebben szereti, keverhet még hozzá, ezzel a mennyiséggel éppen csak pikáns lesz szerintem. A második adag tésztához hozzákeverem a fűszerköményt, a harmadikhoz pedig a 2 tk. egész mákot. Mindegyik tésztát többször összehajtom, majd nyújtófával vékonyra nyújtom. Kb. 3-4 alkalommal hajtogatom egymásra a tésztát. A végén kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtom , vékony csíkokra vágom majd mindegyiket egyesével felsodrom. A lényeg, hogy vastagsága olyan legyen, mint a bolti ropinak, de az sem baj, ha picit vastagabb, csak tovább kell sütni ez esetben. Hosszában is meg lehet sodorni, akkor azonban érdemes elvagdosni. A végén sütés előtt megkenem tojással, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütöm. Ha kihűlt, nagyon ropogós és finom lesz. 

Garantált a siker! 😉

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)

Tartalmas bográcskaják, amelyektől szívdöglesztően jól fogsz kinézni tavasszal...