Könnyű cukor- és gluténmentes barackos tejespite - egy falat a nyárból...

Újabban egyre több francia eredetű receptet próbálok, fejlesztek ki "élhetőbb" változatban. Ez a tejes pite (idegen nevén: "clafoutis") is az, ráadásul egy igazán egyszerű recept, amit bármikor összedob az ember, ha éppen bejelentkeznek a vendégek, tulajdonképpen egy palacsintatésztáról vagy tejsodóról beszélünk. Tényleg pár hozzávaló, méricskélni alig kell valamit, elegendő jóformán egy evőkanál és egy tál. Ami még nagyon jó benne, hogy tényleg könnyű, finom és nyári, akkor az igazi, ha a belseje kicsit lágy és remegős, krémes. Elronthatatlan (legalábbis nagyon bénának kell lenni hozzá!) és kalóriaszegényebb más pitékhez képest! 

Az eredeti recept magozatlan cseresznyével  készül, de mivel most szezonja van a sárgabaracknak, így azt tettem bele. Természetesen gyümölcs nélkül, csokiforgáccsal, némi dióval, mandulával vagy kesudióval is lehet próbálkozni, de nekem a sárgabarack az a napfényt idézi elő. A szép sárga színével, a zamatos ízével, igazi boldogságfalat... Ráadásul mindig drága nagypapám jut eszembe. Képzeljétek, nekünk vidéken otthon van egy hatalmas gyümölcsösünk, tele barackfákkal. Amíg nagypapám élt, szívesen töltötte az összes szabadidejét a kertben, szó szerint minden napos "vendég" volt nálunk. Imádott a természetben lenni. Mikor a testvéreimmel kicsik voltunk, többször mutatta az "oltás" rejtelmeit, majd jómagam is oltottam fát. Már nem tudnám megmondani, hogy sikeres lett-e az eredmény vagy most melyik az a fa kertben, de a lényeg az, hogy olyan jó érzéssel tölt el a mai napig, mert már gyermekkoromban csinálhattam olyan dolgot, amihez talán sok felnőtt nem is ért. 

Egyébként tudtátok, hogy a sárgabarack mennyire egészséges is? Életelixírnek is mondják...Amellett, hogy a gyümölcs kb. 85 %-a víz, rengeteg rostot tartalmaz, ami jót tesz az emésztésnek és kalóriában sem bővelkedik túlzottan. C- és A-vitamin tartalma azonban magas, kiváló folsav forrás. Jót tesz a szemnek, a hajnak, a bőrnek, méregteleníti a májat. Bár a magjával kapcsolatban egyre több a kérdőjel, hogy vajon tényleg egészséges-e vagy sem... a hunzák (ázsiai népcsoport) például napi szinten fogyasztják, egyrészt ízületi panaszokra és a fájdalom enyhítése, másrészt gyulladáscsökkentő hatása miatt. Valódi afrodiziákumként tartják számon a magokat és ajánlják B17-vitamin tartalma miatt a daganatos betegségekre is, azonban cianid tartalma miatt nem árt vele vigyázni, csak keveset fogyasszunk belőle.

Igaz a sütibe nem az otthoni barackból került, de nálunk a zöldségesben is nagyon jó minőségű zöldséget, gyümölcsöt lehet kapni, így mikor a lányok megérkeztek egy vidám, nyári "estebéddel" tudtam megkínálni őket. Természetesen a vendégváró paradicsomos bruschettámból is kaptak, amit minden barátom annyira szeret... 😊 Egy igazán vidám, nyári délutánt töltöttünk együtt! Igaz lányok? 


Cukor- és gluténmentes barackos tejespite ('clafoutis')

Az én barackos tejespitém ('clafoutis') várja vendégeit...

Hozzávalók:

  • 4 db egész tojás
  • 6 ek. eritrit
  • 5 csapott ek. zabliszt
  • 3 csapott ek. rizsliszt
  • 500 ml zsírszegény tej
  • 6-7 db közepes sárgabarack
  • csipet só

Ahogy írtam az elején, tényleg nagyon gyorsan össze lehet dobni, szinte csak egy tál kell hozzá. Az egész tojásokat feltöröm és felverem, adok hozzá egy csipet sót, majd az eritritet. A két féle liszt keverékét is hozzáadom és egy habverővel belekeverem (használható csak zabliszt is, de a rizsliszttől ropogósabb lesz az alja és a kérge szerintem). A végén adom hozzá a fél liter tejet. Egy picit félretolom, hogy a liszt magába szívja a nedvességet. Addig feldarabolom tetszés szerint a sárgabarackokat, amelyet kimagoztam. A masszát formába öntöm, ami lehet egy piteforma vagy kis szuflé formák is, majd beledobálom a barackdarabokat. 180 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 60-70 percig sütöm. 

Próbáljátok ki, tényleg megéri pár percet rászánni!

Mi így vigyorogtunk utána! Vagy az másért volt? 😉

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mindenmentes zserbógolyó - A karácsonyi sütitár villámgyors éke

A világ legegyszerűbb diétás desszertje - Cukormentes epres cheesecake pohárdesszert (IR barát)

Tartalmas bográcskaják, amelyektől szívdöglesztően jól fogsz kinézni tavasszal...